Recept: habos mákos torta

Hozzávalók:
A linzertésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
3 tojás sárgája
1 kis pohár tejföl
A máktöltelékhez:
30 dkg mák
20 dkg cukor
kb. 2,5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 tk. búzadara
A habhoz:
4 tojás fehérje
4 csapott ek. kristálycukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, de ehhez a süteményhez csak az egyharmadára lesz szükségünk, a többit vagy lefagyasztjuk, vagy még egy kevés liszt és egy csomag vaníliacukor hozzáadásával finom kekszet készítünk belőle.
Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és már a papírra nyújtjuk a linzertésztát, kerekre, mert most egy habos mákos tortát készítünk.
A máktöltelékhez a hozzávalókat összekeverjük (a tejet ne egyszerre öntsük hozzá, a végét inkább apródonként), és lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett jó sűrűre főzzük, ne legyen folyós, mert akkor nehéz lesz szeletelni.
A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra, a kapcsos formába tett linzertésztát néhány percig elősütjük, majd jöhet rá a máktöltelék. Oszlassuk el rajta egyenletesen. Tegyük rá a közben a cukorral kemény habbá vert fehérjét is, és süssük meg. Ha túl hamar pirulni kezdene a hab teteje, vegyük vissza a hőmérsékletet. Hidegen szeleteljük, úgy, mint a tortát.
Jó étvágyat kíván: Cseka

















