Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A híres (vagy hírhedt) nyírmártonfalvai lombkoronasétánynál kirándultunk

| 2024. 04. 02. | 12:43:42
Megnéztük, kirándulóhellyé vált-e a 2023-as átadása óta.
A híres (vagy hírhedt) nyírmártonfalvai lombkoronasétánynál kirándultunk
Lombok még nincsenek, de sétány már van Nyímártonfalván! (Fotó: Magánarchívum)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Március 30-án, nagyszombaton útra keltünk, hogy a híres nyírmártonfalvai lombkoronasétányt végre saját magunk szemrevételezhessük. Csak ez után dönthetjük el, méltán híres-e (vagy csupán hírhedt), hiszen 2023-ban az átadása után sorra szájukra vették a különböző médiumok, egy időben pedig valaki korrupciós emlékműként tűntette fel a Google térképen. Az ügy azért váltott ki nagy visszhangot, mert a 60 millió forint uniós támogatásból végül egy lombok nélküli lombkoronasétány készült el, melynek abszurditásán mindenki felháborodott. Nyírmártonfalva polgármestere, Filemon Mihály mindezt azzal indokolta, hogy a pályázat beadása és a kivitelezés közötti időszakban az ott lévő erdő vágásérett lett, az erdőgazdálkodás szabályai szerint pedig ki kellett termelni. Azt is leszögezte viszont, hogy ugyanolyan nyárfacsemetéket telepít a helyükre, amelyek elmondása szerint 2-3 év alatt megnőnek.

Az induláshoz készülődve a Google térképen nem találtuk meg a sétányt, az egyik utazási portálon viszont felleltük a GPS koordinátákat, amire végül nem volt szükség, mert kiderült, hogy a Telekhegyi kilátó mellett van, amit viszont jelöl a térkép. Ezt beállítva tehát zökkenőmentesen megérkeztünk Debrecenből Nyírmártonfalvára Vámospércsen keresztül.

Kíváncsian vártam, mennyire sikerült kedvelt kirándulóhellyé alakítani ezt a létesítményt, amely a község számára országos hírnevet szerzett. Ünnepnap lévén úgy gondoltam, ekkor talán mások is útra kelnek kirándulni, biciklizni, hátha épp számukra is Nyírmártonfalva lesz a legvonzóbb pont a környéken, mint ahogy nekünk sem jutott eszünkbe ennél jobb úti cél. (Hozzá kell tennem, miután felvetettem, hogy nézzük meg a pusztában álló lombkoronasétányt, útitársaim első kérdése az volt, minek akarunk mi odamenni és megnézni a semmit. Attól tartok, csak a meggyőző képességemnek vagy inkább a lerázhatatlan szajkózásomnak köszönhetem, hogy végül mégis eljöttek velem). Nyírmártonfalva központján áthaladva, majd egy mellékútra jobbra letérve ott találtuk magunk előtt a homokos alföldön megépült valóságos csodát. Teljesen olyan volt, mint a képeken, bár egyik-másik interneten fellelhető fotó annyira jól elkapta a látványt, hogy még ennél is robusztusabbnak gondoltam. Kinézetre azonban nincs benne hiba, messziről felismertük. És mellette valóban ott magasodott a Telekhegyi kilátó régebbi faszerkezete (2015-ben épülhetett, míg a lombkoronasétányt 2023-ra húzták fel mellé).

És lám, egy egész társaság tanyázott éppen beszélgetve, nevetgélve a kilátó tövében. Nahát, itt tényleg élet van! Autóval jöttek ki öten-hatan, hogy itt ebben a szép környezetben töltsék el a nagyszombati napsütéses időt. Úgy tűnt, nem csak egy röpke látogatás erejéig ültek le az asztalhoz, egész ottlétünk alatt jókedvűen cseverésztek, s még búcsúzásunkkor sem adták semmi jelét annak, hogy hamarosan haza akarnak indulni. Arról persze nincs információnk, hogy a táj látványa, a sétány izgalma vagy a kíváncsi szemektől való elvonulás lehetősége vonzotta-e őket oda.

A lombkoronasétányra felvezető lépcsőfokokon lábujjhelyen feljutottunk, ugyanis nem méretezték szélesre azokat a deszkákat… És miénk volt a sétány teljes hossza előre, hátra, jobbra és balra, amerre a szem ellát! Tumultustól itt azért még nem kell tartani, nem takarja ki senki számunkra a kilátást. Azt a csodálatos panorámát… A nyírségi puszta, két tanya, a Telekhegyi kilátó és távolabb telepített erdők. A polgármester mindenesetre megtette, amit megígért: a sétány két oldalán - igaz, még satnyán - ácsingóznak a facsemeték arra várva, hogy egyszer végre ők biztosítsák a lombokat a nevében is szereplő sétánynak. A szalonnasütő helyek még érintetlennek tűntek, gyerektalpak még nemigen szaladgáltak a játszótéri elemeken, a biciklitárolók sora még üresen áll. Összességében a nyugalom szigete: hely és csend bőven akad.

A kihelyezett tábla szerint a lombkorona ösvényen maximum húsz fő tartózkodhat. Meghökkentő ez a szám: 80 méteres hosszán csak húszan férnének el? Vagy a 60 millióból épült ácsmunka csupán ennyire teherbíró? Azért kíváncsi lennék, egyszer legalább megtapasztalták már, milyen, amikor egyszerre a maximálisan megengedett húsz fő nézelődik rajta? Vagy legalább minden egyes héten sikerül húsz látogatót a statisztikai kimutatásban feltüntetni?

Ottjártunk napjára tízet biztosan beírhattak. Egy pár érkezett még Miskolcról; nem titkolták, a kíváncsiság hozta ide őket, mert ezt a sokat emlegetett sétányt mindenképp látni akarták. Nocsak, beindult a katasztrófaturizmus?

Azt hiszem, nekünk sikerült eldönteni, de ezek után mindenki saját belátására hagyom a döntést: vajon méltán híres-e a nyírmártonfalvai lombkoronasétány.

Krajnik Ildikó

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Új emlékpontja lehet Berettyóújfalunak
Új emlékpontja lehet Berettyóújfalunak
Képzőművészek és iparművészek víziót várják.
Súlyos baleset Hajdúnánáson: két ember szorult az egyik autóba
Súlyos baleset Hajdúnánáson: két ember szorult az egyik autóba
Két embert a tűzoltók szabadítottak ki az egyik járműből.
Gazdaság
Debrecen is szóba került a kínai elnök látogatásán
Magyarország ebben az együttműködésben nem veszélyt, hanem lehetőséget lát - mondta az államfő.
Állami támogatást adnak a munkásszállók építéséhez
Vannak fontos kitételek, például a szobák ágyszámára vonatkozóan is.
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Ötven perc alatt lehetne Debrecenből Nagyváradra érni
Lekerülhetett a napirendről a tram-train, másként kötnék össze a két nagyvárost.
Tízmilliós bírságot kapott az UNION
Rendszerszintű hiányosságot állapítottak meg.
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Támogatott tartalom
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Fészekleső túra, madárgyűrűzés, interaktív foglalkozás és erdei túra is lesz.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.