Recept: Zöldborsós rizottó, lazaccal

Hozzávalók 2 személyre:
1 csésze rizottó rizs(arborio)
0,5 dl fehér bor
kb. 0,5 l húsalaplé
1 sonkahagyma
olívaolaj
só,bors ízlés szerint
vaj
reszelt parmezán
2 szép szelet lazac
citrom
1 csésze friss vagy fagyasztott borsó
Elkészítése:
A borsót sós vízben kb. 4 perc alatt megfőzzük, és rögtön jeges vízbe tesszük, hogy megmaradjon a szép zöld színe.
Az apróra vágott sonkahagymát olívaolajon picit megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, és hozzáöntjük a bort. Folyamatos kavargatással főzzük, míg az alkohol el nem párolog belőle, utána fokozatosan adagoljuk hozzá a húsalaplevet, ugyancsak kavargatással. A végén hozzáadjuk a pépesre turmixolt borsót, és a tűzhelyről levéve vajjal és reszelt sajttal krémesítjük.
A lazacot jól megsózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőben olívaolajon és vajon a bőrével lefelé sütjük kb. 7 percig. Egy citrom levét ráöntjük, sütés közben azzal locsoljuk. Megfordítani nem kell. Ha vastagabb a lazac, akkor 180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat kíván: Halász Peca István














