Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elstartolt a Farmer Expo, Debrecen agrár-seregszemléje

| 2020. 08. 18. | 16:09:00
Augusztus 18-21. között várják az érdeklődőket a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.
Elstartolt a Farmer Expo, Debrecen agrár-seregszemléje
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megnyitott a 29. Farmer Expo, Magyarország egyik vezető nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán. Az expó augusztus 18-i megnyitóján Vaszkó László vásárigazgató elmondta, az idei kiállítás a koronavírus miatt rendhagyó. Mint kiemelte, érdekes tapasztalatokat szereztek az esemény szervezésekor, amit a bátorság, a szolidaritás és az együttműködés jellemzett.

Vaszkó László

Mint ismert, a vírus miatt a tervezett 300 kiállító helyett valamivel több mint 100 kiállító mutatkozhat be hatezer négyzetméteren.

Pajna Zoltán

Pajna Zoltán kiemelte, előtérbe helyezték a helyi piacok építését, felújítását, ennek köszönhetően egymilliárd forint értékben létesítettek vagy szépítettek piacokat a megyében. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke átadta Nagy István agrárminiszternek a helyi termelők üzenetét, miszerint szeretnék, ha létrehoznának olyan laborokat, amelyek mind a mezőgazdasági, az élelmiszeripari és a gyógyszeripari hasznosításhoz kapcsolódóan lehetőséget biztosít, hogy a kistermelők minősített termékekkel tudjanak piacra törni.

Szólláth Tibor, az Agrárkamara Hajdú-Bihar megyei elnöke Győrffy Balázs elnök köszöntőjét tolmácsolta, aki egészségügyi okokból nem tudott részt venni az eseményen. Kiemelte, a térségre jellemző erős agrárium megérdemel és igényel is egy olyan nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítást és vásárt, mint a farmer Expo. Hozzátette, szükség van a beszállítók és a partnerek személyes találkozójára, a kapcsolatteremtésre.

Győrffy Balázs levelében kiemelte, külön érdeme a rendezvénynek, hogy a Debreceni Egyetem is évek óta részesévé vált az expónak, hisz magas szintű szakképzés nélkül nincs magas szintű mezőgazdaság, élelmiszeripar.

Papp László

Papp László úgy fogalmazott, Debrecen az elmúlt években gazdaság területén rendkívül sokat változott, máshová tolódtak a hangsúlyok. Egyre erősebb a járműipar, az elektronika, a szolgáltató szektor, de Debrecen "mindig ott lesz a magyar agrárium szívében". A polgármester elmondta, a cívisváros Magyarország legjelentősebb termőterületeinek centrumában található. – Erre vigyáznunk kell a jövőben is, Debrecennek őriznie kell ezt a karakterét, a mezőgazdaság és az agrárium a város számára a következő időszakban is kiemelt jelentőségű lesz – hangsúlyozta. Papp László beszélt a Civaqua program első üteméről is, hozzátéve, a program nagy hatással lesz majd a városra, a megyére ökológiai, gazdasági, mezőgazdasági és környezetvédelmi szempontból is. – Szeretnénk egy régi debreceni eseményt feleleveníteni, hiszen 2021-ben a Farmer Expo keretén belül újra útjára indítjuk a debreceni lovasnapokat – jelentette be a polgármester.

A magyar gazdaságot ütésállónak nevezte Nagy István agrárminiszter és hozzátette, a rendkívüli idők rendkívüli helytállást igényelnek.

Nagy István

Kiemelte, a járvány a magyar mezőgazdaság terheléspróbája volt, és az agrárium, az élelmiszeripar kiállta a próbát. – Négy vírus árnyékában éltük az életünket az elmúlt időszakban, hiszen a sertéspestis, a madárinfluenza, a koronavírus és a félelem vírusa határozta meg mindennapjainkat – fogalmazott. Nagy István kiemelte, a járvány megjelenése óta a Farmer Expón nyílik lehetőség először arra, hogy a magyar agrárium szereplói személyesen megoszthassák egymással tapasztalataikat. A szakmai programon naprakész információkkal, új ismeretekkel vértezik fel a termelőket, a magyar gazdák és a hazai agrárcégek így körültekinthetően szervezhetik a jövőjüket – tette hozzá.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, az országgyűlés alelnöke beszélt a Magyarok Kenyere programról, felidézve, tíz éve még csak 10 tonna búza gyűlt össze, tavaly azonban már közel 5700 magyarországi és határon túli magyar gazda vett részt az adományozásban, mintegy 791 tonna búzát adva össze a hazai és határon túli gyerekeknek, időseknek és rászorulóknak. A búzaadományok gyűjtése július elején kezdődött és augusztus 20-ig tart. A megnyitón megszentelték az új búzából készült kenyeret is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Joe Biden visszalépett; Kamala Harrist támogatja
Joe Biden visszalépett; Kamala Harrist támogatja
Ha legyőzi Trumpot, az Egyesült Államok első női elnöke lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Tervezhetik a józsai tehermentesítő utat
A Kastély utca térségében csatlakozna a 35-ös főúthoz.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Visszanyitják a repülőteret Debrecenben
Újraindul a légiközlekedés.
A Campus köszöni, jobban van, mint valaha
Azahriah, Rita Ora és a fesztiválcsinálók ötcsillagos bulival lepnék meg Debrecent.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
A debreceni fesztivál ideje alatt több útszakaszt is lezárnak.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.