Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sörözés a debreceni teraszokon – mondhatják, hogy gyorsan idd meg?

Cívishír | 2024. 08. 08. | 14:59:17
Fokozott ellenőrzések és eltérő nyitvatartási idők a belvárosban.
Sörözés a debreceni teraszokon – mondhatják, hogy gyorsan idd meg?
A Simonffy utcán a legélénkebb az esti, éjszakai élet (Fotó: VisitDebrecen )
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és –fogyasztás tilalmának megszegése miatt az idei évben – július 15-ig – 262 esetben intézkedtek a közterület-felügyelők Debrecenben – tudta meg a Cívishír. Örökös találgatások tárgya, hogy meddig tarthatnak nyitva a helyi kocsmák, bárok, borozók, sörözők teraszai– cikkünkből ez is kiderül.

Három kivétel

Ahhoz, hogy értsük, Debrecenben mikor és hol lehet meginni egy dobozos sört közterületen, muszáj visszanyúlni ahhoz a 2013-as önkormányzati rendelethez, amelyik egyszerre szabályozza a vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartását, a szeszes italok árusítását és azok közterületi fogyasztását.

A főszabály: a városnak egy jól körülhatárolt területén tilos az utcai alkoholfogyasztás. A rendelet húsznál is több út, utca felsorolásával pontosítja e zóna kiterjedését. Most legyen elég annyi, hogy északon a Doberdó, keleten a Budai Nagy Antal, délen a Gázvezeték utcák, nyugaton a tiszalöki vasút vonala jelöli ki a határokat (Józsa teljes területét szintén idevéve). Ebben a zónában tehát nem szabad az utcán italozni. Ez alól csak három kivétel van. A vásárokon, alkalmi rendezvényeken (egy), az alkoholt forgalmazó, nyitva tartó vendéglátóhelyek teraszain, kerthelyiségeiben (kettő), a Nagyerdei körút által határolt területen, valamint a Pallagi út mellett történő italfogyasztás (három). Ugyanezek a megkötések jelölik ki Debrecenben azt is, hogy mely boltokban tilos alkoholt árusítani 22-06 óra között.

Riasztó részegek

A hivatkozott rendelet a vendéglátó üzletek éjszakai nyitvatartását is szabályozza. 

Azonban – mint arról a debreceni polgármesteri hivatal szerkesztőségünket tájékoztatta – a vendéglátóhelyek és a teraszaik nyitvatartási ideje nem egyezik meg. A Hal közben, a Simonffy, a Bajcsy-Zsilinszky és a Piac utcákon a vendéglátó teraszok hétfőtől csütörtökig és vasárnap 06-24 óráig, míg pénteken és szombaton 06-01 óráig (tehát reggel hattól hajnali egyig) tarthatnak nyitva. 

Maguk a vendéglátóhelyek – a belső körútként emlegetett, általa határolt területen – korlátozás nélkül tarthatnak nyitva a 2013-as rendelet 3-5. számú paragrafusában foglaltak szerint. Ezek tisztázása után rátérhetünk arra a kérdésre is, hogy miért és miként tartatják be a szabályokat a közterület-felügyelők.

– A lakosságot riasztja a részegek látványa az utcákon, tereken. Különösen kifogásolják, amikor az italozással garázda viselkedés, piszok jár együtt. A nehézségek hatványozódnak, ha az alkoholfogyasztás és a köznyugalmat zavaró események nevelési, oktatási intézmények, turisztikai látványosságok környezetében történnek. A szeszesital-fogyasztással kapcsolatos lakossági panaszok rendszeresek voltak – indokolják az önkormányzatnál a kilenc évvel ezelőtti rendeletalkotás szükségességét.

A közterület-felügyelők úgy jönnek a képbe, hogy a 2012-es „szabálysértési törvény” határozza meg a szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmának megszegését (mint szabálysértést). A szabálysértési eljárás lefolytatását és a jogsértés szankcionálását a törvény a rendőrség hatáskörébe rendeli, de helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelőket is jogosulttá teszi (a jegyzőnek nincs hatásköre).

Figyelmeztetéssel kezdődhet

Április végétől november közepéig a közterület-felügyelet fokozott ellenőrzéseket tart a belvárosban, a Petőfi teret is ideértve. Az egyenuhások – a biztonság érdekében – különösen gyakran tűnnek fel a szórakozóhelyek környékén. Amennyiben a hatáskörükbe tartozó jogsértést észlelnek, úgy intézkedési kötelezettségük van. Ebbe a körbe a szeszes itallal kapcsolatos kihágásokon túl a csendháborítás, a koldulás, a köztisztasággal vagy a gépjárművel elkövetett szabálysértések is beletartoznak.

– A törvény lehetőséget ad a szóbeli figyelmeztetésre, de kizárólag helyszíni bírság kiszabása helyett. Mivel nem a bírságok kiszabása az elsődleges, a közterület-felügyelők több esetben élnek szóbeli figyelmeztetéssel. Ezeket dokumentálniuk sem kell. Ugyanakkor ilyen szankcióban csak az részesíthető, aki a szabálysértést beismeri 

– reagált az önkormányzat arra a kérdésünkre, hogy enyhébb esetekben beérik-e figyelmeztetéssel vagy a jogsértőknek mindenképp helyszíni bírsággal, súlyosabb esetben szabálysértési feljelentéssel kell-e számolnia az intézkedések során.

Helyszíni bírsággal az sújtható, akit tetten érnek, a terhére rótt szabálysértést elismeri, valamint okmánnyal tudja igazolni a személyazonosságát a helyszínen. Mindezt azért írjuk le, mert a következő lépcsőfoknak tekinthető szabályértési feljelentés esetében komolyabb következményekkel számolhatunk.

A Hal közben pénteken és szombaton hajnali egyig lehetnek nyitva a teraszok (Fotó: VisitDebrecen )

Megtudtuk: a közterület-felügyelők 2023-ban szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmának megszegése miatt 475 alkalommal intézkedtek; ebből 301 helyszíni bírság és 174 feljelentés született. Idén július 15-ig 262 esetből 166 zárult bírsággal, 96 feljelentéssel.

Nemrég egy olvasó azzal kereste meg a Cívishírt, hogy valamelyik szombatról vasárnapra virradó éjszaka ismerőseivel sörözött a Hal közben. A vendéglátóhely a záróránál járt, a terasz közelében több közterület-felügyelő várakozott. Kisvártatva az egyenruhások arra kérték a vendégeket, hogy igyekezzenek elfogyasztani a kikért söröket. Ebből kisebb szóváltás alakult ki. – A teraszok nyitvatartási ideje alatt a szeszesital-fogyasztás nem minősül szabálysértésnek. Záráskor elsődlegesen az üzletvezetők, a nyitvatartási időt követően a közterület-felügyelők hívják fel a vendégek figyelmét a terasz zárásának szükségességére. Ezzel a jogkövető magatartást segítik elő – válaszoltak az önkormányzattól.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Új magyar kutyafaját jegyeztek be
Új magyar kutyafaját jegyeztek be
Boxerekből, pitbull terrierekből és németjuhászokból tenyésztették ki.
Hirdetés
Hirdetés
Ojediran távozik - rekordösszeget kapott érte a DVSC
Ojediran távozik - rekordösszeget kapott érte a DVSC
A francia klub kivásárolta a debreceniek középpályását.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több mint százmillióból vásárol vízmonitoring eszközöket Debrecen
A Környezeti Ellenőrző Rendszer (KER) célja a természeti értékeink megőrzése, a debreceniek jóllétének és biztonságának szolgálata.
Harmincöt parkolóhely épül Balmazújvároson
Kivitelezői csoport nyerte a közbeszerzést.
Üzemet alakítanának ki az Akadémiakert utcán
Építési beruházás kivitelezőjét keresi a Debreceni Egyetem.
A minisztérium szerint nem is olyan rossz a magyar minimálbér
Az effektív hazai minimálbér a 17. helyet éri el az EU-n belül.
Hirdetés
Hirdetés