Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 17 tonna hulladéktól mentesítették a Bodrog és Tisza ártereit

MTI | 2024. 09. 04. | 18:05:21
Összesen 4176 zsák hulladékot gyűjtöttek össze a PET Kupa résztvevői.
Több mint 17 tonna hulladéktól mentesítették a Bodrog és Tisza ártereit
Minden évben sok dolguk van... (Fotó: PET Kupa Facebook-oldala)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rekordmennyiségű, 17,5 tonna hulladéktól tisztította meg az árteret a Bodrogi és Tiszai PET Kupa mintegy 350 versenyzője – közölték a szervezők szeptember 4-én az MTI-vel. A Bodrog – mint a Tisza egyik mellékfolyója – 52 kilométeren keresztül halad Magyarország területén, ebből a verseny résztvevői a Sárospatak és Tokaj közötti területen több alkalommal jártak már, idén azonban a bodrogi és a felső-tiszai versenyeket összevonták.

A bodrogi szakaszon ugyanannyi, több mint 11 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a csapatok és önkéntesek, mint tavaly, a tiszai szakasz azonban hatalmas szeméthalmokat rejtett. A résztvevő 13 csapat által szelektíven gyűjtött zsákok idén is többet értek, de a szárazföldi sport- és műveltségi, valamint vízi versenyeken, továbbá a PET Kupa saját házi tehetségkutatóján is lehetett extra pontokat szerezni, a csapatok egymásnak felajánlott fair play pontjai mellett.

A versenyzők összesen 4176 zsák hulladékot gyűjtöttek össze, amelynek megközelítőleg a kétharmada újrahasznosításra alkalmas.

A PET Kupa megrendezésének több mint 12 éves tapasztalata, valamint a terepi munka lehetővé tette a PET Kupa kutatás-fejlesztési tevékenységének nemzetközi szintre emelését és akadémiai partnerségek építését. A kutatás-fejlesztés eredményei már a gyakorlatban is láthatók, ilyen például a folyami műanyag felhasználásával készült kajak vagy a hulladékmonitoring módszertanának megalkotása, amellyel a versenyzők és önkéntesek segíteni tudják a PET Kupa munkáját és a folyók szennyezettségének feltérképezését. Ez utóbbihoz kapcsolódik egy szabadon elérhető adatbázis is, amely a folyók szennyezettségét mutatja. Az idei versenyen a PET Kupa Bodroghoz kapcsolódó projektjei is bemutatkoztak. A DALIA Danube Lighthouse programban a legjobb folyómentő gyakorlatokat mutatják be. Maga a közösségi folyótisztítás szervezése is egy ilyen jó gyakorlat, de ehhez kapcsolódnak azok a Bodrogon úszó piros színű PET-palackok is, amelyek a DALIA projektben továbbfejlesztett GPS-szel ellátott palackok. Ezek a hulladékáradat mozgásának megértését segítik a szakemberek számára. A verseny alatt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói és oktatói tesztelték ezeket az eszközöket, mivel a palackok által rögzített pályákat később felhasználják a műanyagterjedés modelljének igazolására. A PET Kupa-BME együttműködést az MTA Fenntartható Technológiák alprogramja támogatja, és a modellezésen túl még további vetületeit vizsgálja a folyók műanyagszennyezésének.

Egy cég munkatársai augusztusban vettek mintát a folyó olaszliszkai szakaszán és a laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy az eddig vizsgált, magyarországi felszíni vizekhez képest a Bodrogban egy nagyságrenddel nagyobb mértékben van mikroműanyag, egy köbméterben átlagosan 214,8 darab részecske. A szakértők hangsúlyozták azonban, hogy ez a vizsgálat egyszeri mintavételen alapul, mélyebb következtetések levonásához átfogóbb vizsgálatokra lesz majd szükség.

A biszfenolok egyik leggyakoribb formáját, a biszfenol-A vegyületet is megtalálták a Bodrogban. A biszfenol-A határérték felett kifejezetten veszélyes anyagnak számít, főleg a hormonháztartásra van rossz hatással, de ebben az esetben is részletesebb vizsgálatokra lesz majd szükség.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Fiatalok vertek meg brutálisan egy férfit Debrecenben, majd kifosztották
Fiatalok vertek meg brutálisan egy férfit Debrecenben, majd kifosztották
A főügyészség súlyosbítaná büntetésüket.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
NI #mutiholdolgozol-nap: saját jövőképükbe pillantottak gyerekek
Izgalmas és interaktív feladatok, érdekes kihívások.
A BMW történetében is egyedülálló napelempark készül a debreceni gyárban
Újabb nagy lépés a károsanyag-kibocsátás visszafogása felé.
Termelői piacot építenének Hajdúhadházon
Egy fedett-nyitott helyet hoznának létre.
Műtőt alakít ki Debrecenben a hajdúböszörményi cég
Kihirdették a közbeszerzés nyertesét.
Támogatott tartalom
Mozgalmas lesz az ősz Berettyóújfaluban
Mozgalmas lesz az ősz Berettyóújfaluban
Mézes nap, szaunázás és 24 órás úszóverseny is lesz.
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Egy részét elbontják, a megmaradót felújítják.
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Élen a burkolatokban és szaniterekben.