Hirdetés

Döntött az MSZP Botkáról

MTI

2017.01.18. 13:29

Döntött az MSZP Botkáról
Molnár Gyula pártelnöek (b.) és Botka László (Fotó: MTI)

Egy irányba szavazott az elnökség.

Hirdetés

Hirdetés

Az MSZP országos elnöksége egyhangúlag támogatja Botka László miniszterelnök-jelöltségét - közölte az ellenzéki párt vezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Molnár Gyula - a szocialista párt elnökségének ülésén született döntéseket ismertetve - hozzátette:

az MSZP azt kéri a szövetségesektől, a civilektől, a változást akaróktól, hogy Botka László jelölésének kérdését vizsgálják meg.

A politikus - a pártja XI. kerületi irodájában tartott sajtótájékoztatón - azt mondta, az elnökség teljes körűen felhatalmazta Szeged szocialista polgármesterét arra, hogy a következő hetekben folytassa le azokat a tárgyalásokat, amelyek a jelöltállításban, a tartalmi kérdésekben szükségesek a következő parlamenti választáson történő győzelemhez.

Az MSZP elnöke úgy fogalmazott, 2017 a válaszok éve lesz: választ kell adniuk arra, hogyan és miképpen lehet leváltani a kormányt. Mit kell azért tenni, hogy 2018-ban mindenki megérezhesse, mit jelent egy másik, jobb országban élni - tette hozzá.

Botka:  a magyar választópolgárok többsége kormányváltást akar.

Botka László elmondta, a napokban programot hirdet és megkezdi a szükséges tárgyalásokat, a kapott felhatalmazással felelősségteljesen kíván élni. Azon a véleményen volt, hogy a magyar választópolgárok többsége kormányváltást akar. A demokratikus oldalnak az a felelőssége és kötelessége, hogy ehhez megteremtse a politikai feltételeket, hogy a választói akaratból 2018-ra kormányzóképes parlamenti többség legyen - hangsúlyozta Szeged polgármestere.

Az ellenzéki politikus szerint egységes kormányképes alternatíva, közös indulás, vagyis közös lista kell, 106 közös képviselőjelöltre van szükség, akiket a választók előzetes megkérdezése alapján választanak ki. Szükség van új baloldali politikára is - mondta. Kifejtette, az igazságosság új politikája lerombolja az Orbán-rezsimet, de egyértelművé teszi, hogy nem a 2010 előtti világot kívánják visszahozni.

"Ezek nem az én feltételeim, ezek a minimális feltételek ahhoz, hogy eséllyel tudjon a demokratikus oldal a 2018-as választásokon indulni"

- fogalmazott. 

Hozzátette: bízik abban, hogy az új igazságosság programjáról vita kezdődik, hiszen ahhoz ajánl szövetséget a demokratikus oldal valamennyi pártjának, civil szervezetének. Mint mondta, a nyitottság nagyon fontos eleme lesz a politikájuknak, ezért várják a javaslatokat is a programhoz. Botka László közölte, hogy a következő napokban, hetekben megkezdi a szövetségesekkel a tárgyalásokat. "Ezt nem a nyilvánosságnak szánom, mert hiszen ez csak technika, nem hiszem, hogy a választópolgárokat ez foglalkoztatja" - jegyezte meg.

A sajtótájékoztató után Botka László távozott, az elnökség zárt ülése folytatódott.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.