Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az új debreceni fürdő kihozta a polgármesterből a gyermeket

| 2019. 06. 25. | 18:49:00
Jól halad a rendkívül népszerűnek ígérkező nagyberuházás.
Az új debreceni fürdő kihozta a polgármesterből a gyermeket
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Terepbejárást tartott a 8 hektáron épülő, 2020-ban megnyíló nagyerdei strandon Debrecen polgármestere, Papp László, Széles Diána alpolgármester, Bordás Péter tervező és Fazekas Lajos, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. ügyvezetője. A Hunép kivitelezésében zajló beruházással olyan egyedi, egyszerre 6 ezer vendég fogadására képes fürdő jön létre, amelyhez hasonló sincs Magyarországon, és mint kiderült, már nemzetközi érdeklődés tapasztalható iránta.

[Beillesztett cikk: Videón a 2020-ban nyitó különleges debreceni strand!]

Az új fürdő a lehető legjobban illeszkedni kíván a nagyerdei környezethez, így például a Pallagi útra néző üzletsor tetején zöld hullámként fut végig a pázsit, míg a 12 méter magas, fent napozóteraszt, bárokat, kisebb medencéket, bent szintén több medencét magában foglaló főépület oldafalai vízkék és zöld burkolatot kapnak. Az új fürdő a réginél 2 ezer négyzetméterrel nagyobb vízfelületet kínál, de a zöldterület egyáltalán nem csökken.

Az emblematikusnak szánt főépület: első látásra nem ezt várnánk egy strandtól, de érdemes tovább olvasni

Miként Papp László fogalmazott, a világ egyik legszebb városi parkerdejében nem szerettek volna egy tizenkettő egy tucat strandot, s kissé maguk is gyermekké változtak a fürdő élményelemeinek kitalálása során. Az építkezés jó ütemben halad, a jövő évi nyitást – már a strandszezonra – semmi nem veszélyezteti.

Úgy számolnak, egy jó nap 9-10 ezer vendéget jelenthet

A forgalom kirekesztve

A terepbejárásnak Bordás Péter adta meg alaphangot, mondván, egy megszokott strand építése a felszíni munkákkal alig kínálna látnivalót, ám Debrecen ebben is kivétel. Hiszen ez az első olyan fürdő, ahol a víz élménye függőleges irányban is megjelenik a speciális burkolaton csordogáló vízkékkek és az erdőt idéz zöld felületek révén.

Előbb a területet a Pallagi úttól elválasztó üzletsorról esett szó. Tizennégy étterem (magyar, olasz, távol-keleti ízek), cukrászda, lángosozó, továbbá egy gyermekfoglalkoztató és egy ajándékbolt várja majd a látogatókat, ez utóbbi természetesen strandfelszereléseket is kínál majd minden mennyiségben. Lényeges, hogy az üzletek a Pallagi út felől, tehát az utcáról is elérhetőek lesznek, ugyanis a villamosvágányok és az üzletsor között sétány vezet majd. Ami az éttermi szolgáltatásokat illeti, ezzel lényegében teljesen megváltozik a Nagyerdei Víztorony és a stadion környéke, ami a jelenlegi szűkös választékot tekintve önmagában is örvendetes. 

[Beillesztett cikk: Akinek kezei között változik a Nagyerdő arca]

Bordás Péter lelkesen magyarázta, az üzletek tetején zöld hullámként fut majd végig a pázsit, a strandolók szemszögéből vizuálisan is kirekesztve a Pallagi úti forgalmat, a villamost. Papp László hozzátette, a cél az, hogy az üzletsor zömében ne csak a strandszezon idején, hanem az év mind a 12 hónapjában nyitva legyen, vagyis a sétány „egy nagyerdei korzóként” működne. Az üzletek készültsége 60-65 százalékos.

A „zöld hullám” az üzletsor tetején, amiről Bordás Péter olyan lelkesen beszélt

A terepbejárás másik fontos állomása volt a szépen alakuló, emblematikus szánt főépület: a 12 méter magas létesítmény 200 méter hosszú vízi világot foglal majd magában a felszínen, 2500 négyzetméteres, részben árnyékos napozóteraszt, bárokat, két kisebb medencét (az egyik üvegaljú lesz…) az emeleten, öltőzőket a felszín alatt. A tetőről négy csúszda indul majd, kettőt gumival lehet majd használni, kettő „testcsúszda”. 

A főépület speciális burkolatot kap, ha az ember oldalra sandít, csupa vízkéket és erdei zöldet fog látni

A Pallagi úthoz legközelebb egy ugrómedence esik majd, 1, 3 és 4,75 méter magasból, egy vízfüggöny mögül kilépve lehet majd a vízbe érkezni. Itt lesz az az 1200 négyzetméteres élménymedence is, ahol 8 éves kortól lehetséges majd a fürdőzés, illetve egy majdem 200 négyzetméteres hangulatos „barlang” a visszahúzódni vágyóknak. A főépület részét képezik a sportosabb strandolóknak építendő, 33 méteres és 50 méteres úszópályákat is hordozó medencék, ahol akár vízilabda mérkőzéseket is lehet játszani a jövőben. 

Már a látvány is hűsít, nagyon kíváncsian várjuk a valóságot!

A főépület környezetében kapnak helyet a 0-4 és 4-8 éves gyerekek pancsolói, a hullámmedence, egy „spriccelős park” és egy termélmedence is. Ez utóbbiból többet is kialakítanak. A polgármester szavaival élve elképesztően változatos szórakozási és egyedi pihenési lehetőséget nyújt majd a főépület, mind a nyílt vízfelületekkel, mint a 12 méter magasan, a fák lombkoronaszintjére nyíló napozóval.

– Mi magunk is gyerekekké váltunk egy kicsit az élményelemek kitalálása során. Bár jól ismerem a beruházás részleteit, egy ilyen bejáráson is el tud fogni a lelkesedés. Vagy amikor a kislányomnak beszélek róla és azt kérdezi, apa, miért nincs már kész? – érzékeltette Papp László, hogy ez a beruházás mennyire fontos neki személyesen is.

5700 négyzetméter vízfelület jön létre 15 medence révén. A régi strand 3600 négyzetméter vízfelületénél ez jóval több, ráadásul mindez nem a zöldterület kontójára történik. A polgármester (képünkön) elmondta, bár muszáj volt fákat kivágni, háromszor annyit ültettek (több mint kétszázat). Ugyan három különböző hőfokú termálmedencét, négy komolyabb csúszdát (70-125 méter hosszúak) és hullámmedencét is létrehoznak, a legtöbbet a gyermekvilágon törték a fejüket. A kisebbeknek szóló attrakciók közül az egyik legjobbnak az a kalóz léghajó ígérkezik, aminek a Felhőatlasz című fantasztikus film egyik légi járműve volt az ihletője. Szólt arról is, hogy olvasta azokat a kommenteket, amelyek a főépület falait rendhagyóvá tevő „vízesések” robaja miatt aggódtak. Nyugtatott, mondván, a falfelület üvegburkolatot kap, azon folyik majd lefelé a víz, így jön létre a vízfüggönyhatás, nem vízesés formájában. 

Ízelítő a leendő, gyerekeknek szóló vízi világból, a látványterven már látható a léghajó is

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés