Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vitályos Eszter felsorolta, mi mindent tesz a kormány a diákokért

MTI | 2024. 09. 01. | 14:00:23
Másfél millió gyereknek kezdődik meg a tanév.
Vitályos Eszter felsorolta, mi mindent tesz a kormány a diákokért
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Vitályos Eszter kormányszóvivő (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormány sok segítséget nyújt a tanévkezdéshez a családoknak, és januártól tovább emelik a pedagógusbéreket – mondta a kormányszóvivő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában szeptember 1-jén. Hétfőn 1,5 millió gyermek számára kezdődik meg a 2024/2025-ös tanév. Vitályos Eszter kifejtette, a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátásokat – a gyetet, a gyest és a családi pótlékot – már augusztus végén folyósították, ez 1,1 millió családot érint.

Magyarországon évek óta minden diáknak ingyenesek a tankönyvek, ami 15 milliárd forint terhet vesz le a magyar családok válláról. A Kello Könyvtárellátó NKft. 13 millió tankönyvet szállított ki 4100 iskolába 1,2 millió diáknak.

A kormány az önkormányzatokon keresztül biztosítja az ingyenes vagy a kedvezményes gyermekétkeztetést, ami elsősorban a nagyobb családokban élőknek, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek, tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családoknak jelent segítséget. Külön a rászoruló családoknak 80 ezer ingyenes tanszercsomagot biztosított a kormány – tette hozzá. Továbbá az elmúlt években kiosztottak 500 ezer laptopot az 5. és 12. évfolyamos diákoknak, és 2025 végéig további laptop szállítására lehet számítani – jelentette ki. Vitályos Eszter szerint a családbarát adórendszer is a családokat segíti: az elérhető adókedvezmények révén több mint 4500 milliárd forint többletjövedelem maradt a családoknál az elmúlt 12-13 évben – hangsúlyozta.

Megjegyezte, a határon túl élő magyar családoknak is igyekszik a kormány segítséget nyújtani.

A kormányszóvivő szólt arról, hogy szeptember elsejétől a köznevelésben és a szakképzésben tanuló diákoknak az állam ingyenesen biztosítja a B kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását. Emellett fenntartják a sikeres nyelvvizsgadíj visszaigénylésének a lehetőségét, ami az elmúlt években több mint 6 milliárd forintot jelentett a magyar családoknak, és több mint 187 ezer fiatal vette igénybe – közölte.

A mobiltelefonok iskolai elvételéről szólva elmondta, az intézkedés célja, hogy nagyobb figyelem jusson a tanulásra, és a szünetekben a gyerekek ne "kütyüzzenek", hanem beszélgessenek egymással. Úgy fogalmazott: az ingyenes laptopok kiosztása jelzi, hogy "amennyiben a tanulást segíti a digitális eszköz, akkor nemcsak lehetőség, hanem kötelezettség is lesz a használata".

Vitályos Eszter a szerinte "rendkívül indokolt" pedagógus-béremelésről elmondta, a kormány fenntartja azt a többlépcsős béremelést, amelyet már az idei évben elkezdett, és amely hatására a tanári átlagbér elérte a 670-680 ezer forintot. Január elsejével a béremelés folytatódik, 21 százalék körüli emelést terveztek be 2025-re, ezzel nagyjából 820 ezer forintra nő a tanári átlagbér. Ha követik ezt az emelést, 2027-re akár az egymillió forintot is meghaladja – mondta. Hangsúlyozta, a kormány azt vállalta, hogy a diplomás átlagbérhez igazítja a tanári béreket, "ami azt jelenti, hogy annak minimum 80 százalékán fogja tartani a tanári átlagkeresetet". Kitért a teljesítményértékelési rendszerre, mint mondta, volt egy általános cél, hogy aki többet vállal az iskolában, többet is keressen. Véleménye szerint ennek megfelelően alakítják ki a teljesítményértékelés rendszerét. A pedagógushiánnyal kapcsolatban közölte, azt a Klebelsberg Központ kezeli. "Nyilván vannak olyan helyek, ahol vannak betöltetlen álláshelyek, azon vagyunk, hogy ezeket is meg tudjuk oldani, és mindenhol zavartalanul el tudjon indulni a tanév" – jelentette ki.

A kormányszóvivő megjegyezte, az elmúlt két évben nőtt az érdeklődés a pedagóguspálya iránt, idén a tanárképzés lett a második legnépszerűbb a felsőoktatási intézményekbe jelentkezések alapján.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nem elég, hogy drágul a temetés, de be is telik a debreceni köztemető
Alakul az új belvárosi szórakozóhely, távozik Hajnal János, Tiencsin kisöccsei lehetünk.
Bárki kérdezhetett az akkumulátorgyárról a debreceni közgyűlésen
Megtévesztő iszaptűz, leszállási vonalak, létesítményi tűzoltóságok.
Debrecen a legdrágább egyetemváros
Budapesten is csak az elit kerületekben drágábbak az albérletek.
Tizenkilenc ágazatban, 58 szakmával indul a szakképzés Debrecenben
A DSZC-nél a gazdasági környezet kihívásaira válaszolnak.
Ez lehet a megoldás Debrecenben, ha a Roncsbárnak mennie kell
Időszakos átjárási lehetőség a Dósa nádor tér és az Ady tér között – megvalósul?
Támogatott tartalom
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Egy részét elbontják, a megmaradót felújítják.
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Élen a burkolatokban és szaniterekben.
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Bagossy Brothers Company, Curtis, Honeybeast, Zséda.
Hirdetés
Hirdetés