Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tetemes hiány, Kendereskert – kettő a hajdúnánási problémák közül

civishir.hu | 2024. 10. 22. | 10:30:21
Bizottság vizsgálja, tegyenek-e feljelentést a korábbi városvezetés ügyei miatt.
Tetemes hiány, Kendereskert – kettő a hajdúnánási problémák közül
Bódi Judit, Hajdúnánás új polgármestere (Fotó: Bódi Judit-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– A rövid- és hosszútávú – nagyrészt – fejlesztési hitelek, a forgóeszköz költése, valamint az önkormányzat kötelezettségvállalása révén 987 millió forint hiányzik a város kasszájából. Ez nekünk egy évben 80 millió forint kamatterhet jelent, és ebben még nincsenek benne azok a kötelezettségek, amikor kezességet vállalt az önkormányzat a hitelért. Ezzel kell megbirkóznunk – fogalmazott Bódi Judit (Összefogás Hajdúnánásért), Hajdúnánás új polgármestere a Cívishír kérdésére, amikor afelől érdeklődtünk, milyen anyagi kondíciókkal vette át a hajdúsági város vezetését.

A több ciklusban települési és vármegyei önkormányzati képviselői tapasztalattal rendelkező városvezető a leköszönő önkormányzat utolsó pénzügyi tevékenységeinek szemléltetésére elmondta, hogy szeptember 15. és 30. között 415 millió forint helyi adó érkezett az önkormányzat büdzséjébe, míg a kiadás 688 millió forintra rúgott. Az adószámlán szereplő összeget átvezették más költségvetési számlára, és el is költötték.

– Nánás jelenleg kedvezőtlen pénzügyi helyzetben van. Olyannyira, hogy első intézkedésként leállítottam az összes számlakifizetést, és ahogy csordogálnak be a bevételeink, annak arányában tudunk egy-egy számlát kiegyenlíteni. Nagyon oda kell figyelni a bevételekre, hogy a béreket ki tudjuk fizetni, hiszen az önkormányzat normatív támogatása ezt nem fedezi. Az átadás-átvétel megerősített abban, amit ellenzéki önkormányzati képviselőként folyamatosan mondtam, hogy herdálást érzek a nánási költségvetésben. Olyan szintű pénzszórás ment, amit ha megállítunk, akkor helyrehozható a költségvetés egyensúlya. 2025 februárjában fogadjuk majd el az új költségvetést – az már a mi költségvetésünk lesz, addig azonban megpróbáljuk azokat a pontokat megkeresni, ahol megállítható a túlköltekezés. Ilyen a Kendereskert, vagy azok a szerződések, ahol az önkormányzat nem kevés előleget fizetett ki vállalkozóknak, akik határidőre vagy nem fejezték be a munkát, vagy el sem kezdték. A város 50 millió forint végkielégítést fizetett ki, amiből szűk 10 millió a jegyzőt illette. A közös megegyezéssel történt szerződésbontások tartalmazzák a ki nem vett szabadságok kifizetését, tehát még lesznek meglepetések... A felmondott munkatársak sok munkaeszközt, gépet elvittek. Szinte minden távozó magához vette a számítógépet, megvásárolta a telefonját minimális összegért. Az új jóval magasabb árú, mint amennyiért elvitték. Akadt, aki felháborodott, hogy az ő számítógépéhez senki sem ülhet oda, mivel az azon lévő dokumentáció az ő szellemi terméke. Csakhogy azt felejtette el az illető, hogy a munkájáért fizetést kapott. Amikor tömegesen távoztak az emberek, nem volt megfelelő munkakörátadás, -átvétel – beszélt a problémákról Bódi Judit.

És ha már a felmondásoknál tartunk, nem szabad elmenni szó nélkül amellett, hogy a polgármesteri hivatal dolgozóinak megközelítőleg 20 százaléka (azaz szűk 30 fő) mondott fel javarészt szeptember 30-i hatállyal. Köztük volt a város jegyzője is. A hiányzók pótlására sokan nyújtották be önéletrajzukat, köztük vannak már nyugdíjba vonult hivatali dolgozók, de olyan is, aki korábban azért ment el, mert nem tudott azonosulni az akkori városvezetéssel. A jegyzőt minden bizonnyal az aljegyző fogja pótolni. A sok felmondás okozott ugyan működési nehézséget, de folyamatosan dolgozott és dolgozik a polgármesteri hivatal. Nehézség a költségvetési osztályon van – ott az irodavezető és a helyettese is felállt, továbbá a közfoglakoztatási program működtetése sem volt egyszerű, mert onnan is sokan távoztak.

A polgármester a pénzherdáló tevékenységek között említette azt, ami a mintagazdaságként számon tartott Kendereskertben folyt.

Az új városvezetés létrehozott egy bizottságot, amelynek feladata a jelenlegi állapot rögzítése. Ennek megállapításai alapján újra kell építeni a gazdaságot, azon belül is főleg az állattenyésztést. Itt állategészségügyi intézkedéseket hoztak, megoldották a takarmányozást, pótolták a hiányzó embereket. A növénytermesztés, valamint a rendezvények szervezésére szolgáló épületek sokkal jobb kézben voltak. Azt, hogy hosszútávon mi lesz a Kendereskerttel, majd az elkövetkező egy-másfél hónapon belül kell eldönteni, mert a gazdaság szorosan kapcsolódik a közfoglalkoztatási programhoz. Azt azonban Bódi Judit kijelentette, hogy bezárni biztosan nem fogják, hiszen ott közel egymilliárd forintos vagyon van. Nem tudni, mennyi pénzből gazdálkodhatnak majd, továbbá nagy kérdés, hogy az állattenyésztésben milyen úton induljanak el. A lényeg, hogy a gazdaságot rentábilissá tegyék, mert most nem az.

– A problémahalmazt látva büntetőfeljelentést egyelőre nem tettünk. A képviselő-testület alakuló ülésén megválasztottuk a munkacsoportot és annak másfél évre adtunk megbízást, hogy az elmúlt 14 év történéseit megvizsgálja. A csoportban van képviselő és külső tag mindkét oldal részéről, ehhez van ügyvédi háttértámogatás, ők mennek végig az ügyeken – beszélt az önkormányzat korábbi ügyeiről a polgármester, akit az alakuló ülésről is kérdeztünk. Ez október 4-én volt, amelyen a képviselő-testület 11 tagjából 10-en voltak jelen. A Fidesz-KDNP listáján képviselői mandátumhoz jutott leköszönt polgármester, Szólláth Tibor nem vette fel a mandátumát, helyette korábbi alpolgármestere, a másik polgármesterjelölt, Nagyné Legény Ildikó ül a képviselők közé. A testületben az Összefogás Hajdúnánásért civil szervezet hat, míg a Fidesz-KDNP öt taggal képviselteti magát. Az alakuló ülésről Nagyné Legény Ildikó igazoltan maradt távol, ő a következő ülésen teszi le az esküjét. Oláh Miklós (Összefogás Hajdúnánásért) személyében egy társadalmi megbízatású alpolgármestert választott a grémium.

– Megy a közösségi oldalon a kommunikációs számháború. A leköszönt polgármester vitatja a város gazdasági, pénzügyi helyzetéről általam közzétett adatokat. Szerinte nem igaz, hogy olyan rossz állapotban van Hajdúnánás büdzséje – egészítette ki az elmondottakat egy fontos információval Bódi Judit. – Mint azt Szólláth Tibor leírta, 2,2 milliárd forintot itt hagytak nekünk, plusz várható egymilliárd bevétel. Csakhogy a 2,2 milliárd a fejlesztési pályázatokra elnyert előleg, annak kötött a felhasználása, az csak az adott fejlesztésre fordítható, működésre pedig nem. Ráadásul időközben mi is megkaptuk a levelet a Kincstártól, hogy az el nem kezdett beruházások előlegét vissza kell fizetni, ez Hajdúnánás esetében 1 milliárd 280 millió forint. A többiért küzdünk, hogy ne kelljen visszaadnunk. A várható egymilliárd bevétel pedig 800 millió, és be nem fizetett adó. Ezek nagyrészt adóhátralékok, be nem hajtott tartozások, amivel ők nem foglalkoztak. Amit ő nem hajtott be, azt nekünk kínálja, hogy ott a pénz, és kezdjünk vele valamit – mondta Bódi Judit.

Szólláth Tibor vitára kész

Szólláth Tibor leköszönt polgármester az önkormányzat ügyeiről számos Facebook-bejegyzést tett közzé az elmúlt két hétben. Október 9-én arról posztolt, hogy azon a napon sikeresen megtörtént az átadás-átvétel. Mint írta, az elmúlt 14 évben sikerült megsokszorozniuk a város vagyonát. Kiemelte, a szabad, illetve kötött felhasználású források összege jelenleg közel 3 milliárd forint. A rövid- és hosszútávú kötelezettségek mintegy egymilliárd forintot tesznek ki. – Ezekből a számokból is látszik, hogy az új városvezetés sikeresen működhet, és meg tudja valósítani a hátrahagyott fejlesztéseket – tette hozzá.

Október 11-én a 100 százalékban a város tulajdonában lévő Kendereskertről Írt. Mint fogalmazott, egy romhalmazból az elmúlt bő egy évtizedben a közmunka és a pályázati támogatások révén egy egymilliárd forintos vagyonú ökológiai mintagazdaságot hagytak hátra az új városvezetés számára. Ugyanaznap a város fizetőképességéről is posztolt. Közölte, szeptemberben közel 600 millió forintot fizetett ki a város, lejárt határidejű számla kifizetetlenül szinte nem maradt. A szeptemberi béreket október 3-án tudomása szerint kifizették. Az év hátralévő három hónapjában a költségvetési terv szerint 283 millió 410 ezer forint adóbevétel várható, továbbá 422 millió 632 ezer forint határidőn belüli és határidőn túli követelése van a városnak. Felhívta a figyelmet, hogy ezen nyilván dolgozni kell. Hozzátette, hogy minden hónapban nagyságrendileg 80 millió forint normatíva érkezik az államtól bérekre, ez az összeg nagyjából fedezi az ilyen jellegű kiadásokat. Ugyancsak október 11-én írt az új városvezetés által „keresett", szabadon elkölthető pénzekről. Szólláth Tibor rossz hírként közölte, hogy szabad pénz az önkormányzatoknál csak igen ritkán fordul elő. Az önkormányzat költségvetésében pontosan meghatározottak a bevételi és kiadási oldalak.

Október 13-án a jegyző végkielégítésének összegéről és a város „elherdált" vagyonáról értekezett. Hosszasan taglalta, hogy őt magát is meglepte az, hogy a június 9-ei helyhatósági választásokat követően a polgármesteri hivatal dolgozói közül milyen sokan mondtak fel. Azt írta, ezzel egy komoly szaktudás „vonult ki" Hajdúnánás közigazgatásából, amit személy szerint nagyon sajnál. A távozók között volt köztisztviselő és nyugdíjba vonuló is, az önkormányzat egy munkajogász közreműködésével mindannyiójukkal a hatályos jogszabályok szerint számolt el. A volt munkavállalóknak kifizetett több mint 40 millió forintot a 2024-es év költségvetésén belüli átcsoportosítással találták meg, és arról a szeptember 26-ai képviselő-testületi ülésen döntöttek. Ennek jogszerűségéről mind a jegyző, mind az aljegyző nyilatkozott az ülés kezdetekor. A távozók egy része jelezte, nem akar részt venni az elmúlt 14 évben felépített önkormányzati eredmények tönkretételében, míg mások nem szerettek volna együtt dolgozni a hatalomra került gazdasági érdekcsoporttal, mert értékrendjük nem egyezik. A megállapodásnak van titkos része is, hiszen ezek az emberek nagyon érzékeny információkat kezeltek. A jegyző távozásához köthető kifizetés nem közérdekű adat, az összeg nyilvánosságra hozatala az átlag nánási polgár hergelésére került közszemlére – fogalmazott.

Az október 21-ei bejegyzésében Szólláth Tibor felvetette, hogy ő és a jegyző, valamint Bódi Judit és az alpolgármester részvételével a helyi televízióban vitassák meg a problémás dolgokat.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Nigériai díler árulta a drogot Bocskaikertben
Nigériai díler árulta a drogot Bocskaikertben
A hajdúhadházi rendőrök Debrecenben fogták el.
Bajtársukat gyászolják a hajdúnánási mentők
Bajtársukat gyászolják a hajdúnánási mentők
2005 óta dolgozott a mentőszolgálatnál.
Saját élettársaikat is futtatták: lecsaptak a hajdú-bihari rendőrök
Saját élettársaikat is futtatták: lecsaptak a hajdú-bihari rendőrök
Családi vállalkozást építettek a prostitúcióra.
Hazánk legújabb gyógyfürdője az őszi szünetben is várja a vendégeket
Hazánk legújabb gyógyfürdője az őszi szünetben is várja a vendégeket
Hat kültéri és négy beltéri medencével várják a bihari térségbe érkezőket.
Léccel ütötte arcon a tetőn dolgozó férfit
Léccel ütötte arcon a tetőn dolgozó férfit
Vádemelés Berettyóújfaluban.
Nem tudni, hogyan hat a mikepércsi ingatlanárakra az akkumulátorgyár
Nem tudni, hogyan hat a mikepércsi ingatlanárakra az akkumulátorgyár
Az viszont bizonyos, hogy valami történt a piacon.
Debrecenben nyitotta meg századik üzletét a JYSK Magyarország
Debrecenben nyitotta meg századik üzletét a JYSK Magyarország
Hatalmas akciókkal készültek a jeles eseményre.
Nemes ügyért futhatunk Hortobágy-Mátán
Nemes ügyért futhatunk Hortobágy-Mátán
Fussunk együtt az egészségért!
Légyottra érkezett, de életveszélyes sérülésekkel távozott Püspökladányból
Légyottra érkezett, de életveszélyes sérülésekkel távozott Püspökladányból
A dühös és féltékeny vádlott egy vasvillával szemen szúrta a házába érkező sértettet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A Ferencváros visszavágott a debrecenieknek
A Ferencváros visszavágott a debrecenieknek
A DEAC egyszerűen rossz napot fogott ki.
Hirdetés
Hirdetés
Putyin nem enged, ám kész a kompromisszumra
Putyin nem enged, ám kész a kompromisszumra
Feltéve, ha a végkimenetel Oroszország javát szolgálja.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
KSH: emelkedett a munkanélküliek száma
A legalább egy éve munkát keresők a munkanélküliek 34 százalékát teszik ki.
Agrometeorológia: keleten még nagyon kellene az eső
Az ország nagy részén kellően nedves a talaj.
Átment a közgyűlésen az Acsádi úti és a Faraktár utcai lakásprojekt
Közöljük a nem képviselő bizottsági tagok listáját.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hazánk legújabb gyógyfürdője az őszi szünetben is várja a vendégeket
Hazánk legújabb gyógyfürdője az őszi szünetben is várja a vendégeket
Hat kültéri és négy beltéri medencével várják a bihari térségbe érkezőket.
Debrecenben nyitotta meg századik üzletét a JYSK Magyarország
Debrecenben nyitotta meg századik üzletét a JYSK Magyarország
Hatalmas akciókkal készültek a jeles eseményre.
Parkolási rend a nemzeti ünnepen
Parkolási rend a nemzeti ünnepen
Módosul a rend Debrecenben.
Hirdetés