Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem elég, hogy drágul a temetés, de be is telik a debreceni köztemető

Cívishír | 2024. 08. 29. | 20:23:28
Alakul az új belvárosi szórakozóhely, távozik Hajnal János, Tiencsin kisöccsei lehetünk.
Nem elég, hogy drágul a temetés, de be is telik a debreceni köztemető
A debreceni közgyűlés az ősz közepén visszatérhet a Régi Városházára a Kölcsey Központból (Fotó: Debrecen.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Októbertől ismét emelkednek a köztemetői díjak; elfogadták a belvárosban létrehozandó „könnyűzenei központ” kialakításához szükséges építési szabályozási módosításokat; újabb debreceni épületeket vettek helyi egyedi védelembe; a kínai Tiencsin és Ningde Debrecen testvérvárosai lesznek – döntött egyebek mellett az augusztus 29-i közgyűlés, amely két és fél órás közmeghallgatással kezdődött.

Azután, hogy 2024 elején 16 százalékkal emelkedtek a köztemetői díjak, a közgyűlés elfogadta az újabb, ezúttal 13 százalékos díjemelést kezdeményező előterjesztést. A lépés hátterében a temetőüzemeltetésben keletkező veszteség áll, a részletekről ebben a cikkben írtunk bővebben. Most Papp László polgármester azt is közölte, hogy a szintén megszavazott parcellanyitás legfeljebb két évre elégíti ki a temetkezési igényeket. – Nagy kihívás áll az októberben felálló, új közgyűlés előtt, hiszen majdnem biztos, hogy a 2030-as években új temető kialakításáról kell gondoskodni. A Nagyerdei Köztemető ugyanis 10-15 év múlva betelik – jelezte.  

A képviselők megszavazták, hogy újabb huszonhárommal 331-re bővüljön a helyi egyedi védelem hatálya alá tartozó épületek köre. Papp László kiemelte: immár a Hatvan utca 37. szám alatti ingatlan is ide tartozik, s ez az első olyan épület, amelyiknek a felújítását az ilyen célokra létrehozott 200 millió forintos fejlesztési alapból támogatták. Az önkormányzat kisebb tulajdonrésszel bír az ingatlanban, amelyiknek a közelmúltban teljesen megújították a tetőszerkezetét és részben a külső homlokzatát (e tekintetben várható még munkavégzés). A mintegy 50 méteres fronttal bíró, több mint százéves ház a Hatvan utcának az egyik legmeghatározóbb építménye.

Dósa nádor téri változások 

A közgyűlésen több ingatlan esetében vált szükségessé a településrendezési eszközök módosítása. Döntések születtek a keleti elkerülő nyomvonalának előkészítése érdekében, és kisajátítással orvosolnák azt az állami beruházásban elkövetett hibát is, amelynek során egy lakóház benne maradt a Külső Vámospércsi úti szervizút nyomvonalában… A képviselők megszavazták továbbá több Dósa nádor téri ingatlan beépíthetőségének jelentős növelését. Erről a belvárosi „rendezkedésről”, amely a Roncsbár kényszerű költözését készítheti elő, szintén írtunk részletesebben. 

A közgyűlés nyilvános pályáztatással, legkevesebb 182 millió forintért értékesítené a Mester utca 27. szám alatti, helyi egyedi védelem alatt álló 1416 négyzetméteres ingatlanát. Az önkormányzat Könyök utca 5/F. és 5. szám alatti, 720 négyzetméteres ingatlanát árverésen adnák el 87 millió induló áron.

A közgyűlés 2029 novemberéig újabb 5 évre bízta meg az Agóra Tudományos Élményközpontot működtető kft. ügyvezetésével a korábban alpolgármesterként is tevékenykedő Somogyi Bélát. A cégvezető 2014-ben köszönt el a közéleti hivatástól és cserélte azt intézményvezetői pozícióra. 

Augusztus végével lemondott a Debreceni Képző Központ Kft-t (DKK) és a Debreceni Városüzemeltető Kft-t  (DVÜ) vezető Hajnal János, egyidejűleg kezdeményezte megbízási jogviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetését. A DKK élére Harsányi Dezső Tibort, a DVÜ ügyvezetőjének Nyiri Lászlót választották meg havi bruttó 1,2-1,2 millió forintos alapbérrel. 

A polgármester úgy fogalmazott, a távozás Hajnal János döntése volt, aki „nagy szolgálatot végzett az eltelt évtizedekben” az önkormányzat számára. – Az intézményműködtetés az egyik legveszélyesebb terep, de Hajnal János mindegyik pozíciójában rendkívül jól állta a sarat. Egy intézménynél „természetes”, ha minden rendben van. Ám ha valami nem stimmel, gyorsan a polgármesterig jut a kritika. Hajnal János magasra tette a mértéket, kapaszkodni kell az utódainak – fogalmazott Papp László.

Balról Hajnal János, Harsányi Dezső Tibor, és Nyiri László (Fotó: Cívishír)

A közgyűlés elfogadta annak a pályázatnak a benyújtását, amely révén Debrecen egy EU-s klímapolitikai programban – önerővel együtt – 800 ezer eurót (mai árfolyamon 315 millió forintot) költhetne hőhullámok enyhítését célzó zöld megoldások kidolgozására, tesztelésére és az eredmények megosztására 2025 és 2029 között.

Észak-Korea nem jelentkezik

Néhány napja megírtuk, amit a közel 14 milliós Tiencsinnel és a 3,4 milliós Ningdével kötendő testvérvárosi együttműködésről tudni lehet. Most Szabó Bence (Momentum) azért kritizálta a városvezetést, mert „gazdasági összefonódásokat bújtatnak kulturális testvérvárosi köntösbe”. Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen) azért nem javasolta a napirendi pont elfogadását, mert „Kína-ellenes hangulatot érez” és „nem lenne jó egy ilyen kezdeményezés fogadtatása”. A képviselő két újabb dél-koreai étterem megnyílását tapasztalva arról érdeklődött, van-e hasonló érdeklődés a hazánknál alig nagyobb, de 51 (!) milliós országból, valamint azt a pikírt kérdést tette fel, nem kereste-e ilyen ügyben Papp Lászlóékat a szocialista diktatúraként számon tartott Észak-Korea? 

Papp László: Magam a békében és nyugalmas építkezésben vagyok érdekelt (Fotó: Debrecen.hu)

A polgármester Szabó Bencének úgy felelt, a testvérvárosi kapcsolatoknak nincsenek üzleti vonatkozásai, alapvetően önkormányzati és kulturális kapcsolatokra koncentrálnak (Ningde a CATL székhelye, azonban Tiencsin esetében semmilyen üzleti szál sincs Papp László szavai szerint). Megjegyezte: Debrecen az utóbbi időben sok ilyen megkeresést kap külföldről. És ugyan az elmúlt években ritkán mondtak igent, a következő ciklusban változhat a helyzet, mert ezek a kapcsolatok „hasznosak és alapvetően kulturális célúak”.

Gondola Zsolt Zoárdnak azt mondta, egyik Koreából sincs megkeresés. Másrészt a Civil Fórum rendszeres Kína-ellenes megszólalásaira utalva arról beszélt, hogy „nincs helye a gondolkodásunkban és a közéletben a nemzetiségekkel szembeni ellentétek élezésének”. 

– Márpedig a testvérvárosi kapcsolatok éppen a békés egymás mellett élés irányába hatnak. Hangulatot gerjeszteni lehet, de én nem javaslom senkinek. A debreceni gazdaság sokrétű, Önök elsősorban „kínaiznak”, miközben a beruházások terén jelentős német, amerikai, izraeli jelenlét is tapasztalható. Pécézzünk ki egyeseket és keltsünk velük szemben indulatot? A mai közmeghallgatás kulturált, normális hangvételben, előremutatóan zajlott, örülök, hogy a részese lehettem. Így érdemes véleményt cserélni bármilyen problémáról. Amennyiben úgy áll a dolog, ahogy vizionálja, akkor különösen fontos a konfliktusok enyhítése. Magam a békében és nyugalmas építkezésben vagyok érdekelt – hallhattuk Papp Lászlótól.

A polgármester momentumos érdeklődésre arról számolt be, hogy augusztus 30-tól szeptember 6-ig ismét látható lesz a Debrecenben szokatlan, mondhatni röhejes körülmények között, napokkal a nyitás után leszerelt 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás

A közmeghallgatás során Lukács Zsolt is szót kért, hogy emlékezetes perceket produkáljon a közönség és a képviselők számára.

Ratalics László

Már nem hihető a debreceni sajtófotó-kiállítás eltüntetéséről szóló „duma”
Magyar Péterék erősödése a városban vagy orosz kritika? Esetleg más oka van annak, hogy a tárlat már nem fontos?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Türelmet kérnek a Hortobágy utca elején élőktől
Türelmet kérnek a Hortobágy utca elején élőktől
A járdák használatát részben korlátozni kell.
Hirdetés
Hirdetés
A debreceni vívó már Párizsban hangol a versenyekre
A debreceni vívó már Párizsban hangol a versenyekre
Két számban indul Osváth Richárd.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Bárki kérdezhetett az akkumulátorgyárról a debreceni közgyűlésen
Megtévesztő iszaptűz, leszállási vonalak, létesítményi tűzoltóságok.
Debrecen a legdrágább egyetemváros
Budapesten is csak az elit kerületekben drágábbak az albérletek.
Tizenkilenc ágazatban, 58 szakmával indul a szakképzés Debrecenben
A DSZC-nél a gazdasági környezet kihívásaira válaszolnak.
Ez lehet a megoldás Debrecenben, ha a Roncsbárnak mennie kell
Időszakos átjárási lehetőség a Dósa nádor tér és az Ady tér között – megvalósul?
Fókuszban a magyar családok, a vidéki fiatalok és a kkv-k
A Gazdasági Kabinet az újraindítást segítő akcióterv részleteit tárgyalta.
Támogatott tartalom
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Egy részét elbontják, a megmaradót felújítják.
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Élen a burkolatokban és szaniterekben.
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Bagossy Brothers Company, Curtis, Honeybeast, Zséda.
Hirdetés
Hirdetés