Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Milyen hatással van ránk a Transzcendentális Meditáció?

civishir.hu | 2024. 10. 24. | 11:25:59
XXX
Milyen hatással van ránk a Transzcendentális Meditáció?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A meditáció áldásos hatása a szervezetünkre önmagáért beszél. Mégis sokan kételkednek abban, hogy ez valóban működik-e, és kérdésekkel gondolnak arra, hogy a meditáció tényleg megváltoztathatja az életszemléletüket és vele együtt az életüket is.

A MEDITALAS.HU Vélemények oldalán számos hiteles visszajelzést olvashatunk azoktól, akik már részt vettek a Transzcendentális Meditáció (TM) tanfolyamon. Ezeket a személyes beszámolókat íróik teljes nevüket és foglalkozásukat felvállalva osztottak meg ezen az oldalon. Ha érdekel a meditáció hatása a testre és lélekre, érdemes elolvasnod az itt leírt konkrét tapasztalatokat, és inspirálódni belőlük.

Stresszkezelés felsőfokon

A TM meditáció egy olyan technika, amivel könnyű kikapcsolni, és bárki képes megtanulni azt. Rendszeres gyakorlása jótékonyan hat a szorongás és folyamatos aggodalom okozta rossz közérzet ellen. Nem meglepő módon a depresszió tüneteit is képes drasztikusan csökkenteni. A Transzcendentális Meditáció gyakorlásával képesek leszünk egy olyan meditatív állapotba vezetni az elménket, amelyben mély megnyugvást, ellazult és stresszmentes állapotot tapasztalhatunk meg. 

Ahogy az egyik TM-gyakorló személyes visszajelzése olvasható a MEDITALAS.HU Vélemények oldalán (ott teljes névvel és foglalkozással):
O. József, cégvezető O.M. Zrt.:
„Cégvezetőként a stressz szintemet akartam csökkenteni, és a hatékonyságomat növelni. A tanfolyam alatt a TM-et elsajátítottam, és az elvárásaimat messze meghaladóan pozitív tapasztalataim vannak. Van, hogy 9-10 órát is tudok aludni, sokkal minőségibb alvásaim vannak. A munkában, a személyes életemben is nagy hatékonyság növekedést tapasztalok. Aki nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életvitelre törekszik, annak csak ajánlani tudom!”

Mindez a jó hatás a pihenés mértékével magyarázható meg. Egy kutatás szerint a TM technika közel 2-szer olyan mély pihenést képes biztosítani, mint a mély alvás! Ezt a következtetést abból állapították meg, mennyi oxigént vesz fel a szervezet, hiszen a nyugalmi testnek kevesebb oxigénre van szüksége. A kutatás szerint a mély alvás során átlagosan 8%-kal csökken az oxigén felvételünk, a TM-meditáció alatt viszont ez az érték elérheti akár a 16%-ot is. Vagyis rendkívül mély pihenésben van ilyenkor részünk, ami beindítja a test öngyógyító folyamatait is. (Scientific American (226. szám: 84-90 oldal. 1972.)

Szorongás oldása hatékonyan

Ha sok fronton kell megfelelnünk az életben, az okozhat egy belső szorongást és bizonytalanságot. Érdekesség, hogy azok az emberek, akik a szorongási szintjüket egy 100-as skálán 90-es értékkel jelöltek meg, a TM gyakorlásával átlagosan már csak 57-re értékelték a szorongásukat. Ez az érték már nagyon közel áll a normálisnak tekinthetőhöz, ugyanis az emberek átlagos szorongási szintje ezen a skálán jellemzően 50 körül mozog. (Journal of Alternative and Complementary Medicine 19 (10): 1-12. oldal, 2013.)

Ahogy ezt egy konkrét visszajelzés is igazolja:
K. Imre, építőipari munkatárs, 2023.
„Nagyon stresszes a munkám, de amióta meditálok, ezt sokkal jobban kezelem. Elmúlt a szorongás és a görcs a gyomromban, ami bizonyos munkahelyi helyzetek előtt rendszeres volt. Volt egy tikem is a belső feszültség miatt, és az is elmúlt. A munkahelyi feladatokban rövidebb idő alatt sokkal jobb döntéseket hozok, mint korábban. Igaz, hogy nem hagyok ki egy meditációt sem, amióta néhány hónapja megtanultam a módszert. Mindig várom a következő meditációt, és nagyon hálás vagyok érte!”

Alvászavar ellen is kiváló

Azok, akik rendszeresen gyakorolják a Transzcendentális Meditációt, arról számolnak be, hogy sokkal energikusabbnak érzik magukat, és mélyebb, pihentetőbb az éjszakai alvásuk. Kevesebbszer ébrednek fel, és könnyebben elalszanak. 

Ahogy egy TM-gyakorló ír erről:
Z. Márta, banki pénzügyi szakértő, 2023.
Az alvászavarom már a tanfolyam ideje alatt kezdett elmúlni: az okosórán az elmúlt 8 hónapban mért 63 pontos átlagom jelentősen javult, és azóta is 90 pont feletti alvásaim vannak. A meditációnak köszönhetően hosszabb lett a mély- és álomalvásom, kevesebb időt töltök éjszaka ébren, sokkal kipihentebb vagyok, energikusabbnak érzem magam, és nincs szükségem a délutáni alvásra, amivel eddig pótoltam az éjszakai alváshiányomat, ha volt rá lehetőségem. Hálás vagyok, hogy a TM által elkerülhettem a hormonkezelést, amit az orvosok javasoltak az alvászavar megoldására, és így természetes úton tud javulni az alvásom.”

Mindezt a kutatás is visszaigazolja. Egy kanadai tanulmány, amelyet az Alberta Egyetemen végeztek, kimutatta, hogy a krónikus elalvási nehézséggel küzdők számára a TM jelentős javulást hozott. Az eredmények alapján a résztvevők elalvási ideje 75 percről átlagosan 15 percre csökkent, és tartósan úgy is maradt. 

Ez a mély pihenés pedig nem csak a napi stresszoldásban segít, hanem a mélyen gyökerező stresszt is oldja. Ezáltal jobb egészséghez vezet, és ezen túl még számos jó hatása van: növeli az önbizalmat és a tudatosságot, megemeli a boldogság szintünket. 

Hatására könnyebben el tudjuk engedni az addig bennünket nyomasztó problémákat és a negatív gondolatainkat. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a visszajelzések szerint a vérnyomás normalizálásában is igen pozitív eredményt hozott a rendszeres TM-gyakorlás.

Valójában rengeteget lehetne még írni a meditáció jótékony hatásairól, és ha szeretnél még több információt olvasni róla, akkor keresd fel a MEDITALAS.HU weboldalát, ahol sok hasznos és részletes cikket, valamint véleményt találsz a témában.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Nyerges vontató és személyautó ütközött Bárándon
Nyerges vontató és személyautó ütközött Bárándon
A 42-es főút belterületi szakaszán történt a baleset.
Hirdetés
Hirdetés
Putyin nem enged, ám kész a kompromisszumra
Putyin nem enged, ám kész a kompromisszumra
Feltéve, ha a végkimenetel Oroszország javát szolgálja.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Stratégiát hirdetett az egyetlen debreceni ellenzéki frakció
A Civil Fórum Debrecen tudatta, milyen elvek mentén dolgoznak a következő 5 évben.
KSH: emelkedett a munkanélküliek száma
A legalább egy éve munkát keresők a munkanélküliek 34 százalékát teszik ki.
Agrometeorológia: keleten még nagyon kellene az eső
Az ország nagy részén kellően nedves a talaj.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hazánk legújabb gyógyfürdője az őszi szünetben is várja a vendégeket
Hazánk legújabb gyógyfürdője az őszi szünetben is várja a vendégeket
Hat kültéri és négy beltéri medencével várják a bihari térségbe érkezőket.
Debrecenben nyitotta meg századik üzletét a JYSK Magyarország
Debrecenben nyitotta meg századik üzletét a JYSK Magyarország
Hatalmas akciókkal készültek a jeles eseményre.
Parkolási rend a nemzeti ünnepen
Parkolási rend a nemzeti ünnepen
Módosul a rend Debrecenben.
Hirdetés