Hirdetés

Hirdetés

Debrecenben emlékezett a hősökre a miniszter

MTI

2018.11.11. 15:12

Debrecenben emlékezett a hősökre a miniszter
Az első világháborúban hősi halált halt katonák felújított hadisírjai Debrecenben (Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI)

Benkő Tibor a megújulás alatt álló Honvédtemető utcai sírkertben beszélt.

Hirdetés

Hirdetés

A halott katona már nem ellenség, nyugodjon bárhol a világban, mindenütt megérdemli, hogy megemlékezzünk róla – mondta a honvédelmi miniszter november 11-én Debrecenben, a Hősök temetőjében, az első világháborúban hősi halált halt katonák felújított hadisírjainak ünnepélyes átadásán. 

Benkő Tibor hozzátette: a felújított debreceni honvédtemető méltó emlékhely az emlékezésre és az emlékeztetésre. Felidézte, hogy a temetőben nyugszanak az 1849. augusztus 2-i debreceni nagy csata áldozatai, továbbá az első, illetve a második világháborúban elesett katonák.

Benkő Tibor szavai szerint sokaknak, akik háborúba indultak és háborúban estek el, nem adatott meg, hogy hazájukban szeretteik mellett nyugodhassanak. Nem azért lettek katonák, hogy hősök legyenek, azért indultak háborúba, mert győzni akartak: nagyapák, apák, fiatal emberek, akik szeretteiket hagyták otthon – mondta a honvédelmi miniszter, hozzátéve: „tisztelet mindenkinek, akikre emlékezünk a hősök kertjében, az ország bármelyik pontján”.

Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke azt mondta: amíg lesz magyar államiság, amíg lesz magyar állam, mindig fejet hajtanak azok előtt, akik megvédik a hazát. A politikus szerint a honvédelem ügye a legfontosabb ügy, a NATO tagjaként pedig Magyarország biztonságban van. Ugyanakkor „most is harcban állunk” – utalt a honvédség külföldi missziós tevékenységére, amelyben „a magyar katonák kiválóan megállják a helyüket”.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, „a felújítás azt üzeni: a hazáért való áldozatvállalás nem mehet feledésbe”. Hozzátette: a Hősök temetőjének felújítására az önkormányzat két pályázaton 250 millió forintot nyert, amit 100 millió forint saját forrással egészítettek ki.

A debreceni 5. számú Bocskai István lövészdandárral együttműködve a felújítás első ütemében 2023 első világháborús hős párnakövét cserélték ki, rendbe tették a második világháborús sírokat, és megtörtént a sírkert teljes kertészeti és műszaki felújítása. A második ütemben a temetőben lévő hősök panteonját újítják fel.
Kósa LajosDebrecenPapp LászlóBenkő Tiborhonvédelem

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.