Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tasó Lászlóval is elbántak a szavazók

Cívishír | 2024. 06. 12. | 06:00:55
Nyíradonyban és vonzáskörzetében feltűnően sokan buktak a képviselő által pártfogolt jelöltek közül.
Tasó Lászlóval is elbántak a szavazók
Tasó László úton – vagy útban? (Fotó: Tasó László/Facebook)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Ahogy te szavaztál, úgy bánjanak veled”üzente Tasó László (Fidesz-KDNP) a június 10-re virradó éjszakáján a Facebookon, miután kiderült: a saját „várnépe” közül a nyíradonyiak, a vámospércsiek, a nyíracsádiak és a nyírmártonfalvaiak nemhogy mást választottak a kormánypárti polgármester-jelöltek helyett, de még a képviselő-testületekben is alulmaradt a Fidesz-KDNP. A veterán országgyűlési képviselő – aki korábban 20 éven át vezette Nyíradonyt – a „választók döntését tudomásul véve” Kóczián Rudolf versét ajánlotta „emlékeztetőül”. 

A teljeséggel ismeretlen, feltehetően álnévként használt Kóczián (másutt Kotzián) Ahogyan szavaztál… című műve még a kettős állampolgárságról szóló, rossz emlékű 2004-es népszavazás mementójaként született. Átokféle azokra, akik nemet mondtak a határon túli magyarok kettős állampolgárságára. Egy részlet a versből, amely a Fidesz 2014-es debreceni kampánygyűlésén el is hangzott a Nagytemplom előtt:

„Ostobaság szülte gonosz rút tettedet
A végítéletkor bocsássák meg neked
De míg e földön élsz, csakhogy el ne felejtsd
Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!” 

Ezt a „műremeket” vette elő most Tasó László – hideg bosszúvágyból vagy forró fejjel –, s azóta is gyűlnek a kommentek a képviselő közösségi oldalán…

Kakukkfióka a fészekben

Tasó László bejegyzésénél persze sokkal fontosabb szemrevételezni azt, hogy mitől vesztette el a nyugalmát a politikus, aki az elmúlt másfél évtizedben 11 esetben vásárolt nyíradonyi erdőt, szántót, zártkertet részben vagy egészben. Egyik unokaöccse, Tasó Béla Nyíradony polgármestereként, egy másik, Tasó János pedig olyan cégvezetőként tevékenykedett az elmúlt években, akiről bűncselekmények gyanúját is felvető anyagok jelentek meg az országos sajtóban közvetlenül a mostani választások előtt. 

A választási blama középpontjában is Nyíradony, ez a 7 ezres járásközpont áll, ahol évtizedek után összeomlani látszik a Fidesz. Míg 2014-ben és 2019-ben is sima győzelmet aratott a városban a kormánypárti jelölt (Kondásné Erdei Mária 62, Tasó Béla 71 százalékot ért el Bodogán Györggyel szemben), addig a mostani emberük, Terdik János (37,29 százalék) alulmaradt a független Szilágyi Zoltánnal (50,61 százalék) szemben. S amíg az előző két ciklusban a Fidesz-KDNP 7-2 arányban uralta a képviselő-testületet, addig most 6 függetlenre mindössze 3 fideszes fog jutni. 

Szilágyi Zoltán több okból érdekes figura: először is, mert 2019-ben még a Fidesz-KDNP jelöltjeként lett képviselő, most viszont már függetlenként győzött a polgármester-választáson. Másodszor: a Nyíradonyban vas-műszaki boltjáról ismert vállalkozó annak a Bodnár Fanninak a férje, aki arról beszélt ezen a felvételen, hogy Tasó Jánosék félrevezették és kihasználták. Harmadszor: Szilágyi a nyilvános Facebook-oldalán május 16. óta nem nyilvánult meg, de a személyes oldalán sem írt semmit június 6. után. Még egy köszönömöt sem azoknak, aki rá szavaztak.

Nyíradony elvesztése miatt Tasó Lászónak valószínűleg magas szinten kell majd magyarázkodnia.

Rutinos polgármestereket is elvitt az ár

Nem kevésbé meglepő Ménes Andrea bukása Vámospércsen. Ő alapította meg a Fidesz szervezetét a határhoz közeli kisvárosban és 2014-ben, majd 2019-ben is magabiztosan védte meg a pozícióját azzal a Kosztin Mihállyal szemben, aki ezúttal a Közösen Vámospércsért Egyesület jelöltjeként 51-49 százalékos arányban győzte le Ménest. Kosztin korábban momentumosként és függetlenként is alulmaradt. Nyíradonyhoz hasonlóan itt is kisebbségbe kerülnek a fideszesek: a 9 fős képviselő-testületben a korábbi 7-2-es és 8-1-es többség után most 5-4 lesz a függetlenek javára.

A Nyíradonnyal szomszédos Nyíracsád valósággal lemarta magáról a fideszes bélyeget. A 3 és fél ezres községet 2010 óta irányítja Nagy János, aki 2014-ben és 2019-ben simán verte Szórádi Sándort, most viszont nagyon kikapott a független Bródi Róberttől (64-36 százalékos arányban). De az igazán meglepő az, hogy az új testületben egyáltalán (!) nem lesz fideszes, miközben Nyíracsádot 14 éve kormánypárti többségű testület irányítja.

A járásközponttal szintén szomszédos Nyírmártonfalvát mintegy 1800-an lakják, a község annak a Filemon Mihálynak (Fidesz-KDNP) a lombkoronasétányáról híresült el, aki 2019-ben még éppen, egyetlen százalékkal legyőzte Kövér Mihály Csabát, ezúttal viszont alulmaradt vele szemben. Kövér 2010-ben és 2014-ben még MSZP-s volt, 2019-től viszont mindkétszer függetlenként indult. Nyírmártonfalva olyan település, ahol a képviselő-testület zömét rendre függetlenek alkotják, csak mutatóba akad néhány fideszes.

Minél távolabb, annál jobb

Az országgyűlési választókerület szempontjából kiemelkedően fontos Hajdúhadházon és Hajdúsámsonban Csáfordi Dénes és Antal Szabolcs fideszes polgármesterek megvédték a helyüket. Bár az öt évvel ezelőtti eredményükön rontottak, potens kihívók hiányában nem volt szoros a verseny. A testületekben a Fidesz-KDNP többsége magabiztos.

A több mint 6 ezres Téglásnak Szabó Csaba (Fidesz-KDNP) maradt a polgármestere, de ez 4 százalékon múlt Szabó Imre Tiborral (független) szemben. Szabó Csaba hozzászokhatott a kiélezett versenyhez, mert öt évvel ezelőtt 1 százalékkal nyert akkori ellenfelével szemben, továbbá Tégláson a független képviselők ebben a ciklusban és a következőben is 5-4-es többségben vannak a döntéshozó testületben.

A 4 ezer lakosú Bocskaikertben Szőllős Sándor (Fidesz-KDNP) – ha csak 2 százalékkal is – újra nyert, ezúttal Tóth Ferenc (független) előtt. A testületben 5-2-es többsége van a kormánypártoknak.

Nyírábrányban és a közeli Bagamérben annyiban hasonló a helyzet, hogy Nagy Lajos és Erdős Tibor 2019-ben még függetlenként, most viszont már fideszes polgármesterként nyertek, míg Újlétán Szimáné Tóth Erzsébetet „narancsosként” választják vezetővé 2014 óta.

A választási eredmény arra utal, hogy Nyíradonyban és közvetlen vonzáskörzetében a választók elutasítóvá váltak a Fidesszel szemben. Hogy ez összefügghet-e a Tasó László és az általa pártfogolt polgármesterek által közvetített politikai kultúrával? Valószínű, de a változás oka ennél összetettebb lehet. Ugyanakkor árulkodó, hogy Nyíracsád egyik volt fideszes képviselője úgy fogalmaz a Facebookon: miért szavazzon a szintén fideszes Nagy Jánosra, aki „okosokra és butákra” osztja a helyi közösséget, aki miatt meggondolandó, hogy lájkolni merjen-e bármit a Facebookon, aki Veres Istvánné állítása szerint a nyilvános, előre meghirdetett kampányzáróján nemkívánatos személyekről beszél.

Ratalics László

Elsüllyedt a debreceni roncsellenzék, a Fidesz kér egy újabb kávét
Ciklusonként duplázza a mandátumait egy kis egyesület, de ez édeskevés.
Hét hajdú-bihari képviselő, közel négyszázmillió adósság
Már elérhető a hat fideszes és az egyetlen ellenzéki politikus vagyonnyilatkozata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Türelmet kérnek a Hortobágy utca elején élőktől
Türelmet kérnek a Hortobágy utca elején élőktől
A járdák használatát részben korlátozni kell.
Hirdetés
Hirdetés
A debreceni vívó már Párizsban hangol a versenyekre
A debreceni vívó már Párizsban hangol a versenyekre
Két számban indul Osváth Richárd.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nem elég, hogy drágul a temetés, de be is telik a debreceni köztemető
Alakul az új belvárosi szórakozóhely, távozik Hajnal János, Tiencsin kisöccsei lehetünk.
Bárki kérdezhetett az akkumulátorgyárról a debreceni közgyűlésen
Megtévesztő iszaptűz, leszállási vonalak, létesítményi tűzoltóságok.
Debrecen a legdrágább egyetemváros
Budapesten is csak az elit kerületekben drágábbak az albérletek.
Tizenkilenc ágazatban, 58 szakmával indul a szakképzés Debrecenben
A DSZC-nél a gazdasági környezet kihívásaira válaszolnak.
Ez lehet a megoldás Debrecenben, ha a Roncsbárnak mennie kell
Időszakos átjárási lehetőség a Dósa nádor tér és az Ady tér között – megvalósul?
Támogatott tartalom
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Egy részét elbontják, a megmaradót felújítják.
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Élen a burkolatokban és szaniterekben.
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Bagossy Brothers Company, Curtis, Honeybeast, Zséda.
Hirdetés
Hirdetés