Hirdetés

Megalakult a Meló-Diák

Meló-Diák - diákvállalkozások országszerte

mti

2010.04.03. 20:00

Megalakult a Meló-Diák

Debrecen – Nagy dolog volt húsz éve, hogy valakikben felmerült annak a lehetősége, hogy az egyetemisták szeretnének dolgozni, ezáltal pénzt keresni. Megalakult a Meló-Diák.

Hirdetés

Országos diákvállalkozási hálózatot épít ki a felsőoktatási intézményekben a Meló-Diák Kisszövetkezet. A tavaly, budapesti székhellyel alakult, s ma már öt nagyobb egyetemi városban részleget működtető kisszövetkezet vezetői – maguk is hallgatók, illetőleg friss diplomások – szerdán a MTESZ székházában tartottak bemutatkozó sajtótájékozatót, ahol terveiket is ismertették.

A kisszövetkezet megalakítását indokolva kiemelték: az egyetemisták és főiskolások soha nem tartoztak az anyagi javakban bővelkedők közé, a jelenlegi gazdasági helyzet pedig különösen rákényszeríti őket arra, hogy tanulmányaik mellett munkát is vállaljanak. A szükségből a kisszövetkezet alapítói erényt kovácsoltak. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen 1983 óta sikeresen működő Universitas Diákszövetkezeti Csoport, valamint a Miskolci Nehézipari Egyetemen 1988 óta tevékenykedő Meggy elnevezésű csoport jól bevált vállalkozási formáira alapozva megkezdték a Meló-Diák országos hálózatának szervezését. Debrecenben, Pécsett, Győrött, Nyíregyházán és Zalaegerszegen már alakítottak részleget, s tervbe vették a diákcsoportok szervezését Sopronban, Szegeden, Veszprémben, Székesfehérváron, Szolnokon és Szombathelyen is.

Az egyes vidéki városokban alapított és alapítandó vállakozásokat a Meló-Diák Kisszövetkezet gesztorként fogja össze, azaz ellenőrzi, képviseli, valamint anyagilag és jogilag segíti a diákcsoportokat. A diákcsoportok szellemi és szakmai feladatokat, illetőleg fizikai munkát egyaránt vállalnak. Egyebek mellett közgazdasági elemzéssel, számítástechnikai adatrögzítéssel,
szoftverfejlesztésssel, fordítással és tolmácsolással, piackutatással és marketingmunkával is foglalkoznak. 

Kettős igényt elégítenek ki a diákvállalkozások: a hallgatóknak – az állandó és alkalmi kereseti lehetőség biztosítása mellett –
módot nyújtanak arra is, hogy elméleti tanulmányaikat gyakorlati, szakmai tapasztalatokkal egészítsék ki. A megbízóknak pedig előnyt jelent, ha nem egyénekkel kötnek szerződést, mivel így a szerződésben foglaltak teljesítéséért a diákcssoportok, mint szervezetek vállalnak felelősséget. Hasznos lehet a megrendelők számára az is, hogy országos hálózat szolgáltatásait vehetik igénybe.

Működött, működik, az ötlet és a megvalósítás életképes.

Szóljon hozzá!

Hirdetés