Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ki kinek tud keresztbe tenni Nyíradonyban? – FRISSÍTÉS

Cívishír | 2024. 09. 26. | 06:00:29
Polgármesteri végkielégítés, botrányos futópálya, kérdőjeles vagyonkezelés.
Ki kinek tud keresztbe tenni Nyíradonyban? – FRISSÍTÉS
Tasó Béla és Tasó László (balra és jobbra az asztal elején), utóbbi mögött Szilágyi Zoltán (a felvétel 2019-es) (Fotó: Tasó László/Facebook)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mivel a két nappal korábbra tervezett ülés többek távollétében meghiúsult, szeptember 26-ra újra összehívta a nyíradonyi képviselő-testületet Tasó Béla (Fidesz-KDNP) leköszönő polgármester; amennyiben határozatképesek lesznek, úgy a napirend alapján arról is szavazhatnak, hogy megtoldják-e a Tasónak törvény szerint járó 3 havi végkielégítést még 3 havi illetménnyel. De van itt más is.

Minden út Tasókhoz vezet

A 7 ezres kisváros menetrendszerűen a Tasók miatt kerül a híradásokba. Ezt a települést vezette a fideszes Tasó László 20 éven át, közben országgyűlési képviselővé vált, 2014 és 2017 között közlekedéspolitikai államtitkárként is dolgozott. Mivel 2014-től már egyetlen politikus sem lehetett egy személyben országgyűlési képviselő és polgármester, Tasó Lászlónak is döntenie kellett, s érthetően a Parlamentet választotta. Azonban a 2019-es önkormányzati választás eredményeként újra egy Tasó állt Nyíradony élén: az országgyűlési képviselő unokaöccse, Tasó Béla, akit masszív fideszes többségű képviselő-testület segített. Nem beszélve a nagybátyjáról, aki a 2022-es országgyűlési választáson ebben az egyéni választókerületben nyert ismételten mandátumot.

Tasó Béla városvezetői munkássága és a Tasó László által 1994 óta kialakított helyi érdekviszonyok, úgy tűnik, egyre inkább megosztják a nyíradonyiakat.

Sorra jelennek meg a képviselő és családjának vagyonosodását firtató cikkek; lombkoronasétány, látogatóközpont, felújított kúria, üzlethelyiségek, gyümölcsfeldolgozó üzem, közjóléti erdők… Közös nevezőjük, hogy állami, EU-s pénzek mozdulnak meg és közvetlenül Tasóékat vagy közvetve hozzájuk kötődő egyesületet, személyeket gazdagítják. S nemcsak a Tasóék által ellenzékinek nevezett média, hanem az Integritás Hatóság is vizsgálódott – az állami szervezet több büntetőfeljelentést tett.

Mintha a politikus kezét már nem fogná a pártja, miközben bizonyos, hogy a nyíradonyi fideszesek egy csoportja nyíltan szembe megy vele. Egyikük, Szilágyi Zoltán – immár függetlenként – 2024 júniusában meg is nyerte a polgármester-választást a fideszes Terdik Jánossal szemben (Szilágyi öt éve még a Fidesz-KDNP jelöltjeként került be a képviselő-testületbe). A mostani választáson Tasó Bélát már el sem indították…

Az önkormányzattól a vagyonkezelő céghez?

Ennyi kitérőt muszáj volt megtenni azok számára, akik nincsenek képben Nyíradonnyal. A szeptember 26-ra összehívott testületi ülésen azonban nem csak Tasó Béla plusz 3 havi pénzéről dönthetnek, ami egyébként 2,8 millió forintjába kerülne a városnak. Van itt előterjesztés egy 6 milliósra becsült, Gencsy Béla utcai közvilágítási beruházásról a Gencsy Kúria mellett. A rendezvényházat a Tasó Lászlóhoz kötődő Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület üzemelteti. Az unokaöcs közbiztonsági szempontokkal indokolja a 7 lámpaoszlop telepítését a 400 méternyi útszakaszon.

Ennél – ha nem is az anyagi értékénél fogva – pikánsabb a nyíradonyi futókör miatt szükségesnek tartott ingatlancsere. A lényeg: Tasó Béla polgármesterként úgy ment bele egy rekortán futópálya megvalósításába, hogy

az önkormányzat fontos határidőkből kicsúszva elveszítette a projektre járó állami támogatást. A 2023-ban átadott futókör így 113 millió forintjába kerül Nyíradonynak. Ráadásul a rekortán teljesen kiesik a városlakók életéből, hiszen a járásközpont szélén felépített Erdei Harmónia Látogatóközpontnál található. Hogy ez, az erdő nélküli lombkoronasétánnyal vetekedő hasznosságú projekt még kínosabb legyen, a „lakossági futópályának” is köze van a Tasó családhoz: az ugyanis áthalad egy, a politikus tulajdonában álló erdőn és a felesége cégének egyik területén… 

Most arról kellene döntenie a városi képviselő-testületnek, hogy cserébe mely önkormányzati tulajdonú ingatlanokat biztosítsa a számukra. Tasó Béla azzal védekezik, hogy ha a képviselő-testület elfogadja az előterjesztést, úgy a nagybátyjáék „kifejezetten rosszul járnak”, mert „improduktív területeket” kapnak a cserével.

Hirdetés

Az önkormányzat szempontjából legnagyobb súllyal bíró előterjesztés viszont az, amely révén számos városi tulajdonú ingatlan vagyonkezelési jogát átadnák a Nyíradonyi Vagyonkezelő Kft. számára. Ez a cég ugyan 100 százalékban az önkormányzat tulajdonában van, de nem a polgármester és a képviselő-testület közvetlen irányítása alatt áll. Tasó Béla majdnem húsz ingatlan vagyonkezelési jogának átadását szeretné elérni, beleértve 

  • a Dél-Nyírség, Erdőspuszták LEADER Egyesület és a Hajdúság-Nyírség Pályázatkezelő Nonprofit Kft. irodáit;
  • a Hunyadi, Kossuth, Malom utcákban található, piaci alapon kiadható 9 önkormányzati tulajdonú lakást;
  • a Relax Pub and Bowling épületét;
  • az Európa Parkban lévő műfüves pályát és vásárcsarnokot;
  • a városi sportpályát;
  • a polgármesteri hivatalban lévő országgyűlési képviselői irodát, amely az előterjesztés szerint 354 négyzetmétert tesz ki.

Tasó Bélának ez az 5 éves regnálása alatt nem volt fontos, most azonban úgy gondolja – derül ki az előterjesztésből is –, hogy ily módon szorgalmazná az önkormányzati vagyon hatékonyabb működtetését, hasznosítását, értéknövelését.

Ratalics László

FRISSÍTÉS
A szeptember 26-i, csütörtöki ülést követően Tasó Béla a közösségi oldalán megírta: a napirendek közül a kérésére, javaslatára lekerült a végkielégítésével kapcsolatos előterjesztés. Szerinte a döntés a következő, október elsejét követően felálló testület hatáskörébe tartozik.
Megszavazták a Gencsy Béla utcai közvilágítás kialakítását, miként elfogadták azt is, hogy a cikkünkben is említett önkormányzati tulajdonú ingatlanok vagyonkezelői joga a Nyíradonyi Vagyonkezelő Kft-hez kerüljön. Tasó Béla úgy fogalmazott, a döntés az önkormányzat stabil működését hivatott szolgálni. A szóban forgó ingatlanok tulajdonjoga természetesen az önkormányzaté marad, a határozat a vagyonkezelői jogról rendelkezik (a kettő nem ugyanaz). 
A képviselő-testület elfogadta azt is, hogy kijelöljék azokat az önkormányzati ingatlanokat, amelyek felajánlhatók a magánterületeken megépített közösségi futópályával összefüggően.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ezekben a debreceni utcákban újul meg a közvilágítás két hónapon belül
Ezekben a debreceni utcákban újul meg a közvilágítás két hónapon belül
A Simonyin és Józsán már elkezdődött a kivitelezés.
Hirdetés
Hirdetés
Magyar Péter és a nők: az exfeleség után a volt barátnő is interjúban tálalt ki
Magyar Péter és a nők: az exfeleség után a volt barátnő is interjúban tálalt ki
„Magyar Péter nem az, akinek látszik” – mondta Vogel Evelin.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni önkormányzat: nem vonnak el forrást a gazdaság fejlődését elősegítő projektektől
A város és a kormány együttműködése erős szövetségen alapul – jelentették ki.
Fel kell újítani a Csapó utcai épület tetejét
Pályázatot írt ki a Debreceni Társasházkezelő Kft.
Debreceni alapítványok is milliókhoz jutottak az 1 százalékokból
Százmillió felett a három legeredményesebb civil szervezet.
A következő hónapokban átmenetileg ismét emelkedhet az infláció
A jegybank alelnöke szerint a fogyasztás lehet a gazdasági növekedés egyik legfontosabb hajtóereje.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Történelmet és jövőt ír a DKV
Történelmet és jövőt ír a DKV
140 éves jubileumát ünnepli Debrecen közlekedési vállalata.
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Az árverésen két védett festmény is indul.
MODEM: programkavalkád a születésnapon
MODEM: programkavalkád a születésnapon
Szeptember 26. és 28. között ünnepli 18. születésnapját a debreceni művészeti központ.
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Visszatér a Debreceni Szakképzési Centrum őszi pályaorientációs rendezvénye.
Hirdetés