Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sárkányóriást ígérnek a Debreceni Virágkarneválra

Cívishír | 2024. 08. 14. | 12:54:37
Visszatér az esti felvonulás, vagyis kétszer láthatjuk a kocsikat a belvárosban.
Sárkányóriást ígérnek a Debreceni Virágkarneválra
A sajtótájékoztatót a SunCity Brass tette kivételessé (Fotó: Cívishír/Ratalics László)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tizenkét virágkocsi – köztük egy hatalmas nizzai sárkány –, több mint 2 ezer fellépő, tizenhárom hazai és tíz külföldi nemzetközi művészeti csoport, esti belvárosi felvonulás, ingyenes Bagossy Brothers koncert a főtéren – hangzott el az 58. Debreceni Virágkarnevál tájékoztatóján.

Az augusztus 14-i sajtóeseményt a vasárnap (augusztus 18-án) fellépő SunCity Brass zenekar – az elektronikus rezesbanda, ahogy önmagukat nevezik – színesítette. 

– A virágkarnevál újkori története is lassan hat évtizedre tekint vissza. Azonban, ha a látványosságok közül természetesen ki is emelkedik a 20-i felvonulás, a programsorozat már augusztus 15-én elindul – emlékeztetett Papp László. A felvonulás alkalmával idén is 12 virágkocsit láthat a közönség. A menet élén hagyományosan a Szent Korona kocsija halad majd, utána jönnek az eseményt támogató „nagyok”: a CATL, a TEVA, a Richter, a Debreceni Szakképzési Centrum, a Magyar Posta, a BMW, a Fórum Debrecen, a Cívis Kosárlabdaklub Kft. installációi. A debreceni önkormányzat két kocsival képviselteti magát, az egyiket Nagyváraddal, a másikat a japán testvérrégióval, Tojamával közösen alkotják meg. A város egy lelátót helyi, szegény családok számára biztosít. Augusztus 17-20. között ezúttal is megrendezik a Galiba Gyermekfesztivált, s folytatódik a Táncol a város program három belvárosi helyszínen. 

Így készül ennek a női figurának az öve (Fotó: Cívishír/Ratalics László)

A polgármester arról is beszélt, hogy örömére visszatér az esti karnevál, azaz 20-án 20 órakor a belvárosban a Szent Anna utcától a Kossuth térig gurulnak a virágkocsik. 

A karneváli héthez szorosan kötődik a nagy sikerű fényfestés, ezúttal az Aranybika, a Csonkatemplom és a Szent István tér szolgáltat ehhez felületet az est leszálltával. Papp László kitért a már 96 éves Polgár Sándorra is, aki annak idején fontos szerepet vállalt a virágkarneválok újraindításában és újraértelmezésében. Amennyiben az egészsége lehetővé teszi, díszvendégként nézheti majd végig a 20-i műsort, ily módon élheti át, mi minden kerekedett abból, amit a hatvanas években elindítottak. 

A kosárlabdaklub készülő kocsija (Fotó: Cívishír/Ratalics László)

Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője kiemelte: a karnevál a szokott módon, reggel 8 órakor kezdődik, a menet a Rózsa utcától a Debreceni Egyetemig megy. A Hatvan utcától futók és old timer autómobilok vezetik fel a virágkocsikat. A külföldi művészeti csoportok tíz országból érkeznek, a menetben 250 dobos veri majd a ritmust. Különleges attrakciót ígér az a Nizzából érkezett sárkány – a tizenkettedik kocsi –, amelyik 13 méter magasra ágaskodik és akrobaták csinálják majd a show-t körülötte… A Dósa nádor téren „karrierkarnevál”, kisebb fieszta fogja várni az érdeklődőket helyi közösségek bemutatkozóival. A karneváli hét számos koncertet (Kodály Filharmónia, Radics Gigi, Kökény Attila, Roby Lakatos hegedűvirtuóz stb.) hoz, 20-án a Bagossy Brothers-t élvezhetik a főtéren. 

A karnevál főtámogatója, a CATL kocsiján óriáspandákat láthatunk majd. Az installációhoz a fenntarthatóság jegyében szárazvirágokat és cserepes növényeket használunk, ezekből alkotunk „dzsungelt”. Utóbbiakat a karnevált követően hajdú-bihari közintézményeknek adományozzuk – mondta a sajtótájékoztatón Piedl István, a vállalat munkáltatói márkaépítője.

RaL

Minden idők legjobb debreceni virágkarneválját ígérik
Augusztus 15. és 20. között megpezsdül a város.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Átlagosan 14 percet tölt hírportálok olvasásával a teljes népesség
Átlagosan 14 percet tölt hírportálok olvasásával a teljes népesség
Friss elemzés a médiafogyasztási szokásokról.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Jön a légi irtás Debrecenben
Több teendőre figyelmeztet az önkormányzat.
Polgármesterré lép előre Győri Viktor Dávid Folyáson
A falu nemcsak alvótelepülés lenne, hanem munkahelyeket jelentő beruházást is szívesen látnának.
Debrecen továbbra is a legdrágább
Tovább emelkedtek a lakbérek.
Új víztermelő kutat kell fúrni Létavértesen
A város ivóvízellátása ellehetetlenülhet.
Kiderült, mire megyünk a szilvával idén
A termőfelület majdnem 30 százalékát adja Szabolcs-Szatmár-Bereg.
Ismét fellendülhet a magyar mézpiac?
Újra vámmal érkezhet ukrán méz az Európai Unióba.
Hirdetés
Hirdetés