Hirdetés

Hatezer debreceni zsidó nevét vésték fel

2015.06.28. 14:36

Hatezer debreceni zsidó nevét vésték fel
Barcsa Lajos, Horovitz Tamás és Kósa Lajos (Fotók: Kádár Lajos)

Felavatták a debreceni emlékművet

Hirdetés

Gyászistentiszteletet tartottak és holokauszt-emlékhelyet avattak vasárnap a vészkorszak debreceni áldozatainak emlékére a helyi Pásti utcai ortodox zsinagóga udvarán.

Az emlékfalra a holokauszt hatezer debreceni zsidó áldozatának nevét vésték fel, az emlékmű országosan egyedülálló módon a magyar kormány, a debreceni önkormányzat és a helyi zsidó hitközség együttműködésével, a Teva Gyógyszergyár Zrt. támogatásával készült el - jelentette be Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke. Horovitz megemlékezett arról, hogy a debreceni zsidóság a második világháború előtt népes, virágzó közösség volt. Hét évtizede hiányoznak nekünk nagyszülők, dédszülők, a meg nem született gyerekek, az a hatezer ember - asztalos, kereskedő, tudós -, aki élete során Debrecent szolgálta volna - mondta.

 "Legyen ez az emlékhely méltó helye és helyszíne a megemlékezésnek" és figyelmeztessen: "közösen kell tenni azért, hogy se mi, se fiaink, se unokáink ne éljenek át ilyen borzalmakat"

- jelentette ki a DZSH elnöke.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Debrecen volt polgármestere kiemelte: az, hogy az emlékmű a város és a zsidó hitközség összefogásával jött létre, jelzi: a fájdalom, az emlékezés közös ügyünk. A politikus szerint a holokauszttal olyan veszteség érte a magyar nemzetet és a zsidó közösséget, mint a történelem során még soha. Az emlékezés az áldozatokra a debreceniek, a zsidók, a magyarok közös ügye. Emlékeztetett azokra az egykori városházi alkalmazottakra, akik keresztény menlevelek kiadásával debreceni zsidók százait mentették meg, amiért a város 2001-ben a Jad Vasem Intézet által a néhai tisztviselőknek adományozott kitüntetést vehette át.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta: a város régi adóssága volt, hogy méltó emlékhelyet állítson a holokauszt debreceni áldozatainak. 

A zsinagóga udvarán felállított emlékfal átadásával a zsinagóga amellett, hogy kegyhely, mától mementóul is szolgál

- fűzte hozzá.

Debrecen fejlődésének alapvető záloga a spirituális sokszínűség: "a kálvinista Rómában" van az ország egyetlen görögkatolikus metropóliájának székhelye, van római katolikus püspökség és itt működik a legnagyobb vidéki zsidó közösség - mutatott rá az alpolgármester.

Galéria

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

.