Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cristiano Ronaldo egójának kell túlélnie ezt a fricskát

| 2022. 12. 07. | 15:05:00
Nélküle is van portugál válogatott, nem is akármilyen.
Cristiano Ronaldo egójának kell túlélnie ezt a fricskát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt két évtizedben a földkerekség – Leo Messi mellett – legnagyobb futballistája olyan helyre került, ahol egy szupersztárnak a legkínosabb ülni. Ez pedig a kispad. Ott ücsörögve nézte végig, ahogy nélküle a portugál válogatott kiüti Svájcot. Ezt is megértük!

A klasszis csillaga akkor kezdett halványodni, amikor tavaly visszatért kezdeti sikerei színhelyére, Manchesterbe, ahová abban a reményben érkezett, hogy Bajnokok Ligája részvételhez segíti a Vörös Ördögöket, és az Álmok Színházában újra elvarázsolja a közönséget, ahogy fiatalon tette. Mint amikor a DVSC ellen is játszott 17 évvel ezelőtt a BL-selejtezőben. Amikor „fogadott apja”, Alex Ferguson trenírozta testben és lélekben egyaránt, de akinek már csak a hűlt helye van meg Manchesterben, és jelenleg az a legnagyobb problémája, hogy Château d'Yquemet vagy Château Pétrust igyon ebéd előtt, után vagy helyett valamelyik skóciai birtokán.

Alex Ferguson és Cristiano Ronaldo 2005-ben  (Fotó: thesun.co.uk)
 

Cristianónak álomszerűre sikeredett visszatérése az Old Traffordra 12 év után – két gólt is szerzett a Newcastle United ellen! Egy csapásra két rekordot is megdöntött huszonnégy órával a visszatérése után. A nevével adták el egy nap leforgása alatt a legtöbb mezt – Messi PSG-s csúcsát adta át a múltnak, és a Twitter történetében azt a tweetet lájkolták a legtöbben, amelyben a visszatérését jelentette be a Manchester United. Ki gondolta ekkor, hogy csúfos bukássá fajul a nagy coming home?

A Ferguson-éra eredményeit egyelőre megközelíteni sem tudó Manchester Unitednél – amely legutóbb csak a hatodik helyen végzett az angol elit ligában, így lemaradt a BL-indulásról – tavasszal a német Ralf Ragnick vitte el a balhét, és most éppen egy Erik ten Hag nevű hollandus diktál, akivel hősünk sehogyan sem jött ki. A sajtó és a közönség sem kímélte, rengeteget kritikát kapott annak ellenére, hogy azért huszonnégy góllal – tizennyolc a Premier League-ben, hat a Bajnokok Ligájában – zárta az idényt, Anglia második legsikeresebb játékosaként. Többet rúgott, mint Henry Kane vagy Sadio Mané, csak a dél-koreai Heung-min Son előzte meg a góllistán.

Erik ten Hag és Cristiano Ronaldo   (Fotó: manchestereveningnews.co.uk)
 

Az új szezonban a föld is beleremegett abba, mi körülötte történt. Magánéleti problémák – a fia halála, a kislánya betegsége – miatt a klub nyári edzőtáborába el sem utazott, a felkészülés alatt egyszer nem várta egy edzőmeccs végét jelző sípszót, hanem hazament előtte, majd – immár a Premier League-ben – megtagadta, hogy csereként pályára lépjen a Tottenham ellen. A következő bajnokira a holland már nem is nevezte.

Ronaldo novemberben, a világbajnokság előtt nem sokkal megtörte a csendet: az angol sztártévésnek, Piers Morgannek adott interjúban kiborította a bilit. Úgy fogalmazott, hogy a Unitednél megállt az idő, a klub csak kullog a világ után, vagyis amióta ő elment – kilenc évet töltött a Real Madridnál és hármat a Juventusnál – nem változott semmi. Majd kertelés nélkül kimondta, hogy nincs meg a kölcsönös tisztelet Erik ten Hag edző és közte. Aligha csodálkozott bárki is, hogy az interjú után azonnal kikerült a keretből, majd kisvártatva szerződést is bontott vele a Manchester United, amely így legalább megmenekül sok hisztitől, továbbá spórol heti 500 ezer fontot, ami nemcsak klub-, hanem Premier League-rekordot is jelentett egyben.

Ronaldo Piers Morgannek kitálalt   (Fotó: Piers Morgan Uncensored)
 

A világbajnokságon eljött az, amire aligha számított a világ, maguknak a portugáloknak is elegük lett a sok Ronaldo-cirkuszból. A csoportmérkőzésen nyújtott teljesítmény alapján a luzitán hívek már szinte követelték Santos mestertől, hogy mellőzze a 195-szörös válogatott megasztárt, mert jobb formában lévő fiatalok ülnek a kispadon. Mintha azt érezték volna a portugálok, hogy a Ronaldo körüli felhajtás a válogatottjuk vesztét jelenti. Fernando Santos kapitány vagy a nép nyomásának engedett, vagy szigorúan szakmai döntést hozott, sose tudjuk meg, mindenesetre meg merte húzni azt, hogy kihagyta a kezdőből a „szent tehenet”. Helyette a Benfica új reménységének, Goncalo Ramosnak adot bizalmat, és aki rögtön meghálálta azt egy mesterhármassal! Csakhogy a Svájc ellen bemutatott portugál örömfoci a kispadon ülő Cristianónak még jobban fájjon. Mert ezen a napon egészen biztosan nem az ő nevét, hanem az ifjú Ramosét „guglizták ki” sokkal többen a világon, hogy megtudják, ki ez srác, és kiderüljön – többek között – az is a Benfica ifjú titánjáról, hogy 21 évesen és 169 naposan triplázott a portugál válogatottban, ezzel feljött a vb-mesterhármast elérők életkor szerinti örökranglistáján a harmadik helyre Albert Flórián mögé (via MTI).

Goncalo Ramos   (Fotó. fifa.com)

Egy biztos: ekkora fricska még nem érte a világ első számú – a legtöbb Instagram-követővel büszkélkedő – celebritását, de temetni még korai lenne. Kétségtelen, hogy tudásánál csak az egója nagyobb, de éppen ez az önmagába vetett hit emelte a futballvilág tetejére, vagyis ösztönözte arra, hogy mindig többet és többet érjen el. Nem földöntúli zseni, mint az isteni Diego, aki már a mennyekben van, „csak” megtestesíti a tökéletes labdarúgót. Alkata és elkötelezettsége révén sokkal nagyobb labdazsonglőröknél vitte többre a fociban, és ha másért nem, ezért a legádázabb kritikusainak is kalapot illik emelni.

Visszatér még ő, ne legyen kétségünk! Ha kiduzzogja magát szombatig, akkor már ezen a világbajnokságon, ha nem akkor utána egy újabb zsíros szerződés képében, Európában, Amerikában vagy az Arab-félszigeten.

Cs. Bereczki Attila

[Beillesztett cikk: A dúskeblű orosz celeb is szívesen pózol Dzsudzsák Balázzsal]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Forradalmasítanák a városi közlekedést: Debrecen az egyik teszthelyszín
Forradalmasítanák a városi közlekedést: Debrecen az egyik teszthelyszín
Európában még másik két városban végeznek vizsgálják a rendszer hatékonyságát.
Bölcsődefejlesztés: két új csoportszobát adtak át Püspökladányban
Bölcsődefejlesztés: két új csoportszobát adtak át Püspökladányban
Új játszóeszközöknek is örülhetnek a gyerekek.
Gazdaság
Debrecen is szóba került a kínai elnök látogatásán
Magyarország ebben az együttműködésben nem veszélyt, hanem lehetőséget lát - mondta az államfő.
Állami támogatást adnak a munkásszállók építéséhez
Vannak fontos kitételek, például a szobák ágyszámára vonatkozóan is.
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Ötven perc alatt lehetne Debrecenből Nagyváradra érni
Lekerülhetett a napirendről a tram-train, másként kötnék össze a két nagyvárost.
Tízmilliós bírságot kapott az UNION
Rendszerszintű hiányosságot állapítottak meg.
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Támogatott tartalom
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Fészekleső túra, madárgyűrűzés, interaktív foglalkozás és erdei túra is lesz.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.