Hirdetés

Különleges versenyt rendeztek Debrecenben

civishir.hu

2013.12.05. 19:50

Különleges versenyt rendeztek Debrecenben
Fotók: NI

12 csapat 103 versenyzője mérte össze erejét a National Instruments szervezésében.

Hirdetés

Debrecenben első alkalommal került megrendezésre 2013. november 23-án a FIRST LEGO League (FLL) verseny regionális selejtezője a szponzorációt is biztosító NI Hungary Kft. szervezésében. A rendezvény helyszínéül szolgáló Tóth Árpád Gimnáziumban 12 csapat 103 résztvevője küzdhetett meg az első helyért.

Az FLL helyi selejtezőjének megrendezése az NI Mentor Program egyik olyan törekvése, melynek keretében a fiatalok egy LEGO MINDSTORMS robot programozásán keresztül játékosan tanulhatják meg az NI LabVIEW, azaz a National Instruments (NI) által fejlesztett grafikus rendszertervező szoftver programozói nyelvét. A program elsődleges célja az NI LabVIEW és annak egyszerűsített, oktatási célra kifejlesztett változata, a LEGO MINDSTORMS NXT-G nyelvvel való grafikus programozás és ennek keretében a mérnöki szemlélet átadása az általános és középiskolások számára a megszokott tanórai oktatástól eltérő módon, kötetlenebb és intenzívebb formában.

A nemzetközi FLL versenyeken 10-16 éves diákokból álló, 5-10 fős csapatok versenyeznek. Minden évben egy, a mai mérnököket foglalkoztató aktuális kihívás adja a verseny témáját. Az idei debreceni selejtező résztvevői arra keresték a választ, hogy milyen újító szellemű megoldások dolgozhatók ki bizonyos természeti katasztrófák bekövetkezése esetére. A csapatok mérnöki és kutatási feladatok, prezentáció, robot design, valamint izgalmas és látványos Robot Játék során mérhették össze tudásukat. A kreativitás, innovatív gondolkodásmód és az erős csapatszellem a verseny minden elemében felfedezhető volt.

A feladatmegoldás közben a diákok végigjárhatták egy valóságos termékfejlesztés minden lépcsőfokát. A verseny előkészítéseként a csapatok kutatást végeztek, valamint előre programoztak és teszteltek egy robotot, amelynek a verseny alkalmával a terepasztalon teljesen automatizáltan kellett küldetését teljesítenie. A prezentáció során a csapatoknak lehetőségük volt három alkalommal újrakezdeni a küldetést, akár különböző stratégiákat alkalmazva.

A robot agya egy programozható központi egység, a „tégla”, ami kompatibilis bármely egyéb LEGO alkotórésszel, így gyakorlatilag bármilyen más készletbe is beépíthető. A működés elve az, hogy a megépített robot konstrukció tartalmazza a téglát, valamint az ahhoz csatlakoztatott szenzorokat és motorokat. Az NI LabVIEW grafikus szoftver használatával számítógépen elkészíthető a célnak megfelelő program, amely USB kábelen vagy Bluetooth-on keresztül tölthető fel az eszközre. Ezután a robot a program utasításainak megfelelően cselekszik.

A programozás elsajátításának folyamatában könnyen, gyorsan építhetők meg a robotmodellek, a grafikus programozási nyelvvel pedig egyszerűen és hatékonyan programozhatóak a valós életből vett példák megoldására.

A versenyen résztvevő diákok kemény programozói munkája meghozta gyümölcsét. A csongrádi Batsányi János Gimnázium LegoRockers nevű csapata lett az első helyezett a Legjobb Robot Design díját is elnyerve. A győztes csapat részvételét az NI Hungary Kft. tovább szponzorálja a következő, kelet-európai megmérettetésen, melynek a csehországi Jeseník ad otthont 2013. december 7-én.

Szép eredmények születtek a verseny egyéb kategóriáiban is. A Legjobb Csapatmunka díját a RoboGóbé csapata nyerte el, mely a csíkszeredai Márton Áron, a székelyudvarhelyi Tamási Áron, a székelykeresztúri Orbán Balázs és a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium diákjaiból alakult meg. A Legjobb Kutatási Projekt kategóriában a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium BIG Team csapatát részesítette elismerésben a zsűri. A különdíjat a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium képviseletében induló SztJoe csapat tagjai vehették át a Legkitartóbb Csapat kategóriájában.

Az esemény remek példa arra, hogy az NI kiemelt ügyként kezeli a felnövekvő generációk sorsát; a mérnöki pályát választó diákok számának csökkenő tendenciájára reagálva az eddigieknél is hangsúlyosabban tekint erre a területre. Az óvodától kezdve egészen az egyetemig kíséri a fiatalokat, olyan eszközöket adva a kezükbe, melyek használatával mélyebben megismerkedhetnek a természettudományokkal, és ennek hatására később nagyobb eséllyel választanak ezzel kapcsolatos pályát.

A National Instruments debreceni leányvállalata NI Mentor Programjával ezért minél szélesebb körben kívánja elterjeszteni az NI LabVIEW grafikus programozási nyelv használatát, az algoritmikus gondolkodásmódot, a technika érdekességeit, valamint lefektetni a következő generáció számára a mérnöki és kutatói munka alapjait.

A versenyről további fotókat ITT TALÁL.

Szóljon hozzá!

Hirdetés