Ide süss! Aszaltszilva-krémes máktorta

A mák kihagyhatatlan a karácsonyi menüből, de lépjünk ki a komfortzónánkból, és próbáljunk ki valami különlegesebbet az – egyébként nagyon finom – mákos bejglinél. Az aszalt szilva is népszerű vendég az ünnepi menükben, én összeraktam a kettőt, mert szerintem bírják egymást. Meglátják, nem csak küllemében, de ízében is hozza az elvárt, karácsonyi harmóniát! Ezzel a tortámmal kívánok minden kedves olvasónak szeretetben gazdag, békés, boldog karácsonyt!
Rusztikus, aszaltszilva-krémes máktorta svájci vajkrémmel (20 cm-es tortagyűrűbe)
Hozzávalók a mákpiskótához:
8 tojás
13 dkg őrölt mák
5 csapott evőkanál lenmagliszt
7 evőkanál xilit
1 kk szódabikarbóna
1 evőkanál kókusz olaj
Elkészítése: Keverjük össze a mákot a lenmagliszttel és a szódabikarbónával. A tojások sárgáját keverjük ki a xilittel, adjuk hozzá a kókuszolajat, majd a mákos lisztkeveréket. Végül óvatosan keverjük hozzá a habbá vert tojásfehérjét. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben, 180 fokon 40-45 perc alatt megsütjük. Borítsuk ki, húzzuk le róla a papírt és hagyjuk rácson kihűlni.
Aszaltszilva-krém készítése:
Hozzávalók:
350 g aszalt szilva
4 tojás sárgája
4 ek xilit
1 dl tej
1 kk fahéj
1 kk vaníliapor
1 ek zabpehelyliszt
4 dl tejszín
10 g zselatinpor
A tojások sárgáját a xilittel kikeverjük, hozzáadjuk a fahéjat, vaníliaport, tejet és lisztet. Csomómentesre keverjük. Gőz fölött melegítjük és besűrítjük a krémet. Teljesen kihűtjük. Az aszalt szilvából félre teszünk néhány darabot, a többit vízbe áztatjuk, majd összeturmixoljuk a kihűlt sárga krémmel. A tejszínt habbá verjük és a meleg vízben feloldott zselatint belekeverjük. Ezt óvatosan hozzáforgatjuk a szilvás krémünkhöz.
Torta összerakása, díszítése: A piskótát háromfelé vágjuk. Az alsó lapot visszatesszük a tortaformánkba, erre rákenjük a krémünk felét, megszórjuk a maradék, apróra vágott aszalt szilva felével. Erre újabb piskóta kerül, majd a krém és az aszalt szilva darabok másik fele. Végül a tetejére újra a piskóta. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Torta díszítése: A tortát lehet díszíteni a saját krémjével is, de én most svájci vajkrémmel díszítettem, mivel maradt meg tojásfehérjém.
Svájci vajkrém készítése:
• 3 tojásfehérje
• 7 ek xilit
• csipet só
• 300 g vaj
A tojások fehérjét a cukorral és a sóval keverjük el, majd vízgőz fölött kb. 2 percig keverjük. Levesszük a gőzről, majd a robotgéppel közepes fokozaton verjük kemény habbá. Ez kb. 10 percet vesz igénybe. Adjuk hozzá a kemény habhoz a vajat apránként, folyamatos keverés közben úgy, hogy a sebességet alacsonyra vesszük. Keverjük addig, míg sima állagú krémet kapunk. Először a torta oldalára és tetejére simítjuk a vajkrémet. Teljesen simára kenjük, majd néhány percre betesszük a hűtőbe. Miután kivettük, egy kanál hátuljával elkezdjük felvinni a vajkrémet a torta oldalára. Miután körbeértünk, a torta tetejét is ugyanígy kenjük meg. Kb. fél órára hűtőbe tesszük, és utána cukormentes marcipánvirággal díszítjük.
Jó étvágyat!
M. Szabó Éva

















