Hirdetés

Csokonai: a dráma itt van. De jönnek még újak!

civishir.hu

2011.03.28. 17:12

Csokonai: a dráma itt van. De jönnek még újak!
Csikos Sándor magayaráz átéléssel (Fotó: csokonaiszinhaz.hu)

Debrecen – Legyen Shakespeare korának színháza, legyen a ma színháza, a teátrum egy biztonságos hely, ahol álmodni még lehet. Mert a darab elkezdődik, a függöny felgördül, a színházat éltetjük, de csak addig, amíg az megmarad nekünk.

Hirdetés

Sokan ódzkodnak az alternatívtól, s inkább az örök klasszikus Csehovra vágynak. Mások meg például Moliére helyett valami mást néznének meg, noha az örökbecsűek munkáját feltétlen tisztelik. Rendezők, színészek, dramaturgok (nem elfelejtve!) a drámaírókkal alkotnak újra meg újra, hogy a színházban valami csodát műveljenek, hogy a színház egyetemes, s egyben elgondolkodtató legyen, hogy a parányi embert a földről felemelje, s mutassa az utat, hogy mindössze küzdenie kell, bízva bíznia.

A színházat azoban nem szabad elengedni. Lehet egyet nem érteni rendezői-írói tevékenységekkel, de elszakadni nem lehet. Mert, ha nem járna ott a színház a társadalom mellett, az emberi szív sem kapna helyet egyetlen papírlapon keresztül sem, hogy valami megmaradjon belőle a múltnak. A színház mese, reménnyel teli valóság, még ha nem is mindig ezt kapjuk vissza. Statisztikákat olvasunk a színházak látogatottságáról, az emberek viszonyulásáról az összművészet eme intézményéről, ám tudjuk: ha színház nem lenne, az élet még szürkébbé, még elviselhetetlenebbé válna. Nem engedjük hát, hogy elidegenedjünk tőle.

A Színházi Világnap alkalmából tartott Betekintés a kulisszák mögé azt hivatott mutatni a Csokonai Színházban, hogy a dráma itt van, lépjen b,e aki akar, tekintsen a falak mögé, nézze meg, a fodrász hol dolgozik, hogyan épülnek fel a díszletek, milyenek a hátsó folyosók. Tudnunk kell: itt hever a lábunk előtt egy egész intézmény, amely a nemzet, s a világ színhelye egyben, ahol bármi is történjen a színen, ha egyszer volt Shakespeare, Moliére, Csehov és a mi Madáchunk, jönnek még újak, akik az életből egy más életet gyúrnak, kicsit álomszerűen vagy még valósághűbben, a színen futattva, el nem engedve a néző kezét.

Bogdán Szilvia

Szóljon hozzá!

Hirdetés