Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Őrizetbe vették Óbuda ellenzéki polgármesterét

Cívishír | 2024. 08. 14. | 11:02:56
Házkutatást tartottak az otthonában és a hivatalban is.
Őrizetbe vették Óbuda ellenzéki polgármesterét
Kiss László (bal) és Karácsony Gergely (Fotó: Kiss László Facebook-oldala)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában augusztus 14-én összehangolt nyomozási cselekményeket hajt végre. A nyomozó főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amely ügyben jelenleg több helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál – zajlanak eljárási cselekmények – írták. A nyomozó főügyészség által szervezett összehangolt akcióban közel 50 hivatalos személy vesz részt, abban – az ügyészség felkérésére – a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködik. Az ügyről a főügyészség részletesebb tájékoztatást az elsődleges nyomozati cselekmények elvégzését követően, várhatóan csütörtökön adnak.

Megszólalt az önkormányzat

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Kommunikációs osztálya délelőtt közleményt adott ki. Megerősítették a házkutatás tényét, mint írták, négy nyomozó tartózkodik a hivatal épületében, akikkel együttműködnek, a kért iratokat hiánytalanul átadták. – A kora reggeli órákban Kiss László polgármesternél is házkutatás volt, ezzel kapcsolatban további információ nem áll rendelkezésünkre. A mostani nyomozati cselekmények a márciusban, az önkormányzati választási kampányban zajlott kutatások folytatásai, amelyek egy 2022-es, az akkori országgyűlési kampányban indított ügyhöz kötődtek. Ismét megerősítjük, hogy az önkormányzat valamennyi szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást. Az ügyészségi nyomozást a kezdetektől a kormánypárthoz kötődő sajtó „jólértesültsége” jellemzi, rendszeresen tettek közzé állítólagos részleteket állítólagos vallomásokból, miközben például Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat semmilyen tájékoztatást nem kapott a nyomozó hatóságtól. A szivárogtatások miatt Kiss László korábban feljelentést tett, hogy derüljön ki, az ügyészségtől származnak-e a propagandasajtóban megjelent állítások. Ebben az ügyben, feljelentőként éppen a múlt héten hallgatta meg a polgármestert a rendőrség – közölték.

Gyurcsány posztolt

A Demokratikus Koalíció elnöke a közösségi médiában írta le gondolatait. Szerinte őrizetbe venni egy kerület polgármesterét egy sok-sok hónapja tartó, sok-sok évvel ezelőtti ügyben zajló nyomozás során nyilvánvaló politikai provokáció és aljasság. – De most tényleg, fel lehet tételezni ebben az esetben, hogy megállna az előzetes letartóztatás akárcsak egyetlen feltétele is?
Hiszen ha el akart volna szökni, akkor már megtette volna, hiszen tudta, hogy zajlik a nyomozás. Ha bizonyítékot akarna eltüntetni, azt is rég megtehette volna. Ha pedig attól tartana a hatóság, hogy összebeszélnek a gyanúsítottak, akkor arra is volt elég idejük. Marad a bűnismétlés lehetősége. Tényleg azt gondolja valaki, hogy egy ilyen helyzetben bárki azzal próbálkozna, hogy mondjuk a hivatal takarítónőjével mosatja fel saját lakásának előszobáját és ezzel közpénzt magáncélra használjon? Ja, hogy az egy másik, egy fideszes polgármester volt? Ilyen esetben a kényszerintézkedés valójában arra szolgál, hogy megtörje, megfélemlítse, megalázza a gyanúsítottat – fogalmazott, hozzátéve, a mostani rendszerben nincsenek véletlenek. Ha Kiss Lászlót őrizetbe vették, akkor annak politikai oka volt.

De mi az ügy?

Az óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügynek már tíz gyanúsítottja van. A gyanúsítás szerint egy férfi – két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Megújult a Szent István-nap mobilalkalmazása
Megújult a Szent István-nap mobilalkalmazása
Ezeréves ünnep, 21. századi élmény.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Jön a légi irtás Debrecenben
Több teendőre figyelmeztet az önkormányzat.
Polgármesterré lép előre Győri Viktor Dávid Folyáson
A falu nemcsak alvótelepülés lenne, hanem munkahelyeket jelentő beruházást is szívesen látnának.
Debrecen továbbra is a legdrágább
Tovább emelkedtek a lakbérek.
Új víztermelő kutat kell fúrni Létavértesen
A város ivóvízellátása ellehetetlenülhet.
Kiderült, mire megyünk a szilvával idén
A termőfelület majdnem 30 százalékát adja Szabolcs-Szatmár-Bereg.
Ismét fellendülhet a magyar mézpiac?
Újra vámmal érkezhet ukrán méz az Európai Unióba.
Hirdetés
Hirdetés