Hirdetés

Debreceni iskolabotrány: megszólal Rózsavölgyi

civishir.hu

2018.08.09. 19:02

Debreceni iskolabotrány: megszólal Rózsavölgyi

Elmaradt órák? A város és tankerület is rendszeresen elvárta az adys diákok fellépését, akár munkanapokon is - így az igazgató

Hirdetés

Hirdetés

Közleményt adott ki Rózsavölgyi Gábor, az Ady Endre Gimnázium igazgatója, miután kiderült, augusztus 16-tól Türk László fideszes önkormányzati képviselő, az Epreskerti Általános Iskola igazgató-helyettese ül a helyére. Ahogy arról beszámoltunk, korábban a tankerület, majd már az államtitkár sem támogatta a 16 éve az intézményt vezető Rózsavölgyit. Ám csak ők nem. A szülők, a kollégák és a diákok igen.

KÖZLEMÉNY

Én, Rózsavölgyi Gábor intézményvezető ezúton kívánok a Debreceni Tankerületi Központ velem és az intézményvezetői pályázattal kapcsolatos közleményére reagálni, tekintettel arra, hogy abból úgy tűnik, mintha az általam vezetett intézmény törvénytelenül működött volna két éven keresztül. Ezt teljes mértékben visszautasítom!

A Debreceni Ady Endre Gimnázium 2016. novemberi törvényességi ellenőrzésének hiányosságai miatt 2017 januárjában írásbeli figyelmeztetésben részesültem, az indokolás alapján részben a szabadságokkal kapcsolatos szóbeli tankerületi igazgatói utasítás be nem tartása miatt. A Tankerület akkori szabályzata szerint azonban nem lehetett utasítani az intézményvezetőt a saját jogkörébe tartozó területen, tehát a szabadságok kiadása megfelelt a jogszabályoknak. Kizárólag maximális lojalitásom miatt nem kezdeményeztem a munkáltatói intézkedés bírósági felülvizsgálatát.

Az elmaradt tanórákkal kapcsolatban – a Tankerület állításával szemben – megtettem a szükséges intézkedéseket. 2017-ben részletes intézkedési tervet készítettem, amelyet a fenntartó elfogadott. Annak minden pontját betartottuk. Az elmaradt órák számának legalább 25%-os csökkentését írtam elő az iskolánk számára, azonban sikerült ezt jelentősen túlteljesíteni, végeredményben 50%-kal mérsékelni. Az elmaradt órák száma az összes óratömeg 1%-a, ami már a 2016-ban tartott ellenőrzéskor is megfelelt a többi gimnáziumban kialakult gyakorlatnak, ahol ezt a tankerület érdekes módon sohasem vizsgálta, továbbá számos iskola eljárásának, ahol szakértőként három év alatt közreműködtem.

Meg kell említeni az órák elmaradásának az okait is. Az iskola Szervezeti és Működési Szabályzatában az szerepel, hogy „lehetőleg ne legyenek elmaradt tanórák”. Az elmaradt órák a pedagógiai programunk feladatai és az adott tanév aktuális igényei, programjai miatt keletkeztek, azonban ezek valójában nem elmaradt órák voltak, csak az elektronikus osztálynaplóban jelentek meg így. Számos belső vizsgánk van, felkéréseket kapnak az országosan elismert drámásaink szereplésekre, rengeteg a jó gyakorlatunk, projektnapjaink, rendhagyó óráink és egyéb iskolán kívüli alkalmaink vannak (múzeumi órák, az Agóra, az ATOMKI meglátogatása, a jégcsarnok igénybevétele). Debrecen városa és a Tankerület rendszeresen igényelte/igényli diákjaink fellépését az akár munkanapokon is megtartott rendezvényein. Az adys tanulók szereplőként vettek részt a Csokonai Színház azon előadásain is a Légy jó mindhalálig című darabban, amelyet a város általános iskolásainak játszottak tanítási időben. A Tankerület kérésére a városi tehetségnap megnyitásán egy teljes évfolyammal kellett délelőtt részt vennünk (két tucat óra maradt el). Ezeket a tényeket figyelembe véve – a Tankerület állításával szemben – megvalósul a koherencia a dokumentumaink és az intézmény működése között, hiszen az előző okok miatt maradtak el tanítási órák az összes óra mindössze 1%-ban. A hivatkozott esetekben az elektronikus naplóban rendszeresen elmaradt órák „keletkeztek”, azonban helyettük izgalmas, gazdag programokban részesültek a tanulók.

2014-ben országos kitüntetésben, Eötvös-díjban részesültem, ami a közoktatás egyik legmagasabb elismerése, évente mindössze négyen kaphatják. A díjra a Tankerület terjesztett fel. (Megjegyzem, hogy a megkapott elismerésre tekintettel a törvényi rendelkezések ellenére fizetési fokozatot nem léptem a következő évben, a Tankerület jogellenesen, törvénytelenül járt el). Fegyelmi eljárás soha nem folyt ellenem. Három-négy éve az ország egyik legkiválóbb pedagógusa, intézményvezetője voltam. Ez megváltozott volna az elmúlt két évben? Most az egyik legrosszabbja lennék? Teljesen méltatlannak tartom, hogy 32 év után, két évvel a nyugdíjazásom előtt idén szeptembertől nem maradhatok tanárként teljes óraszámban az Ady Endre Gimnáziumban, hanem két helyen kell majd tanítanom. Ez az eljárás beleütközik a méltányos mérlegelés elvébe, érdekeimet súlyosan sérti, számomra aránytalan sérelmet okoz.

Az előzőek alapján megállapítható, hogy az intézményben a jogszerű működés megvalósult a tanórák megtartását és helyettesítését, a pedagógusok feladatkiosztását és az iskolai dokumentumok koherenciáját illetően. (Az iskola tanulmányi és nyelvvizsga mutatói folyamatosan emelkedtek). Az intézkedéseim mindenben megfeleltek a fenntartó Tankerület által elfogadott intézkedési tervnek és a szintén elfogadott év végi beszámolóknak.

Debrecen, 2018. augusztus 9.

                                                                                              Rózsavölgyi Gábor
                                                                    a Debreceni Ady Endre Gimnázium intézményvezetője

 

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.