Hirdetés

Szépség és gagyi

civishir.hu

2009.05.21. 10:26

Szépség és gagyi
A címvédő és udvarhölgyei. Név nem ugrik be...

Akkor ér valamit egy szépségkirálynő-választás, amikor a hölgyek fürdőruciban vonulgatnak. Előtte és utána tömény unalom az egész, és nagyon gagyi. (Cs. Bereczki Attila jegyzete)

Hirdetés

Hirdetés

Szépségkirálynő-választás lázában ég az ország egyik fele, a másik fele meg nem. Az én lelkesedésem is addig tart, amíg a lányok felvonulnak fürdőruhában, utána átkapcsolok egy skót bajnokira. Addig ér valamit az egész, a többi tömény unalom. Pontosabban van még egy megindító része a giccsparádéknak, mégpedig az, amikor a frissen és tökéletesen epilált combok gazdái mikrofonba mondják, hogy szeretik a zenét és az állatokat, harcolnak a női egyenjogúságért és a szegénység felszámolásáért, s megtudjuk azt is, hogy a világbéke mindenek feletti! 

Igazán felemelő érzés egyszerre annyi muzikális, állatbarát, s egyúttal szociálisan érzékeny, a világ morális problémáira megoldást kereső, a társadalomkritikát emelt síkon megfogalmazó amazont látni egy kupacban. Jó szembesülni azzal, hogy fiatalságunk szebbje mennyire élénk érdeklődéssel fordul az egyetemes kérdésekhez. Na, ezt még megnézem, utána kapcsolok át a focira.

Hogy miért kell hülyét csinálni a hölgyekből, nem értem, de bánja a fene, ha már odamentek, tűrjenek! Hozzátartozik ez a modernkori rabszolgavásárhoz, mert egy szépségkirálynő-választás minden kétséget kizáróan az! Felvonulnak az önkéntes rabszolgák, szemügyre veszik őket (a tyúkszemüktől a fogazatukig) aztán szexuális, esztétikai, de leginkább üzleti szempontok alapján döntenek a rabszolga-kereskedők, elvégre ők a befektetők, s az ő zsebükre megy a játék. 

Az egyszeri magyar tévénéző pedig megeszi az egész cirkuszt, mert mesterségesen lebutított, elsekélyesedő közízlése az alulmúlhatatlan show-k világáig terjed, nem úgy, mint az önkéntes rabszolgáké, akik számára ugyebár a gagyin túl is van világ és érték. Ők nem csak szépek, hanem okosak is! Akik viszont nem annyira szépek – ebből valamelyest több van e hazában –, örülnek, hogy elszabadulnak egy kicsit a rideg valóságtól, s ennek a kifejezésére, már-már szenvedélyből, mobiljaikhoz nyúlnak, hogy méregdrága SMS-ekkel tovább gazdagítsák azokat, akiknek amúgy még a bőrük alatt is pénz van.  

Mikor lát „sztájlisztot” és „dizájnert” az ember az Újkertben, a Kishegyesi úton? És a Csapókertben? Soha! Mégis ők diktálnak a tévében, és ez engem szinte depresszióssá tesz. Diktátorok, vagy diktátornők, kinek hogy tetszik. Bevallom: én nem mindig tudom meghatározni a nemüket a képernyőn keresztül, ezért is szeretnék egy nagyobb tévét, hátha több sikerélmény érne… Szóval, a higgadt eleganciájú „sztájlisztok” puszta látványától számomra már csak az lenne visszataszítóbb, ha köteleznének végignézni azt, amint Lendvai Ildikó élő adásban egyszerre masszírozza Gáspár Győzi és Galambos „Lakodalom” Lajos felsőtestét.

Ezért sem nézem végig az esti gagyit, de a legkisebb kétségem sincs afelől, hogy nézőcsúcsot dönt (tv: RTL Klub, csütörtök, 21 óra). A címegyesítő – mintha Don King lenne a producer – Miss World/Universum királynő-választás meghozza a várva várt sikert a tévének. Lesz egy királynőnk, akinek a nevét nagyon gyorsan el is fogjuk felejteni, mert egy évig, amíg a koronát hordja, nem veheti le a melltartóját még a Balatonon sem, nemhogy egy a férfimagazinban, így aztán miről is emlékeznénk rá?

Cs. Bereczki Attila

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.