Hirdetés

Debreceni kocsma határozó: Ász söröző

civishir.hu

2013.09.30. 17:49

Debreceni kocsma határozó: Ász söröző

A pultos hölgynek nem mellékesen a dekoltázsára is érdemes figyelmet fordítani. Pogány Gábor írása

Hirdetés

Hirdetés

Most pedig, miután megpihentünk a város északi részében és átmásztunk a Doberdó utcai autóbusz- és elméletileg már két éve villamos-végállomásra, mert messze megyünk, nagyon messze, majdnem a Déli sorra, az pedig innést nézve már a világ vége, vagy azon is túl; szóval miután kocsmailag itt is szétnéztünk és minden bizonnyal leltünk néhány kapaszkodót – Csabi kocsma talán emlékezetem szerint, esetleg még a Nyuszi is él, merthogy a részt, ahol épp járunk, Nyulasként írja le a hagyomány, de a Nyusziban nem marasztaltak oly nagyon, szóval inkább sehogy – felülünk ezúttal egy buszra, mert sokat megyünk, és gyalog bajosan érünk következő helyszínünkre. Egyenlő pályák, egyenlő esélyek, én biciklivel megyek – mondta Sándor György egy lukas órán és tovább tanulmányozta a Burda univerzum térképét.

Ne várjanak tőlem konkrét javaslatot az utazáshoz, minden bizonnyal akad olyan jármű, tömegközlekedésileg, amellyel a Vargakertbe jutunk. No, ha nem is annak a közepébe, de a jelenleg még mindig 4-es főútként üzemelő horror-aszfaltépítmény mellékébe. A Volán nevű szocialista ősmaradvány sokemeletese ad támpontot kutatásunknak, mert kissé takart helyzetben búvik meg jelen dolgozatunk tárgya, mégpedig egy szép régi, talán a 920-as években épült, vadszőlővel, borostyánnal, lila akáccal benőtt villa pincéjében. Vagy máskor. De a növényzet stimmel.

Az Ász söröző nem friss, nem újkori képződmény. Szerző gázóra leolvasás közepette akadt rá – tudom, nem mentség, de épp más pénzkereseti lehetőség nem volt, mondjuk ettől sem lettem monetárisan gazdagabb, csak be tudtam fizetni a gázszámlát, vagy tán' azt sem mind, csak részben –, majd az is kiderült, hogy sok a kapcsolódás a vendégek személyén keresztül más kocsmák irányába is, mind égtájilag, mind elméletileg illetően.

Itt van, meg másutt is, Zoli példának okáért, a szőrös jogász; aki parádés vitákra képes politikailag és a Lokit illetően is, és akiről már korábban írtam, mégpedig a Turmix esetében. Jut eszembe, mert régen jártunk arra, így virtuálisan is, az ott emlegetett Sanyi bácsi, akit még Döci bácsiként is emlegetnek, Zoli öreg barátja elhunyt, ne keresse senki, illetve keresse, mert így találja is, csak szerző lassúsága oka annak, hogy emlegetett személyek elhunynak kissé. Vagy teljesen. De most a Vargakertben járunk, ami az írásos emlékezet szerint a debreceni cserző vargáktól kapta nevét, mivel eme szép és korábban igen megbecsült, ámde kissé bűzös iparág képviselőnek e helyütt voltak szőlői egészen az 1600-as évek elejétől fogva. Ugorgyunk, mondta Pósalaky úr, s mi is azt tesszük és a történelemről már csak annyit jegyzünk fel, hogy a második világháborúban – köszönhetően a vasúti vonal közelségének – a sok bombatalálat szinte teljesen lerombolta a városnak ezt a részét.

A jelenben azonban igen békés helyet lelni itt, bombatalálattól nem kell tartani, s amint fentebb említettem, csak a politika és a foci képes kisebb viharokat kavarni. No és a versenyek, a darts és a biliárd versenyek, amelyeket rendszeresen szerveznek az Ász sörözőben. Mert békés a hely, verekedésről, balhékról nem tudnak beszámolni a krónikásnak az egységet három és fél esztendeje üzemeltető bérlők, akik azért tudtak mutatni 22 esztendeje idejáró vendégeket jogfolytonosan, s amely vendégeket a berendezéssel együtt bérelnek és akiknek minden bizonnyal a gyári szám a hátsójukon fityeg. Szilveszterkor, nagyobb névnapokon megtelik a pince söröző, állítólag asztalon sem átallanak ilyenkor táncolni némelyek. A pultos hölgynek nem mellékesen a dekoltázsára is érdemes figyelmet fordítani.

Ász söröző

A Szoboszlói úton leljük meg a pincét, a volán(yos, lányos zavarban) teleptől nem messze, attól nyugatnak, szóval a fürdőváros felé haladtunkban néhány tucat méterre. A söröző szép, hangulatos, sok zölddel benőtt udvarból nyílik, ugyanott lehetséges füstölgés, kívánságra bográcsozás is. Kerékpár tárolót is lelni az udvarban. Mihelyst bévül kerül a vendég, lel csocsót, biliárdot, dartsot, zenegépet, emlékezetem szerint tévé is nyomja a magáét. Ha utóbbi és a zenegép nem zajong, akkor csendet is lel. De ez komoly, mert 4-es út ide-oda, nem hatol át zaj a kerten. Nem túl erős sem a sör, sem a rövid kínálata, áraiban átlagosnak mondható a környéket figyelembe véve. A vendégek zöme visszajáró, mint fentebb említettem, néhányan évtizedes darabok. A mellékhelyiség ott jártamkor elfogadható volt. Tíztől tízig nyitva.   

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.