Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagyszabású születésnapi ünnepséget tart a Zsuzsi

civishir.hu | 2024. 07. 10. | 14:59:42
Július 13. a dátum!
Nagyszabású születésnapi ünnepséget tart a Zsuzsi
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarország legrégebbi kisvasútja, a Zsuzsi Erdei Vasút júliusban lép 142. évébe. E jeles évforduló alkalmából július 13-án, szombaton nagyszabású születésnapi ünnepségre várják a Zsuzsi kedvelőit.

142 évvel ezelőtt, 1882. július 16-án nyitották meg az ország első keskeny nyomközű kisvasútjának első szakaszát Debrecen-Fatelep és Nyírmártonfalva között, a Zsuzsi azóta is rendíthetetlenül rója a köröket a Debrecen környéki Erdőspusztákon. Az eredetileg a gúti erdőben kitermelt faanyag szállítására használt, ma már kizárólag kirándulóvonatként közlekedő Zsuzsi Erdei Vasút 2024-ben nemcsak a 142-ik születésnapját, de egy másik évfordulót is ünnepel: a Piroska névre keresztelt GEBUS elektromos-dízel tolatómozdony idén 70 éves. A meglévő géppark egyik gyöngyszemének számító dízelmozdony az egyedi piros színe mellett a működése terén is különlegességnek számít, Magyarországon csak ez az egy lelhető fel.

A két évfordulót július 13-án, szombaton az utasokkal közösen ünnepli a Zsuzsi. Az eseményen természetesen a születésnapos mozdony is látható lesz testközelből a flotta többi mozdonya mellett, de a látogatókat még számos érdekesség és program várja a Zsuzsi Ruyter utcai kiinduló állomásán, útközben és a végállomásnál, Hármashegyalján.

A Zsuzsi kedvelői már megszokhatták, hogy a júliusi születésnap a kisvasút programkínálatában minden évben kiemelt eseménynek számít. Ez a nap arról szól, hogy felhívják a figyelmet erre az országos szinten is egyedülálló közlekedéstörténeti emlékre, ami azon túl, hogy különleges utazási élményt kínál, arra is kiváló, hogy megismerjük általa a Debrecen környéki Erdőspuszták természeti értékeit.

„A születésnapi ünneplés már május 1-én kezdetét vette nálunk, hiszen azóta szinte minden hétvégén jeles napokhoz és ünnepekhez kapcsolódó hagyományőrző és természetközeli programokkal várjuk az utasokat. Ennek jegyében zajlik majd a július 13-i születésnap is, amikor látható lesz a Zsuzsi flottájának összes mozdonya a tavaly századik évébe lépő gőzmozdonytól az idén születésnapos Piroskáig, de lesz kisvasút-történeti kiállítás, terepasztal bemutató, vezetett erdei túra, és természetesen az elmaradhatatlan születésnapi torta is” – mondta Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasút ügyvezetője.

Az ünnepi program reggel 9 órakor a Ruyter utca 1. szám alatti kiinduló állomáson köszöntő beszédekkel és emléktábla avatással veszi kezdetét. Az állomáson látható lesz Molnár Mihály, a Zsuzsi Erdei Vasút vasútüzem-vezetőjének gyűjteményes kiállítása számos különleges kisvasúti relikviával, valamint a Természettár Gombák földjén című tárlata. Ugyanitt terepasztal is várja az érdeklődőket a Zsuzsi Kisvasútért Baráti Kör és a Zsuzsi Kisvasútért Alapítvány jóvoltából.

Az ünnepi járat 9:30-kor indul Hármashegyaljára, ahol a Terepszemle Stúdió szakavatott túravezetőjének kíséretében lehet majd felfedezni a Hármashegyi-erdő lakóit, köztük a madárdalos erdő hírnökeit és a fiókáikat gondozó szülőket. A túra résztvevői megismerhetik a Zsuzsi Erdei Vasút történetét, valamint játékos, interaktív formában tanulhatnak az élőhely és a fajok közti kapcsolatokról, a természet megőrzéséről és a fenntarthatóság fontosságáról. A programon jelen lesznek a Hortobágyi Madárkórház és Madárpark fióka madarai, akikkel szabadon engedés előtt személyesen is lehet majd találkozni. A ragadozó madarak közül egy karvalyt az érdeklődőkkel közösen fognak majd szabadon engedni a madárpark munkatársai, aki gyógyulását követően újra a szabad természet része lehet.

A szerelvényt mintázó születésnapi torta, amit idén is a DERCE Műhely készít a Zsuzsi Erdei Vasút részére, a kisvasút Ruyter utcai kiinduló állomásának belső kertjében 13:30-kor lesz felszelve és kínálva.

A július 13-i születésnapi ünnepség részletes programja:

 • 09:00   Ünnepélyes megnyitó, köszöntő beszédek, emléktábla avatás a Ruyter utca 1. szám alatti kiinduló állomáson
 • Közben:
 • -          kisvasút-történeti kiállítás
 • -          Gombák földjén – a Természettár kiállítása
 • -          terepasztal bemutató
 • 09:30   Vonat indulása Hármashegyaljára
 • 10:20   Vonat érkezése Hármashegyaljára
 • 10:30   Vezetett természetjáró túra Varga Edit természetpedagógiai szakvezetővel a Természet Házától
 • 11:30   Interaktív tanulás és játék a Hortobágyi Madárkórház és Madárpark munkatársaival a Természet Házánál
 • 12:30   Vonat visszaindulása Debrecenbe
 • 13:30   Születésnapi torta felvágása a Ruyter utcai kiinduló állomáson


Rendkívüli menetrend július 13-án, szombaton:

 • Vonat indulása Hármashegyaljára: 09.30, 10.00, 14.00
 • Vonat visszaindulása Debrecenbe: 12.30, 14:00, 16.30

A 14.00 órakor Hármashegyaljáról visszainduló járat utasai rendhagyó mozdonytalálkozónak lehetnek tanúi Erdészlak megállóban, ahol két szerelvény találkozását, az úgynevezett „keresztet” figyelhetik majd meg a vonatból.

A programot a Zsuzsi Erdei Kisvasútért Alapítvány támogatja.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tetőzik a kánikula, de nagy változás nem várható
Tetőzik a kánikula, de nagy változás nem várható
Folytatódik az átlagosnál melegebb idő.
Hirdetés
Hirdetés
Hőség: piros figyelmeztetés Hajdú-Biharra
Hőség: piros figyelmeztetés Hajdú-Biharra
A vármegyében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Üzemanyagárak: a kiskereskedők helyett a MOL-t és a kormányt fenyegessék!
Egy hónap alatt tízszer emelkedtek az üzemanyagárak – üzent a Mi Hazánk.
Debreceni repülőtér, mi történik veled?
Egyes beruházások nem valósultak meg, azonban az ideérkezett tőke súlya kötelez.
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Fokozott ellenőrzést tart a NAV Hajdú-Biharban
A dohánylevelek betakarítása adja az apropót.
Hirdetés
Hirdetés