Hirdetés

Aki szerint az adys igazgatóváltás szimplán szakmai kérdés

civishir.hu

2018.08.10. 17:21

Aki szerint az adys igazgatóváltás szimplán szakmai kérdés
(Fotó: Fogarasi Renáta)

Pósán László: politikai hecckampány folyik a debreceni iskola körül.

Hirdetés

Rózsavölgyi Gábor két év múlva nyugdíjba vonul, így nem tudja kitölteni ötéves igazgatói ciklusát, valamint nem tudott elszámolni az elmaradt órákkal, ezért a fenntartó nem támogatta igazgatói kinevezését – fejtette ki Pósán László, fideszes országgyűlési képviselő augusztus 10-i sajtótájékoztatóján az Ady gimnázium körüli botrány kapcsán.

Pósán úgy fogalmazott, hogy oktatásügyben Magyarországon kiegyensúlyozottság, rend, financiális szempontból stabilitás van, kiszámíthatóság, biztonság. Sőt, mint mondta, minden területen kifejezetten forrásbővülés és eszközfejlesztés vagy szakmai fejlesztéstámogatás zajlik.

– Vannak, akiknek nem érdeke, hogy a diákok nyugodtan, a lehető legjobb körülmények között tanuljanak, hanem minél nagyobb zűrzavart akarnak előidézni, hogy minél nagyobb politikai hecckampányt tudjanak felfűzni valamilyen oktatási ügyre. Mondjuk ki világosan: az az érdekük, hogy az iskolákat a politikai küzdelmek színterére bevonják, minden lehetséges, sok esetben mondvacsinált ürügyet felhasználnak arra, hogy ezen céljaikat elérjék.

- fogalmazott.

Kifejtette, hogy szerinte azt lehetett látni a napokban, hogy az Ady Endre Gimnázium igazgatói pályázatának kapcsán azonnal ugrott a balliberális média, ami az egész eset mögött politikai ármánykodást és összeesküvést vélt felfedezni. Mindezt úgy, hogy ez egy szimpla szakmai kérdés volt.

Elmondta, hogy az országban az idén mintegy 500 igazgatói kinevezésre került sor. Mindegyik esetben az eljárásrend és a jogszabályok által meghatározott feltételrendszer ugyanaz volt. A debreceni tankerület eljárt a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően, véleményezte a benyújtott pályázatokat, a fenntartó pedig döntött.

–A megválasztott, új iskolaigazgató legfőbb bűne ezen médiumok szerint természetesen az, hogy önkormányzati képviselő, ráadásul Fidesz-színekben. Azok a szempontok érdektelenek voltak, hogy a nyertes pályázó, Türk László már régóta iskolavezetői tapasztalattal bíró személy, hosszú évek óta iskolai vezetőségben dolgozik, iskolaiigazgató-helyettes. Figyelmen kívül hagyják azt a tényt is, hogy a szóban forgó pályázó minden törvényi feltételnek megfelelt, megfelelő végzettséggel rendelkezik, e nélkül nem is lehetett volna pályáznia.

Nyilvánvaló, hogy az egészet politikai szándék motiválja. 

- így Pósán.

Pósán hozzátette, a két pályázó közül a fenntartó láthatóan amellett döntött, aki életkorából fakadóan képes a teljes vezetői ciklust (5 év) kitölteni. Állítása szerint, amikor a fenntartó kiír egy pályázatot, nyilvánvalóan azt szeretné, hogy egy adott intézmény kiszámíthatóan, tervezhetően, éveken keresztül, jól és stabilan tudjon működni. Egyik iskolának sem tesz jót, ahol nagyon gyakori vezetőváltás van.

Emlékeztetett: a 2016/17-es és a 2017/18-as tanévben is pedagógiai törvényességi ellenőrzést végzett a tankerületi központ és ott hiányosságokat tapasztaltak. A hiányosságra a képviselő nem akart kitérni, de elmondása szerint kulcskérdés, hogy a gyerek szervezeti keretek között órára járjon, betartsa órarendjét.

Szerinte az igazgató nem hunyhat szemet a meg nem tartott órák nagy aránya felett.

– Egy igazgatónak törvényi felelőssége, kötelessége, hogy az iskola alapvető működésével kapcsolatos fejleményeket lássa, ellenőrizze, ahol kell, beavatkozzon, ahol kell, korrekciókat léptessen életbe. Az, hogy következmények nélkül maradtak az ilyen ügyek, elgondolkodtató

– mondta a fideszes politikus.

Kitért arra is, hogy az Ady jó iskola, Debrecen egyik fontos középiskolája. Emiatt – véleménye szerint – megengedhetetlen, hogy következmények nélkül maradjanak a hiányosságok.

Pósán hangsúlyozta, hogy az iskola körüli hisztéria nem más, mint politikai szándék, aminek gerjesztői a balliberális pártok különböző figurái, akik egyik pillanatról a másikra az Ady gimnázium elkötelezett híveivé váltak. Pallás György szocialista politikus és volt iskolaigazgató példáját említve hozzátette, hogy aki Türk László személyét politikai alapon kifogásolják, azok a jól bevált balliberális kettős mérce alapján ítélkeznek, aminek semmi köze a valósághoz.

FoRe

tankerületAdy Endre GimnáziumPósán LászlóTürk LászlóRózsavölgyi Gábor

Szóljon hozzá!

Hirdetés