Recept: kompót sütőtökből

A nagydobosi sütőtök számos étel alapanyaga: legyen az köret, sütemény, leves vagy éppen befőtt. Íme a sütőtökbefőtt receptje, egyenesen Nagydobosról:
Hozzávalók:
kívánt mennyiségű sütőtök
A főzővízhez literenként 3 evőkanál cukor, csipet ső, fél kávéskanál citromsav vagy 1 evőkanál citromlé. (A lé lepje el a tököt.)
Elkészítése:
A megtisztított, megmosott sütőtököt kis kockákra vágjuk, a fenti hozzávalókkal ízesített főzőlében puhára főzzük. Még forrón tiszta befőttes üvegekbe rakjuk (tehetünk az üvegbe pár szegfűszeget is), csipet nátrium-benzoátot vagy szalicilt teszünk a tetejére, lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Frissen is fogyaszthatjuk, akkor nem kell tartósítószer bele, viszont le kell hűteni. Ízesíthetjük hámozott, kockázott almával a befőttet és a kompótot is.
(Forrás: A nagydobosi sütőtök c. kíadvány)
















