Hirdetés

Hirdetés

Az új debreceni fürdő kihozta a polgármesterből a gyermeket

Cívishír

2019.06.25. 16:49

Az új debreceni fürdő kihozta a polgármesterből a gyermeket
A június 25-i terepbejáráson, középen Bordás Péter, balra Papp László( Fotók: Fogarasi Renáta, Cívishír)

Jól halad a rendkívül népszerűnek ígérkező nagyberuházás.

Hirdetés

Hirdetés

Terepbejárást tartott a 8 hektáron épülő, 2020-ban megnyíló nagyerdei strandon Debrecen polgármestere, Papp László, Széles Diána alpolgármester, Bordás Péter tervező és Fazekas Lajos, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. ügyvezetője. A Hunép kivitelezésében zajló beruházással olyan egyedi, egyszerre 6 ezer vendég fogadására képes fürdő jön létre, amelyhez hasonló sincs Magyarországon, és mint kiderült, már nemzetközi érdeklődés tapasztalható iránta.

Az új fürdő a lehető legjobban illeszkedni kíván a nagyerdei környezethez, így például a Pallagi útra néző üzletsor tetején zöld hullámként fut végig a pázsit, míg a 12 méter magas, fent napozóteraszt, bárokat, kisebb medencéket, bent szintén több medencét magában foglaló főépület oldafalai vízkék és zöld burkolatot kapnak. Az új fürdő a réginél 2 ezer négyzetméterrel nagyobb vízfelületet kínál, de a zöldterület egyáltalán nem csökken.

Az emblematikusnak szánt főépület: első látásra nem ezt várnánk egy strandtól, de érdemes tovább olvasni

Miként Papp László fogalmazott, a világ egyik legszebb városi parkerdejében nem szerettek volna egy tizenkettő egy tucat strandot, s kissé maguk is gyermekké változtak a fürdő élményelemeinek kitalálása során. Az építkezés jó ütemben halad, a jövő évi nyitást – már a strandszezonra – semmi nem veszélyezteti.

Úgy számolnak, egy jó nap 9-10 ezer vendéget jelenthet

A forgalom kirekesztve

A terepbejárásnak Bordás Péter adta meg alaphangot, mondván, egy megszokott strand építése a felszíni munkákkal alig kínálna látnivalót, ám Debrecen ebben is kivétel. Hiszen ez az első olyan fürdő, ahol a víz élménye függőleges irányban is megjelenik a speciális burkolaton csordogáló vízkékkek és az erdőt idéz zöld felületek révén.

Előbb a területet a Pallagi úttól elválasztó üzletsorról esett szó. Tizennégy étterem (magyar, olasz, távol-keleti ízek), cukrászda, lángosozó, továbbá egy gyermekfoglalkoztató és egy ajándékbolt várja majd a látogatókat, ez utóbbi természetesen strandfelszereléseket is kínál majd minden mennyiségben. Lényeges, hogy az üzletek a Pallagi út felől, tehát az utcáról is elérhetőek lesznek, ugyanis a villamosvágányok és az üzletsor között sétány vezet majd. Ami az éttermi szolgáltatásokat illeti, ezzel lényegében teljesen megváltozik a Nagyerdei Víztorony és a stadion környéke, ami a jelenlegi szűkös választékot tekintve önmagában is örvendetes. 

Bordás Péter lelkesen magyarázta, az üzletek tetején zöld hullámként fut majd végig a pázsit, a strandolók szemszögéből vizuálisan is kirekesztve a Pallagi úti forgalmat, a villamost. Papp László hozzátette, a cél az, hogy az üzletsor zömében ne csak a strandszezon idején, hanem az év mind a 12 hónapjában nyitva legyen, vagyis a sétány „egy nagyerdei korzóként” működne. Az üzletek készültsége 60-65 százalékos.

Szóval, elég komoly változás érik a régi kabinsor helyén, valami nagyon hasonlót egyébként már Kósa Lajos idején is szerettek volna csinálni. Csak akkor még nem volt 8,5 milliárd forint – nagyobb részt állami – forrás a strandfejlesztésre.
A „zöld hullám” az üzletsor tetején, amiről Bordás Péter olyan lelkesen beszélt

A terepbejárás másik fontos állomása volt a szépen alakuló, emblematikus szánt főépület: a 12 méter magas létesítmény 200 méter hosszú vízi világot foglal majd magában a felszínen, 2500 négyzetméteres, részben árnyékos napozóteraszt, bárokat, két kisebb medencét (az egyik üvegaljú lesz…) az emeleten, öltőzőket a felszín alatt. A tetőről négy csúszda indul majd, kettőt gumival lehet majd használni, kettő „testcsúszda”. 

A főépület speciális burkolatot kap, ha az ember oldalra sandít, csupa vízkéket és erdei zöldet fog látni

A Pallagi úthoz legközelebb egy ugrómedence esik majd, 1, 3 és 4,75 méter magasból, egy vízfüggöny mögül kilépve lehet majd a vízbe érkezni. Itt lesz az az 1200 négyzetméteres élménymedence is, ahol 8 éves kortól lehetséges majd a fürdőzés, illetve egy majdem 200 négyzetméteres hangulatos „barlang” a visszahúzódni vágyóknak. A főépület részét képezik a sportosabb strandolóknak építendő, 33 méteres és 50 méteres úszópályákat is hordozó medencék, ahol akár vízilabda mérkőzéseket is lehet játszani a jövőben. 

Már a látvány is hűsít, nagyon kíváncsian várjuk a valóságot!

A főépület környezetében kapnak helyet a 0-4 és 4-8 éves gyerekek pancsolói, a hullámmedence, egy „spriccelős park” és egy termélmedence is. Ez utóbbiból többet is kialakítanak. A polgármester szavaival élve elképesztően változatos szórakozási és egyedi pihenési lehetőséget nyújt majd a főépület, mind a nyílt vízfelületekkel, mint a 12 méter magasan, a fák lombkoronaszintjére nyíló napozóval.

– Mi magunk is gyerekekké váltunk egy kicsit az élményelemek kitalálása során. Bár jól ismerem a beruházás részleteit, egy ilyen bejáráson is el tud fogni a lelkesedés. Vagy amikor a kislányomnak beszélek róla és azt kérdezi, apa, miért nincs már kész? – érzékeltette Papp László, hogy ez a beruházás mennyire fontos neki személyesen is.

5700 négyzetméter vízfelület jön létre 15 medence révén. A régi strand 3600 négyzetméter vízfelületénél ez jóval több, ráadásul mindez nem a zöldterület kontójára történik. A polgármester (képünkön) elmondta, bár muszáj volt fákat kivágni, háromszor annyit ültettek (több mint kétszázat). Ugyan három különböző hőfokú termálmedencét, négy komolyabb csúszdát (70-125 méter hosszúak) és hullámmedencét is létrehoznak, a legtöbbet a gyermekvilágon törték a fejüket. A kisebbeknek szóló attrakciók közül az egyik legjobbnak az a kalóz léghajó ígérkezik, aminek a Felhőatlasz című fantasztikus film egyik légi járműve volt az ihletője. Szólt arról is, hogy olvasta azokat a kommenteket, amelyek a főépület falait rendhagyóvá tevő „vízesések” robaja miatt aggódtak. Nyugtatott, mondván, a falfelület üvegburkolatot kap, azon folyik majd lefelé a víz, így jön létre a vízfüggönyhatás, nem vízesés formájában. 

Ízelítő a leendő, gyerekeknek szóló vízi világból, a látványterven már látható a léghajó is
Fazekas Lajos azt mondta, a belépők ára kapcsán senki ne számításon „semmi extrára”, vagyis a többi hasonló szolgáltatást nyújtó magyarországi fürdőhöz igazodnak. Odabent készpénzhasználat nem lesz, a belépők elektronikus „pénztárcából” fedezhetik kiadásaikat, azaz pénzt tölthetnek majd fel egy adathordozóra. A régi strand „kacsás szökőkútját” felújítják és elhelyezik a parkban az egyik bejáratnál. A területen egyszerre 6 ezer vendég a limit, jó időben napi 9-10 ezres forgalomra számítanak.

RaL

Galéria

DebrecenPapp LászlóNagyerdei strandfürdő

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.