Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tizenkilenc ágazatban, 58 szakmával indul a szakképzés Debrecenben

civishir.hu | 2024. 08. 29. | 15:34:17
A DSZC-nél a gazdasági környezet kihívásaira válaszolnak.
Tizenkilenc ágazatban, 58 szakmával indul a szakképzés Debrecenben
Újdonság az oktatási és rendészeti ágazat - hangzott el a tájékoztatón (Fotó: DSZC)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A DSZC által kínált szakmák továbbra is a debreceni gazdasági környezet kihívásaira válaszolnak, és a tapasztalat azt mutatja, hogy az ez irányú törekvések sikeresnek bizonyulnak a képzési kínálat kialakításában, valamint a képzési portfólió folyamatos monitorozása és felülvizsgálata garantálja, hogy minél rövidebb időn belül reagálhassunk a vállalati igényekre – számolt be Szilágyi Sándor főigazgató a DSZC augusztus 29-i, csütörtöki tanévindító sajtótájékoztatóján. 

Újdonság az oktatási és rendészeti ágazat a DSZC-ben – az erre történő beiskolázás igazán sikeresnek bizonyult. A vállalati igényekhez kapcsolódva, továbbra is kiemelten fontos az idegennyelvi képzés – legyen szó kéttannyelvű vagy nyelvi előkészítős képzésekről -, melynek valamely formája jelenleg a Bethlenben, a Mechwartban, a Péchyben és a Vegyipariban is elérhető. Továbbra is kiemelkedő jelentőségű az, hogy az okleveles technikusképzés által lehetővé vált az, hogy az egyetemi tananyagban szereplő tartalmak már a szakképzésbe is bekerüljenek, ezáltal tovább erősítve a felsőoktatással történő koherenciát. Szakmától függően pedig 30-35 kredit be is számítható az egyetemi tananyagba, szakirányú továbbtanulás esetén. 

A 2024/25-ös tanévtől a DSZC 4 iskolájában valósul meg az okleveles technikusképzés: a korábbi Bethlen, Mechwart és Vegyipari technikumok mellett már a Kreatív Technikumban is, óvodai nevelő szakon. A már érettségivel rendelkező fiataloknak sem engedi el a kezét a centrum, hiszen az iskoláiban oktatott összes szakma elérhető számukra is, előképzettségük miatt pedig a képzési idő számukra rövidebb. 

Nappali rendszerben és felnőttképzésben is széles palettával csábít a szakképzés Debrecenben. A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatallal közösen kidolgozott és indított, úgynevezett „munkaerőpiaci képzések” pedig azokat a foglalkoztatásban nem lévőket célozzák meg, akiket egy szakmai képzéssel vissza lehet integrálni a munkaerőpiacra. A tavasszal indult programban folyamatosan indulnak a képzések, a vármegye 19 helyszínén csaknem 90 képzési csoportban. Decemberig így több mint 1200 fő képzése valósulhat meg. 

A főigazgató beszámolt a centrum beiskolázási adatairól is, miszerint több mint 8600 diákot tanulói, több mint 3000 diákot felnőtt jogviszonyban jegyeznek – ugyanakkor hangsúlyos, hogy a felnőtteknek szóló képzések indulása nem kötött a szeptemberi tanévindításhoz, az év során folyamatosan indulva várják az érdeklődőket. 

A beiratkozások alapján októberben több mint 12500 diák fog szakmát tanulni a DSZC 11 iskolájában, különböző jogviszonyokban. A centrum továbbra is elkötelezett abban, hogy a minőségi szakmai oktatás mellett életpályát is kínáljon. Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja úgy fogalmazott, a nyár folyamán felállt a DSZC kezdőcsapata: a 11 intézményigazgató közül 10-nek lejárt a mandátuma, akik közül 3 igazgató nyugdíjba vonult, 7 igazgatónak pedig megújították a megbízatását. Új igazgatóként köszöntötte Kerek-Alföldi Éva Angélát, aki a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium, Nagyné Kricsfalussy Annát, aki a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum, valamint Deák Anitát, aki a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum intézményvezetését látja majd el. 

A DSZC kancellárja 12 pontban fogalmazta meg a szervezet stratégiai célkitűzéseit. Ezek között szerepelt a beiskolázás további erősítése, az újonnan érkezők mellett a jelenlegi oktatók és tanulók megtartásával. A centrum vállalkozásfejlesztési törekvéseit a szépségipar mellett a járműipar felé is kiterjeszti a közeljövőben. A pályázati aktivitások bővítése által többszáz tanuló és oktató szerezhet értékes külföldi tapasztalatot. Továbbra is a kiemelt célok között szerepel az oktatók továbbképzése, az energiafelhasználás csökkentése, zöld környezet kialakítása, a partnerkapcsolatok erősítése és kiterjesztése. 

Folytatódnak az új tanévben a nagy sikert mutató munkaerőpiaci képzések, az iskolai karrierhetek és a pályaorientációs programok is, melynek keretében ősszel újra várja a továbbtanulás előtt álló fiatalokat és szüleiket a Hello Szakma pályaválasztási kiállítás. Az intézményi fejlesztések sem álltak le: a centrum az elmúlt időszakban 500 millió forintot költött fejlesztésekre, ebből 200 milliót karbantartásra, 300 milliót pedig informatikai és egyéb eszközök beszerzésére. A következő időszakban pedig még 400 millió forint értékben valósulnak meg korszerűsítések annak érdekében, hogy a tanulók még szebb, otthonosabb, igényesebb környezetben tanulhassanak – „mert a környezet nevel” – fogalmazott a kancellár. 

A DSZC idén a 10. tanévét indítja, ennek keretében pedig 10 éve igyekszik a szervezet a várossal, az egyetemmel és a gazdasági partnerekkel megalkotni azt a szakképzési modellt, amely leginkább szolgálja a gazdasági szereplőket és Debrecen fejlődését. Minden adott ahhoz, hogy a DSZC iskoláiban egy sikeres tanév indulhasson el – zárta gondolatait Tirpák Zsolt.

 „Minden új tanév egy számvetés az előzővel, és egy stratégiaalkotás a jövőre nézve” – indította beszédét Pósán László. Jelenleg 10 általános iskolásból 6 a szakképzésben tanul tovább – a szándék viszont az, hogy ez a szám 7 legyen, hiszen a gazdasági szükségletek ebbe az irányba ösztönöznek. Ennek az elvárásnak a debreceni szakképzés példaértékűen tud megfelelni, hiszen itt stabil lábakon álló képzés, és szoros együttműködés valósul meg a vállalatokkal és a felsőoktatással is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az az adat, hogy a szakképzésből felsőoktatásba továbbtanulók száma az elmúlt években 71 százalékkal nőtt. Kihívást a jövőre nézve az jelenthet majd, hogy a fejlődés ne álljon meg és folyamatos legyen. 

Bízom benne, hogy a növekedés fenntartható, a jövőben újabb és újabb képzések indulhatnak, és új irányok és ágazatok nyílhatnak meg a szakképzés terén 

– fogalmazott az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Türelmet kérnek a Hortobágy utca elején élőktől
Türelmet kérnek a Hortobágy utca elején élőktől
A járdák használatát részben korlátozni kell.
Hirdetés
Hirdetés
A debreceni vívó már Párizsban hangol a versenyekre
A debreceni vívó már Párizsban hangol a versenyekre
Két számban indul Osváth Richárd.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nem elég, hogy drágul a temetés, de be is telik a debreceni köztemető
Alakul az új belvárosi szórakozóhely, távozik Hajnal János, Tiencsin kisöccsei lehetünk.
Bárki kérdezhetett az akkumulátorgyárról a debreceni közgyűlésen
Megtévesztő iszaptűz, leszállási vonalak, létesítményi tűzoltóságok.
Debrecen a legdrágább egyetemváros
Budapesten is csak az elit kerületekben drágábbak az albérletek.
Ez lehet a megoldás Debrecenben, ha a Roncsbárnak mennie kell
Időszakos átjárási lehetőség a Dósa nádor tér és az Ady tér között – megvalósul?
Fókuszban a magyar családok, a vidéki fiatalok és a kkv-k
A Gazdasági Kabinet az újraindítást segítő akcióterv részleteit tárgyalta.
Támogatott tartalom
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Egy részét elbontják, a megmaradót felújítják.
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Élen a burkolatokban és szaniterekben.
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Bagossy Brothers Company, Curtis, Honeybeast, Zséda.
Hirdetés
Hirdetés