Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felszámolás alatt a szélhámoskodásairól ismert debreceni építőcég

Cívishír | 2023. 11. 15. | 13:00:59
Sz. Tamás és az önkormányzat által díjazott vállalati vezető is bajba kerülhet a Zöld Híd lakópark miatt.
Felszámolás alatt a szélhámoskodásairól ismert debreceni építőcég
A Híd utcán kínáltak modern lakásokat alacsony rezsivel (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szeptember 26. óta felszámolás alatt áll a debreceni Zöld Híd lakóparkot építő cég, amelyik immár évek óta látványosan küszködik több társasház befejezésével. A Cívishír információ szerint számos vevőjük futhat a pénze után, miközben a társaság a szakipari vállalkozók, a kereskedők között arról hírhedt, hogy sokszor csak külön felszólításra fizet. A beruházás szétesésében több személy felelőssége megkerülhetetlen. Az egyikük Sz. Tamás, aki ellen jelenleg is büntetőeljárás folyik a Füredi Kapu megvalósítása során elkövetett sikkasztássorozat és más bűncselekmények miatt. Egy másik, a debreceni önkormányzat által Mecénás díjjal kitüntetett Koskocsák János, aki nem mellesleg a régió egyik legjelentősebb elektromos szerelőipari cégének tulajdonos-ügyvezetője.

Ígéretes kezdet

2015 körül sokszázmillió forintos vételi ajánlat futott be a debreceni hőerőművel szemközti, Híd utcai ingatlan tulajdonosaihoz. A 3,6 hektáros telket – amelyen valamikor keverőüzem működött, később ipariból építési területté minősítették át – már árulták egy ideje. A belváros a Homokkerti felüljárón át egy nagyobb gázfröccs, azaz a 36 ezer négyzetméternyi föld – a rozsdaövezeti hangulat dacára – vonzó lehetőséget kínált az ingatlanfejlesztésben utazóknak. A tulajdonosok meghökkentek ugyan, amikor a debreceni Szafkó István ügyvéd és Koskocsák János mellett Sz. Tamás is feltűnt a „vevői képviseletben”, ám az üzlet végül megköttetett. Az ekkor már sokak által szélhámosként emlegetett Sz. „Firebird” Tamás rossz hírére tekintettel az eladók húsz részre osztották fel a területet, és kikötötték, hogy a vevők „csak arra a telekrészre mehetnek rá, amelyet már kifizettek”.

A Homokkert Beruházó Kft-t 2015 augusztusában jegyezték be, és miután a húszból tizenhat ingatlant kifizettek, kezdődhetett a Zöld Híd lakópark megvalósítása. Három ütemben 19 társasház megépítését tűzték ki célként, generálkivitelezőként Koskocsák János cége, a BAUVIV Kft. volt megjelölve. A 10-15 lakásos épületeket egy jó nevű helyi építészcéggel terveztették meg. Színvonalas gépészettel kialakított, AA++ energiatanúsítványú, alacsony rezsijű lakásokkal kecsegtettek. Honlapjukon arról írtak, hogy a fűtés-hűtésről hőszivattyús technológia gondoskodik majd, amelynek a működését a tetőkre felszerelt napelemek teszik takarékossá. Mindezt kifejezetten kedvező áron. 

Forrásaink egyike, egy korábbi vállalati vezető úgy nyilatkozott, Sz. Tamás jelenléte „megingatta”, viszont Koskocsák és Szafkó neve, a vevőbarát négyzetméterár, valamint az épület- és gépészettervek alapján 2016-ban maga is beállt a lakásvásárlók sorába. És még nagyon sokan, hiszen az első ütem 2017-ben átadni tervezett lakásai gyorsan elkeltek.

Ingatag „zöld híd”

Az első ütemben felhúzandó társasházak – 86 lakás – közül azonban egyetlen egy készült el az ígért időpontra. Mondhatni, mutatóba, hogy aki már a második vagy harmadik ütemre „gyúrna”, lássa a valóságban is, hogy mire fizet ki előleget. Mielőtt visszatérünk az első ütemre, jegyezzük meg, a Homokkert Beruházó úgy értékesítette a harmadik ütemben megépíteni tervezett lakásokat, hogy az ahhoz szükséges telkek nem voltak a birtokában. Ezeket ugyanis – tehát a maradék négyet a húszból – sem akkor, sem később nem tudták megvásárolni a tulajdonosoktól.

Eltelt 2018, sőt már 2019 tavasza is, de az első ütem lakásait a cégnek még mindig nem sikerült befejeznie a szerződésben vállalt módon. Eközben már volt olyan család, akadtak olyan vevők, akiknek – mivel időközben eladták a korábbi ingatlanjukat – egyszerűen nem volt hová mennie, ezért a félkész, villany nélküli, használatba vételi engedélyt sem látott lakásokba is beköltöztek. A feszültség hónapról hónapra nőtt, a többség türelme elfogyott: a gépészeti hiányosságokból, a kontár burkolásokból, a nyílászárók szakszerűtlen beszereléséből, a hajmeresztő szigetelésekből és tengernyi más hibából összeállított jegyzékek ellenére inkább birtokba vették a már jóval előtte kifizetett lakásokat. Tették ezt azért, mert egyre több információ jelent meg arról, hogy a Homokkert Beruházó pénzügyi problémákkal küzd, nem fizet ki idejében alvállalkozókat, sem kereskedőket. A vevők attól tartottak, hogy egy, a cég elleni esetleges felszámolási eljárás során lefoglalják annak ingatlanvagyonát, vagyis az ő kifizetett lakásaikat. Ezért döntöttek a tulajdonba vétel mellett. Több lakó elmondása szerint Sz. Tamásék egyszerűen kihasználták a kényszerhelyzetüket, és „lenyomták a torkukon az átadás-átvételt, míg a hibalistákat átvették, de alig csináltak valamit”.

Új üzletbe kezdett a debreceni sikkasztássorozattal vádolt vállalkozó
Sz. Tamással szemben még mindig nincs jogerős ítélet a Füredi Kapu miatt.

Társasházak helyett budi
A „lakópark” honlapján 2023. november 15-én is még mindig arról lehet olvasni, hogy évek óta befejezetlen épületek lakásait árulják. A weboldal szerint még 12 ingatlan szabad. Ezek közül 7 olyan telken található, amelyik nem a beruházó tulajdona. Ezen a földterületen egyébként legkésőbb 2020 körül be kellett volna fejezni az oda tervezett társasházakat. Árulkodó, hogy ma is mindössze egy mobil budiba botlik az érdeklődő.

A Híd utcai „lakópark” (Fotó: Cívishír)

Teljesítetlen vállalások

A beruházó működésére valamennyire rálátó forrásaink szerint az ingatlanfejlesztéssel korábban nem foglalkozó Koskocsák feltételezhetően kellő tőke és megfelelő banki finanszírozás nélkül vágott bele a volumenében jelentős lakóparképítésbe. – Biztos önerő, szilárd finanszírozás, minőségi kivitelező, szakértő műszaki irányítás. Ezek egy ilyen beruházás tartópillérei, de ennél a projektnél egyik sem valósult meg – véleményezték a több éves csúszásokat, a silány munkákat és azt, hogy a munkálatok hol az áremelkedések, hol a beépítendő anyagok, hol az alvállalkozók hiányára hivatkozással szüneteltek. És valóban: a második ütemben tervezett hat társasház közül négy ugyan szerkezetkész, de a mai napig lakatlan. Ezeket – infomációink szerint – eredetileg 2018/19-ben kellett volna átadni. A harmadik ütem külön történet, amelyről keretes írásunkban olvashatnak.

Több forrásunk arról is beszámolt, hogy bizonyos összegek borítékban, átvételi elismervény nélkül cseréltek gazdát. Ezeknek a pénzeknek a további útja ismeretlen, de a körülményeket látva okkal feltételezhető, hogy nem az építkezésbe forgatták vissza. Cserében az ilyen vevők alacsonyabb vételárat rögzíthettek az adásvételi szerződésben, így egy-két millió forinttal kevesebb illetéket kellett fizetniük az adóhatóság számára.

Az eddigieken túl a Homokkert Beruházó impotenciáját és inkompetenciáját mutatja, hogy bár a cég eredetileg tisztes haszonnal legalább 10 éven át üzemeltethette volna az általa épített társasházakat, utóbb ezzel sem foglalkoztak.

„A társasházakat ők hozták volna létre jogi személyként, hogy meghatározott közös költség ellenében végezzék az üzemeltetést. Még 2019 őszén is hiába vártunk erre, ami egyszerre volt különös és kellemetlen. Különös azért, mert a közüzemi mérőórák megmaradtak a kft. nevén, így a lakók helyett a cég fizette az áramot, a vizet, de még a szemétszállítás díját is. Kellemetlen pedig azért, mert valójában hol fizette, hol nem. Többször előfordult, hogy a közműszolgáltatók egy-egy nagyobb elmaradás miatt kikapcsolással fenyegették a társasházakat. Sőt, be is következett ilyen eset” 

– emlékezett vissza egy beszélgetőpartnerünk. A társasházakat – már jogi személyként – végül egy-két agilis lakó, hozzátartozó hozta létre a Homokkert Beruházó helyett 2020 elejére. Így, idegőrlő lassúsággal, ordibálós lakógyűlések, kölcsönös fenyegetőzések mellett, szinte kizárólag a lakásvásárlók önerejéből rendeződtek valamennyire a megépült társasházak közüzemiszámla-fizetései. 

Az ígért alacsony rezsi esetében is koppant szinte mindenki. „A korszerű fűtési, gépészeti megoldások helyett azzal kellett szembesülni, hogy a valóban kedvező rezsivel kecsegtető, minőségi rendszereket olyan szakszerűtlenül, szabályozatlanul alakították ki, hogy megtakarítás helyett ráfizetésesek voltak. Vagy hiányosak, így például a vállalt időre elfelejtették felszerelni a tetőkre napkollektorokat” – elevenítették fel többen.

Sokáig lehetne folytatni ezt a sort. Egyelőre még annyit rögzítsünk, hogy a lakópark valójában nem az, hiszen jelenleg sincs lezárva a közforgalom elől – oda bárki kedvére behajthat.

Szintén lejegyzendő, hogy a kft. vezetését 2018 eleje óta – a nyilvánosan elérhető adatok szerint – egy Kiss Mihály László nevű 78 éves budapesti férfi „gyakorolja”. Az ő nevén van a cég többségi tulajdona is. Kisst fedőemberként írta le, akivel csak beszéltünk. Találkozni egyiküknek sem sikerült vele.

A 2023. őszi állapotok a 2016-ban kezdődött ingatlanfejlesztés területén (Fotó: Cívishír)

A harmadik ütemet nem ők csinálták – időre el is készült
Mint cikkünkből kiderül, a Zöld Híd lakópark beruházója az első ütemmel sem boldogult, a másodikba pedig már látványosan beletörött a bicskája. A harmadik ütemhez hozzá sem tudtak volna szagolni, hiszen se tőkéjük, se hitelük nem volt ahhoz, hogy a húsz parcellára felosztott, összesen 3,6 hektáros Híd utcai ingatlan utolsó négy telekrészét megvásárolják (itt húzták volna fel a maradék hét társasházat). A Homokkert Beruházó Kft-t a honlapjukon elérhető adatok alapján mindez nem tartotta vissza e lakások értékesítésétől…
A szóban forgó maradék négy parcella – miként eredetileg az egész terület – a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója, Lakatos Zoltán és két társa tulajdonában volt. Ők – mivel éveken át hiába vártak az utolsó négy ingatlan ellenértékére a Homokkert Beruházótól – úgy döntöttek 2020-ban, hogy Gabona Lakópark néven Koskocsáktól és Sz. Tamástól függetlenül, maguk valósítják meg a harmadik ütemet. Mivel nem akartak a már megépült társasházaktól eltérő stílusú épületeket, megvásárolták a kész tervdokumentációt, és a Gabona Lakópark Kft. nevű projektcégükkel hozzákezdtek a beruházáshoz. Az előkészítést követően, 2021 végen vágtak neki az öt tömb, összesen 47 lakást felépítésének és már ezek átadásánál tartanak (43 elkelt). Nekik tehát szűk két év – 22-23 hónap – alatt sikerült elvégezni azt, amihez a Homokkert Beruházónak 6 év is kevés volt. Ha valami kézzelfoghatóan mutatja ez utóbbi alkalmatlanságát, akkor ez az.

Négy társasház szerkezetkész ugyan, de máig lakatlan; két épület ma sem létezik a valóságban (Fotó: Cívishír)

Jogi nyomás alatt

Információink szerint a céggel szemben közel 50 felszámolási eljárást kezdeményeztek az utóbbi négy évben. Ugyanakkor mindegyik ilyen jogi lépés megszűnt azzal, hogy az eljárást kezdeményező hitelezőt végül kifizették. A most szeptember végi, immár ténylegesen megindult felszámolás előzménye, hogy a Homokkert Beruházó nem egyenlített ki egy 3 millió forintos számlát. Szafkóék nem vitatták a széles körben ismert, debreceni üzlettel is rendelkező áruházlánc követelését, de 45 nap haladékkal éltek (a bolthálózat jogi képviselője márciusban fordult a bírósághoz). Mivel a tartozás rendezésének igazolását a bíróság hiába kérte tőlük, elindult a már említett eljárás. Menet közben kiderült: a Homokkert Beruházó júliusban kifizette a pénzt, ám erről mind a hitelező, mind az adós jogi képviselője elmulasztotta értesíteni a bíróságot. A nyilvánosan elérhető céginformációk szerint a kft. felszámolás alatt áll, ugyanakkor úgy tudjuk, a jogi képviselőjük fellebbezéssel élt az ügyben, és ez az eljárás még nem zárult le jogerősen. 

A gyakorlat, mely szerint a cég csak azok felé teljesít, akik jogi útra terelik a követelésük rendezését – legyen szó lakásvásárlóról, árukereskedőről vagy alvállalkozóról – szembetűnően gyakori módja a működésüknek. Nagy kérdés, hogy mennyien lehetnek azok, akik nem akartak, nem mertek bírósághoz fordulni hasonló sérelemmel.

  • Cikkünk megírása során üzenetet váltottunk Koskocsák Jánossal, de egy ideig nem volt partner abban, hogy kapcsolatba kerüljünk. Kevéssel a megjelenés előtt azt ígérte, hogy a felszámolás kapcsán indult eljárás jogerős befejezését követően nyilatkozik.
  • A felszámolást végző Centurio Gazdasági Szaktanácsadó Kft. felszámolóbiztosa, Kungli Zoltán – eljárási jogosultság hiányára hivatkozva – nem kívánt válaszolni kérdéseinkre.
  • A Földesi Sándorhoz és Szegedi Tímeához köthető Chandler Hungary Zrt. zálogjogosultként van bejegyezve a Homokkert Beruházó Kft.-nél a cégkivonat alapján. A Chandler Hungary Zrt. Nagytarcsán működik, Földesi és Szegedi ugyanarra a Fűzfa utcai lakhelyre vannak bejelentve. A cég nem reagált megkeresésünkre.
  • Írásban és személyesen is megkerestük Szafkó István debreceni ügyvédet, a Homokkert Beruházó Kft. jogi képviselőjét. Azt ígérte, válaszol a felvetéseinkre. Ez azóta is várat magára.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés