Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben

Cívishír | 2024. 07. 18. | 16:15:10
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Gyermek vadásznapon vehettek részt a gyerekek Polgáron (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A csendre, a nesztelen járásra különösen figyelve, még az ágroppanást is kerülve haladt az erdei úton a mintegy 30 gyermekből és harmadannyi kísérőből álló kis csapat a polgári kemping melletti erdő útján. A csapat vezetői előzőleg ugyanis felhívták a fegyelmet arra, hogy ha vadat szeretnének látni, akkor csakis csendesen, a környezettel pedig a lehető legjobban eggyé válva tegyék. Ez utóbbit szolgálta a csapat tagjainak vadászruha-rejtőszínű egyenpólója, az elülső részén „Gyermek Vadásznap 2024” felirattal. Egy ilyen napon pedig kötelező a vaddal való találkozás, még akkor is, ha az állatok csak kitömött formában figyeltek az aljnövényzetből, a fákról, a sűrű mélyéről. Mindez azonban cseppet sem zavarta a gyerekeket – a megnyitó után az erdőjárásra vonatkozó intelmeket betartva, izgalommal az arcukon kutatták, keresték a vadakat a rengetegben.

A szervezők a Cívishírt is meghívták az Ismerd meg a vadászokat címmel a 6-14 éves korosztály számára tartott gyermek vadásznapok polgári eseményére a strand melletti kempingbe és erdőségbe július 18-ra. A meghívó szerint a szakmai előadásról pedagógusok, valamint a természetismeret és a vadászat szakemberei gondoskodtak. A szakmai programok között szerepelt a vadászkutya- és ragadozómadár-bemutató, légfegyver és íjászati ismeretek elsajátítása, trófeabemutató, a terítéken lévő őz számára a vadászati végtisztelet megadása, de a Hortobágyi Madárkórház jóvoltából a gyógyult madarak szabadon engedésébe is bekapcsolódhattak a gyerekek.

Polgár mellett Nyírábrány és Derecske

Folytassuk azonban utunkat a Polgár melletti rengeteg ösvényén, amelynek legelején vadlibát és vadkacsát, beljebb előbb vaddisznót, szajkót, majd őzet és rókát is láthattak a gyerekek. Az előadók amellett, hogy ismertették az állatok tulajdonságait, elővették a vadászatok alkalmával használatos csalogató sípokat, amelyek használatával gazdagabb terítékkel térhetnek haza a vadászok. De az erdőről is sok mindent megtudhattunk; például azt, hogy a tölgyesek és bükkösök amellett, hogy élőhelyei a vadaknak, fontos táplálékforrásuk is. Sőt, egykor az emberek a tölgylevelekből salátát, a makkot megőrölve pedig lisztet készítettek.

– A háromállomásos Hajdú-Bihar vármegyei Gyermek Vadásznap eseménysorozat főszervezője a vármegyei vadászkamara, a társszervező, a Diána Vadászhölgy Klub pedig a lebonyolításban segít – mondta Mecsei Dezső, Polgármente Vadásztársaság elnöke, akitől kérdésünkre azt is megtudtuk, hogy a nyírábrányi és a derecskei helyszínek mellé miként kerülhetett be Polgár is. 

– Vadásztársaságunk már letette névjegyét abban a tekintetben, hogy elkötelezettek vagyunk a jövő nemzedéke egészsége és egészséges fejlődése iránt, hiszen a hajdú-bihari jótékonysági vadászatokat rendszerint mi szervezzük. A befolyt pénzt pedig átadjuk a gyermekklinikának, ahol orvosi eszközöket szereznek be a gyerekek gyógyítására. A rendezvénnyel célunk, hogy minél többen, minél szélesebb körben ismerjék meg a vadászhagyományokat, a vadászkultúrát, az erdő életét, a körülöttünk lévő természeti értékeket. Nem titkolt célunk, hogy a vadászatot mint tevékenységet népszerűsítsük. 

Az a titkos reményünk, vágyunk, hogy az itt lévő gyerekekből egyszer majd vadász legyen. 

Közelebb hozzuk hozzájuk a vadászszenvedélyt. Az egésznapos programkínálat mellett többféle apró ajándékkal is kedveskedünk a gyerekeknek, hogy ez a nap sokáig eszükbe jusson, kellemes emlékké váljon – tudtuk meg a polgári vadászati egyesület vezetőjétől, aki mellett már ott volt a Diána Vadászhölgy Klub tagja, Juhászné Éva. – Az Országos Magyar Vadászkamara által meghirdetett rendezvényen vagyunk, amely megtartásának jogáért a hajdú-bihari kamara is sikeresen pályázott. Előzőleg egyeztettek a Polgármente Vadásztársasággal, hiszen korábban tábor szervezéséről is volt szó. Így hozódott fel a vadásznap a gyerekeknek, amire a vármegyei vezetés rábólintott. Az önkormányzat által biztosított kemping és a mellette lévő erdő gyönyörű helyszín. A vadászhölgy klub a vármegyei vadászkamara kérésre vállalta a rendezvénysorozat megszervezését, a helyszínek megkeresését, a programok összeállítását.

– CH –

Gyermek vadásznapon vehettek részt a gyerekek Polgáron (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Biciklis baleset szemtanúit keresik a debreceni rendőrök
Biciklis baleset szemtanúit keresik a debreceni rendőrök
A Csemete utcai kerékpárúton ütköztek össze.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Visszanyitják a repülőteret Debrecenben
Újraindul a légiközlekedés.
A Campus köszöni, jobban van, mint valaha
Azahriah, Rita Ora és a fesztiválcsinálók ötcsillagos bulival lepnék meg Debrecent.
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Tovább fejlesztette kapacitásait a Főnix Média Kft.
Tovább fejlesztette kapacitásait a Főnix Média Kft.
Modern üzem is épült a debreceni telephelyen.
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.