Recept: magvas, ropogós kifli

Van annál jobb, mint óracsörgés helyett házilag, frissen készült péksütemény illatára ébredni reggel? Közelegnek az ünnepek, biztosan lesz alkalmunk egyik reggel friss kiflivel meglepni a családot.
Hozzávalók, elkészítése:
1. lépésként elkészítjük a kovászt (vagy nevezhetjük elő tésztának is)
- 20 dkg sima liszt
- 1 dkg élesztő
- 2 dl víz
ezeket alaposan elkeverjük 40-50 percig lefedve hagyjuk.
2. lépésben az összes kovászt (vagy elő tésztát) az alábbi hozzávalókkal
- 40 dkg sima liszt
- 2 dl joghurt
- 3 dkg vaj
- 1 dkg élesztő
- 2 teáskanál só
- és nekem még felvett 1/2 dl vizet is
alaposan kidagasztjuk, majd 40 percig kelesztjük, aztán 10 egyenlő részre osztjuk, amit kigömbölyítünk és így még 15 percig hagyjuk pihenni.
Kifliket formázunk belőle. Akkor jó ha minél vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, s minden egyes kiflit, mikor ki van nyújtva lekenünk olvasztott vajjal, majd feltekerjük. Sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk őket, lefújjuk vízzel - ekkor tehetünk rá magvakat - előmelegített 220 fokos sütőbe tesszük, 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat kíván: Boros Vali














