Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Villámlátogatás: a csökmői fejlesztéseken a kormánybiztos szeme

Cívishír | 2024. 07. 19. | 12:22:45
Gyopáros Alpár a hajdú-bihari településen egyeztetett.
Villámlátogatás: a csökmői fejlesztéseken a kormánybiztos szeme
Gyopáros Alpár kormánybiztos és Vitányi István országgyűlési képviselőcsömői villámlátogatása barátságos légkörben folyt (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– A Magyar Falu Program 2018-as meghirdetésétől kezdve folyamatosan kérdezzük meg a résztvevőket, jellemzően az országgyűlési képviselőkön, települési társulásokon, polgármestereken keresztül, hogy mit szeretnének a programban. Járjuk az országot, gyűjtjük a tapasztalatokat, ha kell beavatkozunk, javítjuk a pályázati rendszert, hogy még inkább a valós igényekhez igazodjon. Ebben a folymatban érkeztünk most el Csökmőre, ahol Nagy Tibor polgármesterrel és Vitányi István országgyűlési képviselővel tekintjük át a csökmői beruházásokat, és nézünk a következő évek fejlesztéseire – válaszolta a Cívishír kérdésére Gyopáros Alpár, a Magyar Falu Program kormánybiztosa a július 19-én délelőtt Csökmőn tett látogatása alkalmával. 

A kormánybiztos beszélt a program céljáról, arról, hogy az Európai Uniós rendkívül bonyolult és lassú pályázati rendszere helyett szerettek volna megalkotni a helyi igényeket kielégítő, csak hazai forrásból táplálkozó, önerő nélküli, egyszerű és nagyon gyors pályázati rendszert. 

A Magyar Falu Programban a pályázati kiírástól 60 nap áll rendelkezésre a pályázat benyújtására, és onnan számított újabb 60 nap múlva nyerteseket hirdetnek, és öt napon belül már a kedvezményezett számláján van a pénz. 

Ha pedig az önkormányzatok, szervezetek ezen az időn is akarnak szűkíteni, akkor már a pályázati eljárás közben elvégezhetik a beszerzési eljárást, feltételes szerződést tudnak kötni a kivitelezővel, és így a pályázati eredmény kihirdetése után gyakorlatilag át lehet adni a munkaterületet. Ugyanis – részletezte a politikus – az uniós pályázatoknál a pályázat beadása és a kivitelezés megkezdése között sok idő telik el, eközben megdrágultak a költségek, a pályázati támogatás és a valós bekerülési költség közötti különbséget pedig az önkormányzatoknak kellett megfizetni.

– Amit a Magyar Falu Programban megteszünk, azt a falun élő lakosság életminőségének javítása és a demográfia kedvező irányú változása miatt tesszük. A program résztvevői számíthatnak az állami mellékúthálózat fejlesztésére, az otthonteremtési falusi CSOK-ra, az eddigi népszerű pályázati felhívásokra, például a kommunális eszközök beszerzését, önkormányzati utcák és járdák fejlesztését segítő pályázatokra. Köszönhetően az ilyen falujárásoknak, tapasztalatcseréknek, évről-évre jelentkezünk újdonságokkal, amennyiben a költségvetés azt lehetővé teszi – folytatta Gyopáros Alpár. – Az idén mintegy 75 milliárd forint áll rendelkezésre az ötezer főnél alacsonyabb lélekszámú települések fejlesztésére. Ebben van egy 50 milliárdot meghaladó összeg a falusi CSOK-ra és 10 milliárd az állami fenntartású, négy és öt számjegyű utak javítására.10 milliárd forintos keretösszeget nyitottunk meg az épületinfrastruktúrára és gépjárműbeszerzésekre. Még mindig nagyon népszerű a falu- és tanyagondnoki jármű-, továbbá a kommunális eszközbeszerzési pályázatunk. Ez utóbbi a közterületek karbantartását végző közmunkások kézi erővel végzett munkáját kiváltó gépbeszerzéseket jelenti. 

Július 12-én lejárt az önkormányzati utak, járdák, kerékpárutak fejlesztését célzó pályázatunk, eredményt augusztus végén, szeptember elején hirdetünk. Folytatjuk a falusi CSOK-ot, mégpedig 50 százalékkal megemelt igényelhető támogatással, amit a faluban élő családok igényelhetnek a házuk korszerűsítésére, bővítésére, megvásárlására, megépítésére. Folytatjuk az állami mellékúthálózat minőségjavítását is. Ebben komoly sikereket értünk el, hiszen alig több mint négy év alatt négyezer kilométert meghaladó hosszban újítottunk fel négy- és öt számjegyű utat. Erre azért volt szükség, mert a kormányzat a Modern Városok Programban meghirdette, hogy minden megyei jogú várost beköt a hazai autópálya-hálózatba. A meghirdetéskor 14 ilyen város volt, most 21-nél tartunk. Jó tempóban épülnek a gyorsforgalmi útjaink, miközben a mellékúthálózat leromlott, ezért indítottuk el a falusi útprogramot. Idén további 65 szakaszon történik beavatkozás szerte az országban több mint 10 milliárd forint értékben – sorolta a kormánybiztos. Gyopáros Alpár hozzáfűzte, hogy az infrastrukturális beruházások gyakorlatilag Magyarország minden falujába eljutottak. Az igazán nagy eredményt azonban a demográfiában látják. Mint mondta, a program indulásakor aláírta volna, ha valaki azt mondja neki, hogy öt év elteltével lassul a falvak népességszám csökkenése. Ezzel szemben azt tapasztalják, hogy több faluban növekszik a lakosságszám, tehát egy jelentős demográfiai fordulatot értek el.

Út, járda, parkoló, gázkazán, közösségi tér

Nagy Tibor, Csökmő polgármestere a Cívishírnek számot adott települése fejlődéséről. A Magyar Falu Program támogatásával korábban már számos beruházást tudtak megvalósítani, viszont ennek finanszírozásával most is vannak fejlesztéseik. Mint fogalmazott, örülnek ennek a támogatási lehetőségnek, mert az gyors, önerő nélküli, előfinanszírozott és valóban a jelenleg 1870 lakosú települése legfontosabb igényeire tudják szabni. Befejezés előtt áll a polgármesteri hivatal fűtéskorszerűsítése, amiben a régi gázkazán új és korszerűbbre cserélése, új kémény építése, a radiátorok thermofejjel történő ellátása szerepel ötmillió forintból. Ezzel mintegy 30 százalékos költségmegtakarítás érhető el. 10 millió forintot nyertek a Széchenyi utca 250 méteres szakaszának újraaszfaltozására. A Vörösmarty utcán járdaépítésre beadtak egy pályázati támogatásigényt. 

Az európai uniós és hazai vegyes finanszírozású TOP Plusz 100 milliós támogatásából a Vörösmarty és a Táncsics utca egy része kap aszfaltburkolatot, továbbá a Széchenyi utcai út hiányzó részére kerül új kopóréteg. Befejezéshez közeledik az általános iskola előtt egy 15 gépkocsiállásos parkolóhely megépítése, az iskola udvarán egy 10x20 méteres rekortánborítású sportpálya kialakítása, valamint a régi óvoda épületénél ez akadálymentesített, rendezvények megtartására alkalmas közösségi tér létesítése. Mindezt 50 millió forintból valósítják meg. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Két utca is aszfaltburkolatot kaphat Vámospércsen
Két utca is aszfaltburkolatot kaphat Vámospércsen
Egyelőre a kivitelezőt keresik pályázat útján.
Hirdetés
Hirdetés
Szlovák csapatot vert a Debrecen
Szlovák csapatot vert a Debrecen
Kétszer is betaláltak a piros-fehérek.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Visszanyitják a repülőteret Debrecenben
Újraindul a légiközlekedés.
A Campus köszöni, jobban van, mint valaha
Azahriah, Rita Ora és a fesztiválcsinálók ötcsillagos bulival lepnék meg Debrecent.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.
Tovább fejlesztette kapacitásait a Főnix Média Kft.
Tovább fejlesztette kapacitásait a Főnix Média Kft.
Modern üzem is épült a debreceni telephelyen.