Hirdetés

Hirdetés

A debreceni zsidók nagy álma válhat valóra

civishir.hu

2013.03.18. 08:22

A debreceni zsidók nagy álma válhat valóra
(Fotó: Ásztai Csaba)

A helyi közélet színe-java, vezető rabbi és megannyi zsidó és nem zsidó közösség képviselője megjelent az Aranybikában rendezett jótékonysági esten. +Képgaléria

Hirdetés

Hirdetés

Elegáns díszvacsorát rendezett vasárnap este a Debreceni Zsidó Hitközség és a Debreceni Zsidó Templomért és Temetőért Alapítvány. A jótékonysági est célja annak az EU-s pályázaton nyert összegnek a kiegészítése volt adományok révén, amit a helyi zsidó közösség a közelmúltban nyert a Pásti utcai zsinagóga felújítására.

Debrecen régi adóssága

Köszöntőjében Kósa Lajos kiemelte: annak idején az ortodox zsinagóga építéséhez a telket és a téglát a város adta, de a rekonstrukció további lépéseinél is számíthatnak Debrecen támogatására az izraeliták. A polgármester reményét fejezte ki arra nézve, hogy a zsinagóga, az imaház és a hozzájuk tartozó kert élő szövetévé válhat a belvárosnak a szintén felújítandó Aranybika-tömbbel együtt. Kitért rá, jövőre, a holokauszt-évfordulóra emlékművet is terveznek, amire már korábban elkülönítettek pénzt a városi költségvetésből – jelenleg az alkotó pályáztatása folyik. Régi adósságát törleszti ezzel Debrecen – mondta. Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke – megerősítve Kósa szavait – emlékeztetett: a városvezetés mindig, hivatásán túl is segítette az egyházközség munkáját.


Papp László alpolgármesternek külön köszönte
a támogatást Horovitz Tamás

– A jövőt csak a múlt ápolásával lehet előremozdítani – utalt ezzel arra, hogy a siker titka az összefogás, aminek most szép példája lehet a helyi szellemi örökség megújulása és bemutatása. Köves Slomó vezető rabbi a múltat idézve említette, a deportálások a világháború idején a vidéki közösségeket érintették leginkább; a magyarországi zsidók 95 százaléka ma Budapesten él, éppen ezért fontos Debrecen szerepe, hiszen itt van napi hitélet, reggeli ima, kóser konyha, rituális kürdő és nem mellékesen 400 izraeli diák tanul az egyetemen. Ilan Mor nagykövet (ezúttal héber nyelven) hozzátette: a debreceni és Debrecen környéki zsidó hitélet megújítása a cél, ami Izrael állam és a zsidó közösség újjáépítésével egyenlő.

Kaszás Mihály a TEVA Gyógyszergyár Zrt. képviseletében 1 millió forintot ajánlott fel a zsinagóga felújítására, de pénzadománnyal járult hozzá az építkezéshez a Rotary Klub is. A kóser vacsora után helyi énekesek – köztük Jantyik Zsolt – szórakoztatták a közönséget, fellépett produkciójával Ungár Anikó bűvész, majd festményárverést tartottak. A vendégek között – mások mellett – ott volt Papp László és Somogyi Béla alpolgármesterek, Rácz Róbert kormánymegbízott, Fábián István rektor, Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kht. vezetője, Kocsár Valéria divattervező, helyi vállalkozók és művészek.

- BCSH -

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.