Debreceni piac: bőség és óvatos vevők

A debreceni piachoz érve az ember szinte már a kapuban érzi: az idei karácsonyi bevásárlás sem lesz könnyű. Anyagilag. A standok között sétálva mindenütt ugyanaz a kép fogad: az árusok pakolgatják portékáikat, friss, valóban szemet gyönyörködtető termékek kerülnek az asztalokra, de a piacozás hangulata megváltozott. A vevők lassan, óvatosan lépkednek, figyelik az ártáblákat, közben számolgatnak, mit engedhetnek meg maguknak. Látszik, mindenből csak keveset vesznek.
Egyik árus a másik után mondja, nem az a baj, hogy az emberek nem szeretnék a friss, illatos árut, hanem hogy egyre kevesebbet vásárolnak belőle.
– Régen december elején már tömve volt a piac, sokan előre bevásároltak. Az új trend, hogy az utolsó hétvégén van egy nagy roham, a többi nap csak vegetálunk – kezdte az egyik árus. – A fiatalok már a multikba járnak, egy helyen szereznek be mindent. A piacot leginkább a nyugdíjasok választják, ők nemcsak vásárolni, hanem beszélgetni is szeretnek, elmondani, mi történt az unokákkal, mit főznek. Sokukkal baráti viszonyt ápolunk, rendszeres vásárlóink.
– Ez valóban így van! – fordult oda egy nyugdíjas hölgy, Ibolya, aki elmondta, 50 éve rendszeresen jár a piacra, igaz, „ezt az újat” még mindig nem sikerült megszoknia. – A bejáratnál ugyan még megcsap a kolbász illata, de már sok éve nem hallani a kofák kiabálását, a kakasok kukorékolását. Modern lett a piaci világ is. Én nem szeretem a bevásárlóközpontokat, túl személytelenek. Még abban a világban nőttem fel, amikor minden szomszédot név szerint ismertünk, segítettük egymást a bajban. Ma a lépcsőházban úgy megyünk el egymás mellett, mintha idegenek lennénk, pedig lehet, hogy tíz éve egymás alatt-felett élünk. A piacra szinte kétnaponta jövök, a főzéshez szükséges alapanyagokat itt szerzem be. Mindenből csak annyit veszek, ami azonnal el is fogy, meg amit megengedhetünk magunknak. Nem panaszkodom, a férjemnek és nekem is jó nyugdíjunk van, de meg kell nézni, mire költünk – tette hozzá. Ibolyának három gyermeke van, egyikük külföldön alapított családot, ők karácsonykor nem minden évben látogatnak haza. A másik két gyermeke és három unokája 24-én ott ül a terített asztal körül, és hiába elmúlt 70 éves, ezen az alkalmon kitesz magáért. Húsleves, töltött káposzta, rántott hús és hal is kerül az asztalra, és egyik unokája kedvencét, az aszalt szilvával töltött jércemellet is elkészíti. Desszertnek bejglit süt, és az sem zavarja, ha szétreped. – Hetente háromszor főzök, és mivel legtöbbször ketten vagyunk, nem nagy mennyiséget. Karácsonykor viszont kilenc-tíz emberre, ami jelentős kiadás. Nem tudom, mennyibe kerül a menü, de most, hogy kérdezi, majd összeszámolom. Eddig nem érdekelt, mert fontosabb, hogy ilyenkor együtt van a család, jókat eszünk és beszélgetünk. A fát minden évben a fiam veszi, így arról nem kell gondoskodnom. Egy-másfél métereset szoktam kapni, azt közösen díszítjük fel – mondta búcsúzóul.
A húsoknál érezhető az árstop
És hogy mennyibe is kerül a karácsonyi menü? Az alapanyagok árait elnézve sokba, de több termék kevesebbe kerül, mint egy évvel ezelőtt. Húsleves szinte minden asztalra kerül; van, aki húsos csonttal, más pulykanyakkal készíti, de abban egyetérthetünk, hogy mindkettő sok zöldséggel az igazi. A húsos csont már 600 forintos ártól elérhető, a pulykanyak jóval drágább, 1800-1900 forint, ugyanannyi, mint tavaly. A répáért 250-400 forintot kell fizetni, a gyökérért 900-at, a zellerért 1000-et, utóbbi 300-zal lett drágább egy év alatt. A piacon házi levestésztát is vehetünk, a negyedkilós eperlevél és a csigatészta 6-700 forint.
A töltött káposztához káposzta is kell; a hadházit 1500-ért vihetjük haza, tavaly 1300 volt. A töltelék sertéscombból az igazi, és míg tavaly 1900-2000 forintért kaptuk december elején, idén 1600-1700. A kolozsvári szalonna biztosan nem rontja el az ízét, igaz, 4500 forintos kilós áráért megfontolandó, mennyit teszünk belőle.
A rántott húst van, aki sertésből, más csirkéből készíti: a csontos karajt tavaly 1900-ért, idén 1500-ért adják, a csirkemellfilé 2500 forint (tavaly 2300). Vehetünk csirkecombot 1100-1300-ért, sertés oldalast 1900-2000-ért, tarját 1800-ért, lapockát 1600-1700-ért, csülköt 1300-1500-ért, körmöt 600-ért. A malachús 1100, a kacsacomb 3500-4000, az egész csirke 1300, a csirkemell nyesedék 1600. A marha oldalas 3400, a marhanyak rostélyos 4400 forint. A csirkemáj egy ezres, a sertésfarok 500, a csontos csirkemell 2000, a kacsamáj és zúza 2500, a kakashere 3700, a kacsaszárnytő 1000 forint kilónként.
Meglepő volt látni, hogy a halpultoknál már most sor állt. A pontyfilé és -szelet 4500, a pontytörzs 4000, a folyami harcsa 9000, a busaszelet 3000, a busafilé 3500 forint. A jó halászléhez kell halfej és belsőség, ezeket egy ezerért kapjuk meg.
Padlizsán 1500-ért, citrom 1000-ért
– Egyedül leszek karácsonykor, így nagy főzést nem tervezek – mondta Zoltán, akivel krumpliválogatás közben beszélgetésbe elegyedtünk. – Három éve halt meg a feleségem, gyermekünk nem született. Néhány barátom hívott vendégségbe, de nem akarok zavarni, így majd olvasok vagy tévét nézek. Régóta műfenyőm van, azt feldíszítem, és meggyújtok egy gyertyát. De az éjféli misére idén is elmegyek – sorolta, miközben két paprikát kért az eladótól.
A zöldséges pultok roskadoznak a friss áruktól. Kínálnak céklát 600-ért, édeskáposztát 400-ért, kelkáposztát 600-ért, krumplit 350-400-ért, lila káposztát 750-ért, karfiolt 800-ért, padlizsánt 1500-ért, vajretket 600-ért, kivit 2500-ért, szilvát 900-ért, gyömbért 2500-ért, kápia paprikát 2200-ért, cukkinit 1400-ért, narancsot 750-1000-ért, brokkolit 800-ért, TV paprikát 1200-ért, újhagymát 300-ért. Banánt 700-ért, körtét 900-ért, kisebb szabolcsi almát 550-ért, importot 700-ért. A hagyma kilója 350, a szőlőé 1000-1800, a mandariné 850, a citromé 1000, a paradicsomé 850-1300. A fokhagyma ára nem ment lejjebb, darabja 250 forint. A tél kedvence, a sütőtök idén is 500 kilónként, akárcsak tavaly. Tojást 80-100 forintért vehetünk, mérettől függően. Összességében látható: egy-kétszáz forintos áremelkedés történt egy év alatt, egyes termékek árai pedig változatlanok.
Aki bejglit szeretne sütni, annak van egy rossz hírünk: a dió kilója 3800 forint, a szebb szemekért 4500-at kérnek. Tavaly 3300-4000 forint volt.
Fogarasi Renáta




























































