Hirdetés

„Kihasználták” a kelet-magyarországi jobbikosokat

Kihasznált jobbikosokról értekezknek

Nézőpont

2010.04.22. 18:35

„Kihasználták” a kelet-magyarországi jobbikosokat
Hegedüs Lórántné 6,36 százalékot kapott a 7. választókerületben, de biztosan ott lesz a parlamentben

Magyarország – Olyanok kerülnek be a parlamentbe a Jobbik listájáról, akik a futottak még kategóriájában végeztek, míg az azok a jobbikosok, akik vidéken jól szerepeltek, vélhetően nem lesznek országgyűlési képviselők.

Hirdetés

Eszerint a párt országos átlagánál jobban szereplő „kihasznált jobbikosok" helyett a Budapesten a várakozástól elmaradó eredménnyel végző pártvezetők jutnak listás mandátumhoz, ami feszültségekhez vezethet a Jobbikon belül. Hacsak nem nyeri meg egyéni választókerületét, nem kerül be az Országgyűlésbe Császár József és Kisgergely András, az a két politikus, aki 30 százalék feletti szavazatarányával a legjobb eredményt érte el a Jobbik színeiben április 11-én – olvasható a Nézőpont intézet elemzésében.

Biztosan a parlamentbe jut viszont a párt budapesti eredményénél gyengébben végző politikusok közül Balczó Zoltán és Novák Előd alelnök, Dúró Dóra szóvivő, Szabó Gábor pártigazgató és Pörzse Sándor – írja a Nézőpont Intézet, hozzáfűzve: a fővárosban a Jobbik eleve az országosnál alacsonyabb szavazatarányt ért el.

Hegedűs Lórántné például csak ötödikként végzett belvárosi választókerületében, az országos listáról mégis mandátumot szerez, csakúgy, mint Nyikos László, az Állami Számvevőszék korábbi alelnöke, akiről a Nézőpont Intézet megjegyzi: MSZMP-tag volt. A vizsgálat alapján Békés megye kivételével mindenhol találni legalább egy olyan jobbikos képviselőjelöltet, aki a megyei és az országos átlagot is felülmúló teljesítménye ellenére nem jut mandátumhoz.

Számszerűsítve: Kelet-Magyarországon és Pest megyében 31 olyan Jobbik-jelölt van, aki nem kerül be a parlamentbe, holott jobb eredményt ért el, mint a párt a megyében vagy a helyi listavezető. A Nézőpont Intézet szerint a Jobbik kelet-magyarországi népszerűsége közrejátszott az egyéni jelöltek jó szereplésében, ez azonban nem zárja ki, hogy a párton belül feszültség alakuljon ki a mandátumok elosztása miatt.

Szóljon hozzá!

Hirdetés