Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni kedvenc lesz egy új sütemény?

| 2022. 11. 23. | 14:45:00
Szabó Magda ihlette, egyszerre sötét, játékos és nőies. 
Debreceni kedvenc lesz egy új sütemény?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Váratlan különlegességgel jöttek elő a debreceni reformátusok: ha már a legismertebb kálvinistához, Szabó Magdához több recepteskönyv fűződik, olyan süteményt kreáltak, amely valószínűleg az írónak is ízlene.

A „Szabó Magda süti” lelke a dió, amely eredeti és praliné formájában egyaránt szóhoz jut az édességben, míg  tésztája mézeskalács fűszerezésű. Csokis-kávés ízek és feketeribizli: ezekkel válik teljessé a kép. Nem is igaz, mert Tóth Ibolya cukrász idevágó gondolataival. – A dió keresztény jelkép, a kisdedet óvó Szűzanyáé, de Luther Márton maga is imádta a diót, ezért tűnt evidensnek a használata, míg a mézeskalács a debreceni cukrászhagyományok öröksége – avatott be a szakember a sütemény köré szőtt november 23-i sajtóeseményen.

Tóth Ibolya: A tortaszerűséget, a habosságot, a cicomát mellőztük, nem illenek Szabó Magda karakteréhez

Kiderült: Szabó Magda olvasójaként a csokoládés, kávés ízeket és a sötétebb színeket érezte ide passzolónak, míg a habosságot, a cicomát mellőzendőnek. Szóval, az egyensúlyt; egy feketeribizlis réteggel a praliné és a csokoládé között. Ez a fekereribizli számomra – tette hozzá – a könnyedség, a játékosság, a nőiesség, amelyek elválaszthatatlanak Szabó Magda karakterétől. Tóth Ibolyának nem volt könnyű dolga, hiszen a már említett receptkönyvek közel sem teljes részletességűek, hol az összetevők, hol a mértékegységek adnak okot találgatásra (kísérletezésre). De a lényeg a számára mégis csak az a „varázslatos érzés”, hogy Jablonczay Gizella (Szabó Magda nagynénje) főztjei, süteményei egyáltalán megidézhetők. 

A sütemény kizárólag a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség által fenntartott Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban vásárolható meg. Oláh István elnök-lelkipásztor emlékeztetett: nők csak 1983-tól vállalhatnak vezető tisztséget a református egyházban, mire válaszul a Tiszántúli Református Egyházkerület két évvel később Szabó Magdát felkérte főgondnoki tisztségre és meghívták a Nagytemplom presbiterjének (az író hithű kálvinistaként mindkettőre igent mondott).

Az elnök-lelkipásztor közlése szerint a sütemény csak náluk lesz megvásárolható

– Ezer szállal kötődött a Nagytemplomhoz, hiszen a szülei ott kötöttek házasságot, őt ott keresztelték; a műveiben tetten érhető, mennyire sokat jelentett a számára. Úgy tudom, a felmenői között akadt olyan prédikátor is, akit a hitének vállalásáért hurcoltak gályarabságra – mondta, megjegyezve, hogy bár a mostani sajtóesemény voltaképp termékbevezető, valójában azt az írót szeretnék a reformátusokra jellemző újító erővel a köztudatban tartani, akinek a New York Times könyves top 10-es könyvlistáján is helye volt valaha.

– Szabó Magda mindig tanítani akart, még a halála után is ezt teszi. Akár arra is, hogy amennyiben vállalni merjük, a hiányosságunkból még erőforrás is kovácsolható – erről már az íróval többször is találkozó Porkoláb Gyöngyi kulturális menedzser (képünkön) beszélt, rámutatva: Szabó Magda nem csinált titkot abból, hogy nem tud és nem is szeret sem főzni, sem sütni. A tortákat kifejezetten utálta. 

Széles Diána számára az ízek az otthon szeretét jelzik, de ezúttal a turizmusért is felelős alpolgármester hangján szólalt meg. Szerinte az egyházaknak a turizmus pilléreiként is funkcionálni kell, s ha már „Debrecen spirituális központ, azt meg kell mutatni”.

Széles Diána másokat is biztat

A Nagytemplomot évente 40 ezer fizető látogató tekinti meg, sokan leülnek a Karakterben, számukra el kell tudnunk mesélni valahogyan a Szabó Magda-sztorit, akár könyvekkel, akár süteményekkel – folytatta az alpolgármester, aki a többi vendéglátót is arra biztatja, hogy „csempésszenek debreceniséget a kínálatba”.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debrecenben is megválik a Teva attól, amibe nemrég 23 millió dollárt fektetett
Egyelőre nem tudni, hogy csoportos létszámleépítésre kell-e számítani. Papp László szerint nem.
Közel 9 milliárdos üzleti terv a hajdúszoboszlói gyógyfürdőnél
A dolgozóik száma idén visszaugrik a járvány előtti szintre.
Rendbe tennék a Fő utcát Sámsonkertben
Stabilizációs munkákat is végeznének.
Elfogadták Hajdúszoboszló költségvetés-tervezetét
Jelentősen nőtt a helyi adóbevétel.
Naperőmű-nagyhatalom lesz Kaba
A beruházás második üteménél tartanak.
KSH: decemberben 655 ezer forint volt a bruttó átlagkereset
16,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés