Hirdetés

Hirdetés

Hanukai gyertyát gyújt Kósa Lajos

civishir.hu

2012.12.11. 10:59

Összefognak a magyar vidéki zsidó örökség megmentéséért.

Hirdetés

Hirdetés

Hazánk vidéki településein több üres vagy funkcióját vesztett zsinagóga, pusztuló zsidó temető emlékeztet az egykor virágzó vidéki zsidó közösségekre. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Debreceni Zsidó Hitközség, valamint Debrecen és Mád önkormányzatai úgy döntöttek, hogy összefognak az észak-kelet magyarországi zsidó kulturális örökség emlékhelyeinek megmentése érdekében.

A közös programot, amelynek legfőbb célja, hogy a több száz éves magyar-zsidó együttélés kulturális és szellemi örökségnek méltó emléket állítson, európai uniós támogatásból és a vallási turizmus fejlesztéséből kívánják finanszírozni az ötletgazdák. Az emlékhelyeket ugyanis egyre nagyobb számban keresik fel az innen elszármazott, elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban és Izraelben élő zarándokok, akik a mai napig számon tartják magyar kötődéseiket. A program egyik kiemelt helyszíne a tokaji borvidékhez tartozó Mád község, ahol a zsinagóga a közelmúltban már megújult, és most nemzetközi zarándokszálláshely kialakítása következik.

Mádon már felújították a zsinagógát

A programról, a közösen benyújtott európai uniós pályázat részleteiről Dr. Köves Slomó vezető rabbi, Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és Tatárka József, Mád község polgármestere számol be a sajtó képviselőinek. A sajtótájékoztató után közös hanukai gyertyagyújtásra is sor kerül az 1798-ban épült műemléki mádi zsinagógában. A helyszínen kóser frissítők és kóser szilvapálinka, valamint Mád város jóvoltából, a (zsinagógán kívül) a tokaji borvidék finomságai várják a sajtó képviselőit.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.