Ide süss! Sajttorta diétásan

Na, ez mindent visz! Egy dolog, hogy diétás és az egész tortában mindössze 5 dkg liszt van, de emellett valami isteni, habos, könnyű az állaga. Sajttorta, de nincs alja. Bármilyen piros, bogyós gyümölccsel passzol és ígérem, imádni fogják! Visszatérő sütemény, szénhidrát-diétában kötelező desszert.
Joghurtos sajttorta szederszósszal
Hozzávalók 20 centis tortaformához
4 tojás
10 dkg eritritol
4 g sütőpor (foszfátmentes)
5 dkg liszt (nálam fehér tönköly)
1 ek tápióka keményítő (sima keményítőből elég a fél ek!)
fél citrom leve és héja
20 dkg mascarpone, vagy házi krémsajt
20 dkg natúr joghurt
1 tk vaníliapor
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük az eritritollal, majd hozzákeverjük a mascarponét, joghurtot és citromlevet is. Egy másik tálban a liszttel elkeverjük a keményítőt, vaníliaport, sütőport és a citromhéjat. Ezt a keveréket gyorsan hozzáforgatjuk a joghurtos masszához a habbá vert tojásfehérjével együtt. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 50 percig sütjük. A sütő aljába tegyünk egy lábasba vizet, hogy ne repedjen meg a tortánk teteje. A sütőben hagyjuk teljesen hidegre hűlni.
Hozzávalók a szederszószhoz
20 dkg fagyasztott szeder
fél citrom leve
5 evőkanál kókuszcukor (nem lesz túl édes!)
1 púpos teáskanál pektin
Elkészítés: A szedret összeturmixoljuk (akit zavarnak a magok, passzírozza át), majd feltesszük melegedni. A kókuszcukrot (lehet más édesítő is) elkeverjük a pektinnel és mikor a szeder már meleg, hozzákeverjük. Főzzük kb. 4-5 percig. A kihűlt sajttortát visszatesszük a tortagyűrűbe, majd ráöntjük a szederszószt. Hűtőbe tesszük néhány órára. Fogyasztás előtt a szederrétegnél végigfuttatunk egy kést, hogy elváljon a tortagyűrű oldalától, levesszük azt róla, és szeleteljük.
Jó étvágyat!
M. Szabó Éva

















