Ide süss! Rakott karfiol – majdnem hús nélkül

A rakott karfiol nagy nyári kedvenc, ám a rizs és a hús miatt sokakat hirtelen telít. Elkészítettük egy kíméletesebb változatát, ami hidegen is nagyon finom. A cukkini személyében házastársat kapott a karfiol, a sonka pedig azért került bele, hogy a gyanúja se merüljön fel: vegetáriánusok vagyunk.
Hozzávalók:
50 dkg karfiol
1 közepes cukkini
4 vékony szelet gépsonka
8 vékony szelet sajt
kis csokor kapor
2 dl tejföl
1 db tojás
0,5 dl tej
kevés liszt/ételkeményítő
margarin a sütőtál kikenéséhez
fűszerek ízlés szerint
Elkészítés: A cukkinit megmossuk, csíkosra pucoljuk (így nem fog szétesni!), ujjnyinál vékonyabb karikákra vágjuk, kiterítjük egy alátétre, besózzuk. Eközben a karfiolt megtisztítjuk, sós vízben félpuhára főzzük. A cukkiniről a kikönnyezett nedvességet papírtörlővel felitatjuk. A tejfölben csomómentesre elkeverjük a tojást és a 0,5 deci tejet, kevés lisztet/ételkeményítőt, de hagyományos besamel mártást is készíthetünk. Lényeg: ne legyen híg! Fűszerezzük a szószt ízlés szerint: mi apróra vágott kaprot, sót és borsot tettünk bele, de zúzott fokhagymával is finom. Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, elkezdjük a rétegezést: alulra kerül a cukkini, majd egy sor karfiol, rá 4 szelet sonka, arra 4 szelet sajt, majd újabb réteg karfiol. A tetejére ismét 4 szelet sajtot teszünk. A mártással bőségesen megöntözzük, majd 200 fokos, előmelegített sütőbe tesszük. 20-30 perc után légkeveréssel rápirítjuk a sajtot.
Jó étvágyat!

















