Hirdetés

Lakásfelújítás – erős idegzetűeknek

civishir.hu

2012.05.19. 13:52

Lakásfelújítás – erős idegzetűeknek
A kép illusztráció

Bravúrosan tud létrával közlekedni az a szobafestő, aki egyébként olyan részeg, hogy szilárd talajon a két lábán megállni is képtelen.

Hirdetés

Itt a tavasz, a nagy felújítások ideje. Ha az ember lánya/fia saját lakáshoz jut, vagy élhetőbbé tenné a régit, alig várja, hogy hozzákezdjen a munkálatokhoz a mielőbbi beköltözés reményében. De ez nem olyan egyszerű, mint ahogyan hisszük… Based on a true story.

Az első akadály: a szükséges engedélyek beszerzése, átadás – átvétel egyeztetése a közmű cégekkel. Persze a munkaidő mindenkinek munkaidő, lazán kezelve ez azt jelenti, hogy reggel 8-tól akár 13 óráig is álldogálhatsz a lakásodban a szolgáltatóra várva, Murphy törvénye szerint a megadott időszak utolsó 10 percében fognak csak megjelenni, egy perccel sem korábban.

Anyagválasztás. Fizikai képtelenség minden beszerzési helyet végigjárni, hogy a kiválasztott csempék, járólapok, parketták mindegyikét a legolcsóbban kapjuk meg. Nyilván nem egyszer elő fog fordulni, hogy agyvérzésközeli állapotba kerülsz, amikor meglátod, hogy attól a szaküzlettől 50 méterre, ahol te megvásároltad az alapanyagokat, az általad kiválasztott burkolat feleannyiba kerül.

Ha az elméletet tisztázódott, jöhet a gyakorlat. Szakembert kell keresni, aki fúr, farag, összerak, szétszed, kivés , kifest, tapétáz, stb. A keresés még csak-csak megy, de a találás! Na, az a nem egyszerű. Az egyik szaki kis munkát nem vállal, a másik nagyot nem. Vagy nem ott. Vagy nem akkor. Vagy nem annyiért. Ha mégis minden paraméter stimmel, és sikerül mindenben megegyezni, kezdődhet a munka. Persze a szaki nem onnan nézi, ahonnan te: te megálmodod, mit hogyan és milyennek szeretnél, ő pedig elmondja neked, azt miért nem lehet úgy megcsinálni. Mert drága. Mert nem lesz jó. Mert nem fog működni. Mert nehéz.

Valahogy mégis egyezségre juttok – persze a te részedről persze súlyos kompromisszumok árán – és elkezdődik a munka. Hogy mennyi ideget eszik meg az ember, miközben végignézi, hogy a melő nem halad, vagy éppen igen, csak nem az lesz belőle, amit eredményként látni szeretne, azt fölösleges is taglalni. Cserébe viszont lélegzetelállító mutatványoknak lehetünk tanúi. Aki nem látja, el sem hiszi, milyen bravúrosan tud létrával közlekedni az a szobafestő, aki egyébként olyan részeg, hogy szilárd talajon a két lábán megállni is képtelen! De fő a bizalom, még ekkor se essünk kétségbe, a fal nem lesz csíkos, a festék nem fog leperegni, mert a mester a helyzet magaslatán...

Ha még ettől sem készültünk ki, jönnek a szomszédok. Becsöngetnek, és szép szelíden megkérnek, hogy a munkások ne munkaidőben (!) dolgozzanak, mert túl nagy a zaj, nem tudnak tőle pihenni. Hát persze, a bolondnak is megéri duplaannyi bért fizetni a munkásoknak a túlórázásért, hogy a szomszédok ebéd után zavartalanul sziesztázhassanak. Vagy ha nem így teszünk, számoljunk azzal, hogy a kedves lakótársak, amiért nem voltunk tekintettel rájuk, már azelőtt meggyűlölnek, hogy egy percet is éltünk volna vágyott új lakhelyünkön.

Célegyenesben. Igaz, hogy megegyezés szerint már két hete be kellett volna költöznöd, de a mesternek a te lakásod felújítása közben pár napra közbejött valami – elmaradása volt másik helyen, vagy egy jobban fizető fusi –, így természetesen, mivel mást nem tehetsz, elfogadod, hogy egy kis csúszásban vagytok.

De tulajdonképpen ekkorra már minden mindegy. Nem érdekel, csíkos lesz-e a fal, vagy rendben lesz-e a fugázás, csak arra vágysz, hogy ne legyenek idegenek a lakásodban, akik szétverik azt, ami jó volt, és nem oldják meg, ami rossz. Ekkor fogadod meg, hogy az új lakásra nagyon fogsz vigyázni, és az elkövetkezendő minimum 15 évben biztosan semmilyen szakipari munkást nem engedsz a közelébe…

Szabó-Kovács Patrícia

Szóljon hozzá!

Hirdetés