Hirdetés

Hirdetés

Vérdelfinek támadnak Debrecenben

civishir.hu

2012.07.07. 14:52

Vérdelfinek támadnak Debrecenben

A tetoválással úgy vagyok, mint a vadászgörénnyel: elnézegetem, de otthonra nem kéne. Bereczki-Csák Helga jegyzete

Hirdetés

Hirdetés

Sajnos mindig a strandon jövök rá, hogy nem szeretek strandra járni. A víz túl hideg, túl meleg, a talaj akkor is kemény maradna, ha négy pehelypaplan nőne ki a földből. Amikor meg jut napozóágy, arra vagy a fáról hullik valami, vagy egy madár fenekéből. Nyűgös vagyok, de együtt tudok vele élni. Például lefoglalom magam. Idén nyáron olyan jelenség tűnt fel, mint eddig soha. Két magyarázat létezik rá. 1. Minden harmadik debreceninek van tetoválása. 2. Nincs minden harmadik debreceninek tetoválása, de akinek van, az strandra jár.

Lássuk be, nem a mai tetoválások bénák, mert nem. Sőt, egyre jobbak: színesek, élethűek, részletgazdagok, árnyaltak. Csakhogy a 90-es években tökéletlenül kivarrt fiúk és lányok ma is elviszik egymást vagy a gyerekeiket a népáztatóba, ahol ugye elég feltűnő lenne megjelenni kertésznadrágban és garbóban, vagyis a tetoválás látszik. Mondhatjuk úgy is: a bűn rossz tetoválások felnőttek, és ha már ott van, hurcolják magukkal a gazdik a strandra, otthon hagyni ugyanis bajos lenne.

A legbárgyúbb a tipikusan hölgyek által viselt, lapockáról ugró delfin. Hogy hogy úszott be a divatba a palackorrú emlős jó 15 évvel ezelőtt, azt teljes bizonyossággal nem lehet megmondani. Szimbolizálja a barátságot, az anyagi jólétet, a szabadságot. Abból az időből, amikor a világ- és erkölcsi válságtól még távol, a boldog felelőtlenség, a durr-bele elvágyódás, a Miami-miliő volt a menő, amit mostanra kiütött a pulikutya és az Erdély-mánia. Jelentkezzen, akire már ráütötték a Hargitát – medvéstül.

A férfiak esetében sem áll fenn a veszélye, hogy elvesznének a tömegben. A bicepszen körbefutó szögesdrót messziről üzeni: itt vagy vér folyt vagy vér fog folyni, de ha nem, legalább vágyom rá. Akinek először eszébe ötlött ez a motívum, ugyan hány kreatív delíriumban telt, átalvatlan éjszakát tud maga mögött? Ezzel az erővel legóból készült villanypóznát, manikűr készletet is firkáltathatott volna magára, az se kevésbé komolytalan. De ide kívánkozik a kínai ábécé valamennyi betűje is: a gerincen aláfutó felirat minimum egy vallomás a szerelemről, esetleg valami ókori életbölcsesség olyan rendkívüli mondanivalóval, hogy az erő velünk van. Meg hogy minek idegeskedni, úgyis kinyúlunk egyszer.

Pedig a tetkó nem vicc. Döntés, irigylésre méltó vagányság, önismeret és pontos testtudat. Ízléses ékszer, műremek, stílusjegy. Aki ilyenre vágyik, nézzen a tévében Miami Inket, L.A. Inket, de a debreceni strandot felejtse el.

Bereczki-Csák Helga
csak.helga@civishir.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.