Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az NI újabb, hiánypótló kiadvánnyal támogatja az elektrotechnikus-képzést

civishir.hu | 2024. 09. 03. | 12:21:22
Négy év alatt négy szakképzési tankönyv.
Az NI újabb, hiánypótló kiadvánnyal támogatja az elektrotechnikus-képzést
Reményi Gábor (Fotó: NI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hosszu Róbert (Fotó: NI)

Négy év alatt négy szakképzési tankönyvvel járult hozzá az amerikai cég debreceni leányvállalata a korszerű elektrotechnikus-képzéshez, sikeresen ösztönözve ezzel az egész high-tech szektor szakmai fejlődését.

Az NI sok éve elkötelezetten támogatja az oktatás fejlesztését és több olyan sikeres programunk van, amelyek pályaorientációval, vagy a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásával foglalkozik Ezzel a most megjelent tankönyvvel a technikusi képzésben egy újabb mérföldkövet tudunk letenni annak érdekében, hogy a diákok egy jövőbe mutató tudást tudjanak elsajátítani – hangsúlyozta Hosszu Róbert, az NI Hungary Kft. ügyvezetője. Mi abban hiszünk, hogy az oktatás fejlesztésébe befektetni össztársadalmi érdek! A WATCH, azaz a Women at Tech program szép példája ennek, mert több cég közreműködésével valósítjuk meg. Hosszu Róbert hozzátette: reméli, hogy a debreceni nagyvállalatok ilyen célok érdekében a jövőben még inkább összefognak.   

Az országos projekt koordinátora, Reményi Gábor, az NI Hungary Kft. oktatási és ipari kapcsolatok programmenedzsere. A szakember, aki többek között az NI oktatási műhelyét is vezeti, néhány éve szembesült azzal, hogy a szakképző intézetekben közel három évtizedes, többnyire elavult tankönyvekből oktattak. Ezért felkérte az ország szakképző intézményeinek több, kiemelkedő pedagógusát, hogy az amerikai cég támogatásával kapcsolódjanak be egy olyan átfogó projektbe, amelynek során új, naprakész, az általános információkat és az elektronikai ipar gyakorlati tudásanyagát egyaránt tartalmazó kiadványokat készítenének. A kezdeményezés akkora sikert aratott, hogy idén nyáron már a negyedik olyan könyv jelenik meg, amely megkapta a minisztériumtól a tankönyv minősítést. Gudmon Zsolt „Áramkörök építése, üzemeltetése” című kiadványa már szeptembertől használható lesz az elektronikai technikus- és közlekedésautomatikai technikus-képzésben.

Alapvégzettségemet tekintve én is elektronikai technikus vagyok, ezért tudom, hogy mennyire jogos elvárás, hogy a tananyag színes és gyakorlatias legyen, miután az egész technológia rohamtempóban változik és folyamatosan fejlődik – mutatott rá Reményi Gábor. Ezért a projekt egyik prioritása az volt, hogy a könyvek jól behatárolható példákon keresztül, az oktatók és a diákok számára egyaránt érdekesek legyenek.  Az elektronikus változatot folyamatosan frissítjük, a nyomtatott kiadást pedig QR kódokkal is kiegészítettük, hogy például a mobiltelefon gyakorlatias és nem öncélú használatát is belecsempésszük a képzésbe.

A sorozat az „Exploring Electronics” című művel kezdődött, amely tulajdonképpen egy nyelvkönyv, illetve mégis több annál, mert a szakmai szakkifejezéseket mindenféle feladaton keresztül mutatja be. Rendkívül sokféle területen használják - hangsúlyozta Reményi Gábor -például van olyan munkatársam, akinek semmi köze az elektronikához, de gyárlátogatásokat vezet a cégnél és a szakszavakat ebből tudja ismertetni.

A sorban második könyv pedig azóta elsődleges tankönyvévé vált az elektrotechnikai ágazatban tanulók számára. Az új szakképzési törvény alapján a technikusoknak a két év alapozó képzést követően három év szakképzésben kell részt venniük. Az elektronikai tantárgyat lefedő "Villamos alapismeretek" című mű az első két évfolyamnak készült és igen sok szakma tudja használni. A kiadványnak rendkívül jó volt a fogadtatása és rövid idő alatt alapműve lett a villanyszerelő, a mechatronikai technikus, a gépésztechnikus szakképzésnek. Tavaly jelent meg az NI kiadásában, "Az elektronika alapjai" című könyv, amely nagyjából a hároméves szakirányú képzés első és részben a második tanévében használható. Az idei alkotás - amely az elektronikai technikusoknak, illetve a közlekedésautomatikai technikusoknak szól - azt folytatja, amit az előző könyv abbahagyott. Ezzel a kiadvánnyal a teljes szakirányú képzés 80 százalékát sikerült lefedni. A projekt jövőre ér véget, zárásként az elektronikai képzés programozós részét dolgozzák fel. Az iparban ugyanis rengeteg különféle programozási nyelv van és ezt próbálják összefoglalni és korszerű módon bemutatni.

Reményi Gábor kiemelte, hogy rengeteg szakember és pedagógus fáradságot nem ismerő munkájának köszönhetően sikerült a tankönyvsorozattal elérni azt, hogy a magyarországi elektronikai képzés nem maradt el a világszínvonaltól. Rámutatott, hogy ma a szakképzés a Magyarországon működő vállalatok képviselői által meghatározott képzési követelmények alapján folyik és a könyveket is így írták meg. Az ipar igényeinek megfelelően a kiadványok öt évig maradhatnak tankönyvek és az újraminősítés során – szükség esetén – frissítik az ismeretanyagot.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Duplájára emeli az előfizetési díjat a Prime
Duplájára emeli az előfizetési díjat a Prime
Igaz, eddig a legolcsóbb volt...
Hirdetés
Hirdetés
Fel is út, le is út! – közölték Varga Kevinnel a Sepsinél
Fel is út, le is út! – közölték Varga Kevinnel a Sepsinél
A volt debreceni középpályás vétett a klub szabályzata ellen.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Termelői piacot építenének Hajdúhadházon
Egy fedett-nyitott helyet hoznának létre.
Műtőt alakít ki Debrecenben a hajdúböszörményi cég
Kihirdették a közbeszerzés nyertesét.
Nem elég, hogy drágul a temetés, de be is telik a debreceni köztemető
Alakul az új belvárosi szórakozóhely, távozik Hajnal János, Tiencsin kisöccsei lehetünk.
Bárki kérdezhetett az akkumulátorgyárról a debreceni közgyűlésen
Megtévesztő iszaptűz, leszállási vonalak, létesítményi tűzoltóságok.
Debrecen a legdrágább egyetemváros
Budapesten is csak az elit kerületekben drágábbak az albérletek.
Támogatott tartalom
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Egy részét elbontják, a megmaradót felújítják.
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Élen a burkolatokban és szaniterekben.
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Bagossy Brothers Company, Curtis, Honeybeast, Zséda.