Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A finnek nemcsak hokizni tudnak, hanem jó filmeket is csinálnak

| 2022. 10. 20. | 18:20:00
Fanyar és csendes humorral teli alkotásokat láthatunk Debrecenben.
A finnek nemcsak hokizni tudnak, hanem jó filmeket is csinálnak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemzetközi filmfesztiválok nyertes filmjeivel érkezik a Finn Filmnapok először Debrecenbe, az Apolló Moziba november 8-10. között a Finnagora szervezésében. A nézők az 5 nagyjátékfilmen keresztül közelebb kerülhetnek a „nordic” mindennapokhoz és ahhoz a fanyar és csendes humorhoz, amely átszövi ezt a kultúrkört. Minden film angol és magyar nyelvű felirattal látható.

Tove (november 8. 20:00)
Miután a háború 1945-ben véget ér, Tove Jansson belevág identitása, művészi szabadsága és vágyai keresésébe. Szobrász édesapja nem támogatja lánya életvitelét, amiben a modern művészet mellett szerepet kap a bulizás és egy – már házas – politikushoz fűződő nyílt kapcsolat is. Ám Tove végül egy nőbe, Vivica Bandler színházi rendezőbe szeret bele. Amikor rájön, hogy valójában a Vivica iránti szeretete akadályozza művészetének kiteljesedését, karrierje váratlan fordulatot vesz. A Múminok névre hallgató rajzos mellékprojektje elkezd saját életet élni, és egyre sikeresebbé növi ki magát.
Tove Jansson, a világhírű múmin lények megalkotója, akiket képregények, rajzfilmek, könyvek, filmek, színházi előadások és tévéműsorok egyaránt ábrázoltak, és a mai napig milliók rajonganak értük.

A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot (november 9. 20:00)
A film elnyerte az idei évi Velencei Filmfesztivál közönségdíját, valamint része volt az Ázsia legnagyobb filmfesztiváljának számító Busan Filmfesztivál programjának. A film a vak és mellkasától lefelé lebénult Jaakko perspektíváját mutatja be. Jaakko úgy dönt, hogy elindul felkeresni szerelmét, Sirpát – ehhez pedig öt idegen segítségére lesz szüksége.

Első hó (november 10. 17:30)
Ramin Mehdipour családjával néhány éve egy menekültügyi befogadóközpontban él egy kis finn településen. Az életük a barátságokról, valamint a nyár, a palacsinta és a természet szeretetéről szól. Azonban hatalmas sokként éri őket, amikor a finn bevándorlási hivatal elutasítja a menedékkérelmüket. Az élet azonban nem ér véget. Ramint éppen teljesen új körülmények várják: a középiskola első napjai. A Mehdipour család felhasználja utolsó fellebbezési lehetőségét, és pozitív kilátásokkal és hozzáállással folytatja a mindennapjait. Ramin az ártatlanság és a felnőtt lét határmezsgyéjén állva igyekszik megtalálni saját hangját, valamint a helyét a világban, legjobb barátjával, Jigivel az oldalán.

Az éjszaka megbocsát (november 10. 20:00)
Kaurismäki Az éjszaka megbocsát című filmje három férfiről szól, akik egy borral és intellektuális beszélgetéssel túlfűtött hosszú estét töltenek együtt – egy olyan estét, ami akár az utolsó is lehet a lezárások alatti súlyos pénzügyi nyomással küszködő bár számára. Ugyan a bár hivatalosan zárva tart, Heikki, a pultos vigaszt kínál barátjának, Ristónak, aki frontvonalbeli egészségügyi dolgozóként éppen egy hosszú és tragédiákkal teli műszak után jár nála. Később megérkezik egy idegen, aki az unokája születését várja. Ez némi gyanút kelt, különösen azután, hogy a rádióban beszámoltak egy környékbeli gyilkosságról. Heikkinek és Ristónak azonban a saját internalizált titkaikkal kell megküzdeniük, és könnyen lehet, hogy az igazi terápiát éppen ez a bocsánatokkal teli éjszaka nyújtja nekik ebben a helsinki bárban.

Acélhölgyek (november 9. 17:30)
Miután egy serpenyővel leüti férjét, a 75 éves Inkeri és két nővére, Raili és Sylvi útra kelnek. Finnországot beautózva jóképű stopposokkal utaznak, emlékeket idéznek fel és bűnös táncot járnak. Mikor Inkeri megtalálja régi egyetemi írásait és találkozik fiatalkori szerelmével, Einóval, felidéződnek benne egykori álmai, melyeket később patriarchális házassága alatt elnyomott. Inkerinek hátralévő életéről kell döntenie, választania kell a boldogság és a konvenció között.

[Beillesztett cikk: Az RTL elindítja a magyar Netflixet]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.