Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Attila halála: vádat emelhetnek egy debreceni férfi ellen

| 2021. 10. 09. | 14:15:00
Habár a rendőrség közlése szerint elütötte az áldozatot, csak segítségnyújtás elmulasztása miatt vonnák felelősségre.
Attila halála: vádat emelhetnek egy debreceni férfi ellen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Segítségnyújtás elmulasztása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya azzal a helyi férfivel szemben, aki 2019. november 14-én 4 óra 30 perc körül Debrecenben, a Rákóczi és Csapó utca kereszteződésében található kijelölt gyalogos-átkelőhelyen figyelmetlensége miatt elütötte az ott korábban elesett, és emiatt fekvő férfit, aki életét vesztette. A rendőrség a nyomozást lezárta, az ügy iratait pedig vádemelési javaslattal átadta az ügyészségnek – olvasható a police.hu-n közzétett október 1-jei közleményben.

Mint ismert, a baleset áldozata az a Rostás Attila volt, akit a cívisvárosban sokan ismertek és szerettek. A csaknem 2 éve tartó nyomozásról a Cívishíren többször beszámoltunk, legutóbb 2021. szeptember 3-án, amikor is a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség tudatta, bizonyítottság hiányában a rendőrség tavasszal megszüntette a közúti baleset gondatlan okozásáért indított eljárást. Körülbelül két-, háromhavonta érdeklődtünk a rendőrségnél, pontosan hol tart a nyomozás, időközben változott-e az eset minősítése, jelentkeztek-e szemtanúk, elkészült-e már a szakértői vélemény, a gyanúsított szabadlábon van-e. De rendszerint a nyomozás érdekeire hivatkozva nem válaszoltak a feltett kérdéseinkre. Legutóbb augusztus 24-én kérdeztük a sajtóosztályt, de mint írták, az ügyben az eljárás jelenleg is folyamatban van, ezért nem adnak bővebb tájékoztatást.

Holott a főügyészség szeptember 2-i válaszából kiderül, a halálos közúti baleset gondatlan okozása miatti büntetőeljárást hónapokkal ezelőtt megszüntették.

Egy hónapja a főügyészség azt is tudatta, a gyanúsított ellen nem rendeltek el kényszerintézkedést, azaz nem helyezték bűnügyi felügyelet alá, és le sem tartóztatták.

Köztudott, Rostás Attilát, a város ismert koldusát érte tragikus baleset a Csapó-Rákóczi utcák kereszteződésében, a gyalogátkelőhelyen; a kórházba szállítását követően életét vesztette. Később a rendőrség látókörébe került egy, a balesettel összefüggésbe hozható gépjármű. Ekkor még csak segítségnyújtás elmulasztása bűntett miatt nyomoztak. Azt követően „minden körülményre kiterjedő vizsgálat" kezdődött szakértők bevonásával azért, hogy tisztázzák a baleset pontos körülményeit. 2020 februárjára a nyilvánosság számára is kiderülhetett: nem rögzítette térfigyelő kamera a történteket. Ekkor az ügy minősítését megváltoztatták, s immár halált okozó közúti közlekedési baleset gondatlan okozása vétség miatt vizsgálódtak. Egy évvel később viszont már halálos közúti baleset gondatlan okozása és segítségnyújtás elmulasztása bűntett gyanújával zajlott a nyomozás és kiderült, egy személyt gyanúsítottként kihallgattak Attila elgázolása miatt.

Sok a megválaszolatlan kérdés

Korábban említettük, a rendőrség az utóbbi időben a nyomozás érdekeire tekintettel nem válaszolt a feltett kérdéseinkre, ahogy azt sem közölték augusztusban, hogy a közúti baleset gondatlan okozásáért indított eljárást még tavasszal megszüntették. Annak ellenére, hogy a police.hu-n közzétett helyi híreket rendszerint megküldik a sajtó számára, ez az október 1-jei közlemény valamiért nem érkezett meg.

Sőt, idő közben a nyomozás eredményességét segítő felhívást is törölték a rendőrség hivatalos oldaláról.

Nem világos, hogy bár az október 1-jei közleményükben az szerepel, hogy „figyelmetlensége miatt elütötte az ott korábban elesett, és emiatt fekvő férfit, aki életét vesztette", miért csak segítségnyújtás elmulasztása vétség miatt zajlott a most lezárt nyomozás. Gondoljunk csak bele! Ha elesik valaki a gyalogátkelőn – amit a KRESZ szerint is csak olyan sebességgel szabad megközelítenie az autósnak, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni, és amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg tudjon állni –, majd egy autó elüti, akkor a sofőr miért is nem valósítja meg a közúti közlekedési balesetet? Természetesen a bírósági eljárás során felvetődhet, hogy a sofőr nem számított a földön fekvő gyalogosra, és kiderülhet, az esés során keletkezett esetleges sérülés volt a tragédia oka, de ez az ügy idáig el sem jutott, mert mint írtuk, bizonyítottság hiányában megszüntették a nyomozást. Vagyis nem tudták bizonyítani, hogy a gyanúsított összefüggésbe hozható a baleset bekövetkezésével, de most tényként közlik, hogy elütötte a gyalogátkelőhelyen. A visszavont rendőrségi felhívás szerint is Attilát „tisztázatlan körülmények között egy ismeretlen forgalmi rendszámú gépkocsi elütötte, majd elhajtott a helyszínről". Csaknem két évig ez a szöveg állt a rendőrség honlapján. A nyomozás során eddig egyszer sem kommunikálták, hogy Attila korábban elesett a gyalogátkelőn. Nem világos, hogy ez miért szerepel a gyanúsítás tényállásában, hiszen térfigyelő kamera nem rögzítette az esetet. Netán a segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsított férfi ezt vallotta, vagy egy szemtanú nyilatkozta tanúvallomásában? Ami biztos, Attila még élt, amikor a mentő kórházba indult vele. Mivel a szakértői vélemény a sajtó számára nem ismert, így nem tudjuk, mi volt a halál beálltának pontos oka, ahogy azt sem, hogy ha rögtön a baleset után értesítik a hatóságokat, akkor meg lehetett-e volna menteni az életét. 

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban megszűnik a tűzgyújtási tilalom
Hajdú-Biharban megszűnik a tűzgyújtási tilalom
Sok csapadék esett, így feloldhatták a korlátozást.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.