Debreceni piaci körkép: színes, de borsos

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása alapvető fontosságú az egészséges életmód fenntartásához. Ezek az élelmiszerek gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez, az immunrendszer erősítéséhez, továbbá számos krónikus betegség – például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség vagy a daganatos elváltozások – megelőzéséhez. A táplálkozási szakemberek szerint naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk egészségünk megőrzése érdekében.
Ennek ellenére sokan nem jutnak elegendő mennyiséghez ezekből az élelmiszerekből, gyakran nem is az egészségtelen szokások, hanem pénzügyi okok miatt.
Az utóbbi években jelentősen megemelkedtek a zöldség- és gyümölcsárak, ami különösen a kis jövedelmű családok számára jelent akadályt. Így sajnos pont azok a táplálékok válnak luxuscikké, amelyekre a legnagyobb szükség lenne a megelőzés és az egészségmegőrzés szempontjából. Június végén ellátogattunk a debreceni Nagypiacra, hogy megnézzük: mennyibe is kerülnek ezek az egészséges élelmiszerek.
Az első pofon közvetlenül a bejáratnál fogadott minket: az áfonyát négyezer forint per kiló áron kínálták. Az ízletes gyümölcsért nem is álltak sorba… Az eperszezonnak vége, egyetlen pultnál sem lehetett kapni, helyette megjelent a görögdinnye, melynek kilóját 550-700 forintért mérték, és a sárgadinnye, melyhez 999 forintért lehet hozzájutni. Megtudtuk, ezekre a finomságokra ugyan van kereslet, de messze elmarad az előző évektől. A görögdinnyét már nemcsak negyedelik, hanem nyolcadolják is, ugyanis a piacra járók többsége nyugdíjas, és csak ekkora mennyiséget engedhetnek meg maguknak. A cseresznye 2800-3500, a sárgabarack 1900, a szőlő 2500-2800, az őszibarack 2000, a narancs 800 forintnál kezdődik, a szebb, nagyobb darabokat többért kínálják. Lassan itt a lecsószezon, ám nem olcsók az alapanyagok: a hagyma évről évre drágább – most 450 forintért lehet hozzájutni. Magyar paradicsomot már kínálnak 800 forintért is, a savmentes egy ezressel drágább. A TV paprika ezer forint, a fonnyadtabbakat 600-ért adják. Az újhagyma csokorja 350 forint, a lilahagyma 700, az újkrumpli pedig 500. A padlizsán töltve és rántva is kitűnő, 1200 forintért hozzá is juthatunk kilónként. A cukkinit 600-ért adják, a koktélparadicsomot 1700-ért, de kaphatunk már körtét is, igaz, nem olcsón: 1300 forint kilója. Évekig az alma stabilan 400 forintos kilónkénti áron volt beszerezhető, ám ennek is búcsút inthetünk: 650 forint alatt nem találtunk. Ókrumpli itt-ott fellelhető 500 forintos kilós áron, a fürtös uborka előtt 600-as, a kelkáposzta előtt 850-es, az újkáposzta előtt 700-as, a kaliforniai paprika előtt pedig 2500-as szám virít. A magyarok kedvence, a húsleves ma már hús nélkül is sokba kerül. A répa 550-700 forint (szép darabokat lehet venni 200 forintos darabáron is!), a gyökér 1250, a zeller 1000 forint kilónként, a karalábénak 300 forint darabja, és ha egy kis csípős zöld paprikát is tennénk bele, azért 150 forintot kérnek darabonként. Természetesen a petrezselyemzöld sem maradhat el: egy kis csokrot 250 forintért haza is vihetünk. A pultok között sétálva megakadhat még a szemünk a banánon, melyet 600 forintért megvásárolhatunk de van a piacon meggy 1500-ért, pöszméte 2800-ért, citrom 1000-1500-ért, zöldbab 2800-ért, cékla 650-ért, dióbél 4200-ért, kígyóuborka 650-ért, karfiol 850-ért és fokhagyma is. Utóbbit 2800-ért adják, a nagyobb daraboknak 4000 forint kilója.
– Az emberek vinnék a zöldségeket és a gyümölcsöket is, de drágák. Tudjuk, látjuk mi is, hogy egyre kevesebben engedhetik meg maguknak – mondta az egyik árus. – Folyamatos probléma a megközelíthetőség, a parkolóhelyek hiánya. Ma már nem sétálnak az emberek, nem akarnak cipekedni, így elmennek a multikhoz, és bevásárolnak ott. Azt tapasztaljuk, visznek mindenből, de keveset. Három szem barack, két alma, egy negyed dinnye… ennyit bír a pénztárca.
Mi a helyzet a multinál?
Az árak összehasonlítása miatt elmentünk az egyik szupermarketbe, hogy megnézzük, ott mennyibe kerülnek a zöldségek és a gyümölcsök. Az áfonyát 125 grammos kiszerelésben kínálják 799 forintért (6392 forint/kg), a magszegény magyar görögdinnye akciósan 399 forint kilónként, a normál ára pedig 599 forint. A sárgadinnyét itt is 999 forintért adják, a cseresznyét pedig fél kilós kiszerelésben 1899-ért (3798/kg). A sárga- és az őszibarack 500 forinttal olcsóbb, mint a piacon (1399 és 1499), a szőlő pedig ugyanannyiba kerül. A narancs is olcsóbb, a szupermarketben mindössze 599 forint, a hagyma viszont 70, a TV paprika pedig 119 forinttal drágább. Vásárolhatunk paradicsomot 699-ért (-100 forint), újhagymát 399-ért (+50 forint), lilahagymát 700-ért (ugyanannyi), sárga újkrumplit 599-ért, pirosat 299-ért (-201 forint). A padlizsánt 999-ért kínálják (-201 forint), a cukkinit viszont drágábban vehetjük meg, mint a piacon (+69 forint). Koktélparadicsomból számos fajta elérhető, a legolcsóbb 2596 forintos kilóárra jön ki, ami 896-tal többe kerül, mint a vásárcsarnokban. A körte ára 1399-1599 forint között mozog (+99-299), az almáé 749-1599 között (+99-849), az ókrumpli 5 kilós kiszerelésben 1379, azaz egy kiló 276 forint (-224). A kelkáposzta 201 forinttal olcsóbb (649), az újkáposzta 101-gyel (599), a répa 51-201-gyel (499 forint) , a petrezselyemgyökér viszont 200 forinttal drágább (1499). A zeller zölddel együtt 599 forint darabonként, de vehetünk kilós áron 799-ért (-201 forint), a karalábét itt is 300-ért vihetjük haza. A csípős zöld paprika ára 11 forinttal kedvezőbb (139), a banán 99 forinttal több (699), a citrom ugyanannyiba kerül (999-1499). A céklát 449-ért kínálják (-201 forint), a kígyóuborkát 299 forintos darabáron, a fokhagymát pedig meglepően olcsón, 1549 forintért kilónként (-1251-2451).
A nagy üvegfelületek miatt évek óta visszatérő probléma a meleg. Ezen végre tényleg igyekszik segíteni az önkormányzat, méghozzá árnyékolással. A kivitelezővel nemrég aláírták a szerződést, a munka megkezdése pár héten belül várható. Talán hamarabb is, mert a június 26-i közgyűlésen maga a polgármester siettette az árnyékolást, mondván, ne a nyár végére fejezzék be a munkát…
Fogarasi Renáta





























