Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagyszabású születésnapi ünnepséget tart a Zsuzsi

civishir.hu | 2024. 07. 10. | 14:59:42
Július 13. a dátum!
Nagyszabású születésnapi ünnepséget tart a Zsuzsi
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarország legrégebbi kisvasútja, a Zsuzsi Erdei Vasút júliusban lép 142. évébe. E jeles évforduló alkalmából július 13-án, szombaton nagyszabású születésnapi ünnepségre várják a Zsuzsi kedvelőit.

142 évvel ezelőtt, 1882. július 16-án nyitották meg az ország első keskeny nyomközű kisvasútjának első szakaszát Debrecen-Fatelep és Nyírmártonfalva között, a Zsuzsi azóta is rendíthetetlenül rója a köröket a Debrecen környéki Erdőspusztákon. Az eredetileg a gúti erdőben kitermelt faanyag szállítására használt, ma már kizárólag kirándulóvonatként közlekedő Zsuzsi Erdei Vasút 2024-ben nemcsak a 142-ik születésnapját, de egy másik évfordulót is ünnepel: a Piroska névre keresztelt GEBUS elektromos-dízel tolatómozdony idén 70 éves. A meglévő géppark egyik gyöngyszemének számító dízelmozdony az egyedi piros színe mellett a működése terén is különlegességnek számít, Magyarországon csak ez az egy lelhető fel.

A két évfordulót július 13-án, szombaton az utasokkal közösen ünnepli a Zsuzsi. Az eseményen természetesen a születésnapos mozdony is látható lesz testközelből a flotta többi mozdonya mellett, de a látogatókat még számos érdekesség és program várja a Zsuzsi Ruyter utcai kiinduló állomásán, útközben és a végállomásnál, Hármashegyalján.

A Zsuzsi kedvelői már megszokhatták, hogy a júliusi születésnap a kisvasút programkínálatában minden évben kiemelt eseménynek számít. Ez a nap arról szól, hogy felhívják a figyelmet erre az országos szinten is egyedülálló közlekedéstörténeti emlékre, ami azon túl, hogy különleges utazási élményt kínál, arra is kiváló, hogy megismerjük általa a Debrecen környéki Erdőspuszták természeti értékeit.

„A születésnapi ünneplés már május 1-én kezdetét vette nálunk, hiszen azóta szinte minden hétvégén jeles napokhoz és ünnepekhez kapcsolódó hagyományőrző és természetközeli programokkal várjuk az utasokat. Ennek jegyében zajlik majd a július 13-i születésnap is, amikor látható lesz a Zsuzsi flottájának összes mozdonya a tavaly századik évébe lépő gőzmozdonytól az idén születésnapos Piroskáig, de lesz kisvasút-történeti kiállítás, terepasztal bemutató, vezetett erdei túra, és természetesen az elmaradhatatlan születésnapi torta is” – mondta Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasút ügyvezetője.

Az ünnepi program reggel 9 órakor a Ruyter utca 1. szám alatti kiinduló állomáson köszöntő beszédekkel és emléktábla avatással veszi kezdetét. Az állomáson látható lesz Molnár Mihály, a Zsuzsi Erdei Vasút vasútüzem-vezetőjének gyűjteményes kiállítása számos különleges kisvasúti relikviával, valamint a Természettár Gombák földjén című tárlata. Ugyanitt terepasztal is várja az érdeklődőket a Zsuzsi Kisvasútért Baráti Kör és a Zsuzsi Kisvasútért Alapítvány jóvoltából.

Az ünnepi járat 9:30-kor indul Hármashegyaljára, ahol a Terepszemle Stúdió szakavatott túravezetőjének kíséretében lehet majd felfedezni a Hármashegyi-erdő lakóit, köztük a madárdalos erdő hírnökeit és a fiókáikat gondozó szülőket. A túra résztvevői megismerhetik a Zsuzsi Erdei Vasút történetét, valamint játékos, interaktív formában tanulhatnak az élőhely és a fajok közti kapcsolatokról, a természet megőrzéséről és a fenntarthatóság fontosságáról. A programon jelen lesznek a Hortobágyi Madárkórház és Madárpark fióka madarai, akikkel szabadon engedés előtt személyesen is lehet majd találkozni. A ragadozó madarak közül egy karvalyt az érdeklődőkkel közösen fognak majd szabadon engedni a madárpark munkatársai, aki gyógyulását követően újra a szabad természet része lehet.

A szerelvényt mintázó születésnapi torta, amit idén is a DERCE Műhely készít a Zsuzsi Erdei Vasút részére, a kisvasút Ruyter utcai kiinduló állomásának belső kertjében 13:30-kor lesz felszelve és kínálva.

A július 13-i születésnapi ünnepség részletes programja:

  • 09:00   Ünnepélyes megnyitó, köszöntő beszédek, emléktábla avatás a Ruyter utca 1. szám alatti kiinduló állomáson
  • Közben:
  • -          kisvasút-történeti kiállítás
  • -          Gombák földjén – a Természettár kiállítása
  • -          terepasztal bemutató
  • 09:30   Vonat indulása Hármashegyaljára
  • 10:20   Vonat érkezése Hármashegyaljára
  • 10:30   Vezetett természetjáró túra Varga Edit természetpedagógiai szakvezetővel a Természet Házától
  • 11:30   Interaktív tanulás és játék a Hortobágyi Madárkórház és Madárpark munkatársaival a Természet Házánál
  • 12:30   Vonat visszaindulása Debrecenbe
  • 13:30   Születésnapi torta felvágása a Ruyter utcai kiinduló állomáson


Rendkívüli menetrend július 13-án, szombaton:

  • Vonat indulása Hármashegyaljára: 09.30, 10.00, 14.00
  • Vonat visszaindulása Debrecenbe: 12.30, 14:00, 16.30

A 14.00 órakor Hármashegyaljáról visszainduló járat utasai rendhagyó mozdonytalálkozónak lehetnek tanúi Erdészlak megállóban, ahol két szerelvény találkozását, az úgynevezett „keresztet” figyelhetik majd meg a vonatból.

A programot a Zsuzsi Erdei Kisvasútért Alapítvány támogatja.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Az élő osztós játékok felemelkedése a magyar online kaszinókban
Az élő osztós játékok felemelkedése a magyar online kaszinókban
Az online kaszinók világa az elmúlt évtizedben jelentős átalakuláson ment keresztül.
Hirdetés
Hirdetés
Őrizetbe vették Óbuda ellenzéki polgármesterét
Őrizetbe vették Óbuda ellenzéki polgármesterét
Házkutatást tartottak az otthonában és a hivatalban is.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Polgármesterré lép előre Győri Viktor Dávid Folyáson
A falu nemcsak alvótelepülés lenne, hanem munkahelyeket jelentő beruházást is szívesen látnának.
Debrecen továbbra is a legdrágább
Tovább emelkedtek a lakbérek.
Új víztermelő kutat kell fúrni Létavértesen
A város ivóvízellátása ellehetetlenülhet.
Kiderült, mire megyünk a szilvával idén
A termőfelület majdnem 30 százalékát adja Szabolcs-Szatmár-Bereg.
Ismét fellendülhet a magyar mézpiac?
Újra vámmal érkezhet ukrán méz az Európai Unióba.
Maradt egy-két lezárás a debreceni felüljárón
A csatornaszemek és az aknafedők bosszankodásra adhatnak okot.
Hirdetés
Hirdetés