Hirdetés

Debreceni ügyön balhézott össze az MSZP és a DK

MTI/Cívishír

2017.05.03. 11:14

Debreceni ügyön balhézott össze az MSZP és a DK
Fotó: MTI

Egymást vádolják az ellenzéki pártok.

Hirdetés

Hirdetés

Az MSZP szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és pártja csak "színpadi beszédekben" hangoztatja az ellenzék együttműködését, de a gyakorlatban jelenleg ennek az ellenkezőjét látják.

Az MSZP szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Gyurcsány Ferenc kedden Kaposváron azt mondta, a demokratikus ellenzéki pártok még az idén megállapodnak arról, hogy valamennyi választókerületben közös jelöltet indítanak a jövő évi országgyűlési választásokon.

Az MSZP közleményében azt írta: pártjuk, ahogy Zuglóban, a józsefvárosi időközi önkormányzati választáson is közös jelöltben gondolkodott, de az erről szóló megállapodást "egy nap alatt felmondta" a DK országos elnöksége.

Hozzáfűzték:

most az MSZP azt javasolta, hogy a debreceni időközi választáson egy közös jelölt legyen, akár azon az áron is, hogy visszalépteti saját jelöltjét. Erre - fogalmaztak a közleményben - a DK "semmilyen érdemi választ nem adott". Amikor az MSZP "konkrétan és egyértelműen felvetette, hogy visszalépteti a jelöltjét a győzelem érdekében, Gyurcsány Ferenc pártja mereven elzárkózott ennek a felvállalásától".

Jelezték: az MSZP a maga részéről "az utolsó pillanatig fenntartja tárgyalási szándékát és ajánlatát" azért, hogy Debrecenben egy közös ellenzéki jelölt induljon a Fidesz jelöltjével szemben. "A labda (...) a DK térfelén pattog" - közölték.

Reagált a DK

Az ügy kapcsán a Demokratikus Koalíció az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz.

Az MSZP ne futamodjon meg!

Azt javasoljuk az MSZP-nek, hogy a pávatáncot hagyja meg a Fidesznek.

Értelmetlen dolog bennünket vádolni azzal, hogy csak szóban kívánunk összefogást, amikor lassan 5 hónappal ezelőtt ti akasztottátok meg Botka bejelentkezésével az addig ígéretesnek tűnő tárgyalásokat és azóta sem kerestetek meg minket.

Most azzal vádoltok bennünket, hogy a debreceni időközi választáson mi zárkózunk el a közös indulástól.

Lássuk a tényeket: ebben a választókerületben még soha nem nyert baloldali jelölt, 3 évvel ezelőtt a Fidesz 57 százalékot kapott, a DK 10-et, az MSZP 7-et. Ez tehát olyan választókerület - mint amilyennel fogunk találkozni az országgyűlési választásokon is - amely a baloldal szempontjából nem nyerhető, ezért 27 ilyen helyen majd akkor is egymással szemben fogunk indulni.

Ne kerülgessük a forró kását, ezek a helyek a felkészülés szakaszában erőpróbát jelentenek, megmérik, hogy mennyi az MSZP és mennyi a DK támogatottsága. Ti ettől most féltek, jó okkal.

Úgy emlékszem nem voltatok ilyen nagyvonalúak Dunaújvárosban, amelyet megnyerhettünk volna, ráadásul következmény nélkül hagytátok, hogy a korábbi megállapodás ellenére velünk szemben indultatok.

Most inkább hátrább az agarakkal. Hetek óta intenzívebben kampányoltok ellenünk, mint a Fidesz és most, amikor minden jel szerint nagyobb támogatásra számíthat a DK, mint az MSZP, hirtelen összefogást akartok. Ne futamodjatok meg, ne lépjetek vissza.

Gyurcsány Ferenc egyébként ma, szerdán Debrecenben kampányol a DK önkormányzati képviselő-jelöltje mellett. Mint ismert, az időközi választást a debreceni 6-os számú választókerületben május 7-én, vasárnap tartják.

A két párt "üzengetéséről" a Cívishír természetesen megkérdezi majd a DK elnökét. 

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.