Hirdetés

Igazán tehetséges ifjakat ünnepeltek Debrecenben

weborvos

2013.05.28. 15:59

Komoly kutatásra felhasználható támogatást nyert Gaál Zsuzsanna és Szalóki Gábor.

Hirdetés

A tehetséges fiatalok támogatására írt ki közös pályázatot két kategóriában az Astellas Pharma Kft. és a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Tudományos és Innovációs Bizottsága a DE OEC hallgatói számára.

A pályázatra a DE OEC-ben legalább egy éve az alapkutatás területén tudományos diákköri munkát végző, vagy az intézmény egy doktori iskolájában alapkutatási témával foglalkozó PhD hallgatók jelentkezhettek. A kiírásra összesen 9 pályázat érkezett, melyeket a DE OEC Tudományos és Innovációs Bizottságának öttagú bíráló bizottsága véleményezett szigorú bírálati szempontok alapján – ismertette Szöllősi János egyetemi tanár, tudományos centrumelnök helyettes.

A pályázóknak egyebek mellett kutatói munkatervet is mellékelniük kellett, kitérve a pályázat megvalósulása esetén várható eredményekre, valamint eddigi tudományos tevékenységük bemutatására – tette hozzá Dr. Markovich György, az Astellas Pharma Kft. ügyvezető igazgatója.

A bíráló bizottság értékelése alapján TDK kategóriában Gaál Zsuzsanna 5. évfolyamos hallgató, a PhD kategóriában Szalóki Gábor, a Biofikikai és Sejtbiológiai Intézet doktorandusza érdemelte ki a kutatásra felhasználható támogatást.

Gaál Zsuzsanna pályaművében az akut leukémiában szenvedő betegek prognosztikai besorolásának pontosítására készített kutatási tervet, amelynek megvalósulásával a betegség patomechanizmusa pontosabban megismerhető, ezáltal a betegek túlélési esélyei és életminőségük is javulhat. Témavezető: Dr. Oláh Éva, egyetemi tanár, a DE OEC Gyermekgyógyászati Intézet Klinikai Genetikai Központ szakmai igazgatója.

Szalóki Gábor nyertes pályázata a multidrog rezisztenciáért felelős ABC fehérjék működési mechanizmusát, membrán lokalizációját vizsgálta. Témavezető: Dr. Goda Katalin, a Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet egyetemi adjunktusa.

Szóljon hozzá!

Hirdetés