Hirdetés

A Debreceni Egyetem hallgatója nyert!

civishir.hu

2012.06.19. 12:33

A Debreceni Egyetem hallgatója nyert!
A díjátadó

A pályázatra az ország legjelentősebb építészképző felsőoktatási intézményeiből érkeztek pályaművek.

Hirdetés

A Debreceni Egyetem építész hallgatója nyerte a Magyar Energia Hivatal Takarékoskodj a Föld energiájával! hallgatói tervpályázat első díját. A zsűri 3 tervet díjazott pénzjutalommal. A pályázók feladata egy szabadon választott meglévő lakóépület fenntartható felújításának-bővítésének, vagy egy új építésű lakó épület ökologikus szemléletű építészeti és épületszerkezeti tervezése volt. A beérkezett pályaműveket egy 7 fős építészekből és gépészekből álló szakmai zsűri bírálta el.

Nem valami fényes itthon a helyzet

Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke szerint a jövőbeni biztonságos, költséghatékony és fenntartható energiagazdálkodás megvalósításához külső beavatkozás szükséges. Különösen olyan hatékony intézkedésekre kell koncentrálni, amelyekkel gyorsan és gazdaságosan tudunk sikereket felmutatni. Az építészek kezében számos olyan eszköz van, melyekkel hosszútávon biztosíthatják az épületek energiahatékonyságát. Ez azért nagyon fontos, mert Magyarországon az építés és épületfenntartás alapterületre vetített energiaigénye 60 százalékkal haladja meg az EU régi tagországainak átlagát, és az éves belföldi energiafelhasználás 40 százalékát képviseli, emelte ki az elnök.

A Magyar Energia Hivatal örül, hogy a felnövekvő építészgeneráció fogékony az energia- és környezettudatos építészeti megoldások iránt, hiszen céljuk, hogy felhívják a figyelmet a természeti környezetünk építőipari túlterhelésére és az energiatakarékosságra.

Díjazottak

1. díj: Komár István, Debreceni Egyetem Műszaki Kar
2. díj: Serestyén Tamás, Jani Sándor Gábor, Debreceni Egyetem Műszaki Kar
3. díj: Danyi Tibor Zoltán Pécsi Tudomány Egyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar

Szóljon hozzá!

Hirdetés